Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

VIDEO. Cozma despre parcarea subterană: Este o victorie! Hotelul să fie cumpărat de Primărie

Deputatul Adrian Cozma a reacționat, în această dimineață, vineri, 30 septembrie, după ce Primăria Satu Mare a pierdut proiectul parcării subterane din Centrul Vechi: ,,Este o victorie a sătmărenilor”, a spus Cozma, care a subliniat faptul că o parcare ar fi necesară, dar una făcută de primărie. În declarația de presă susținută în fața Hotelului Dacia, deputatul a cerut ca monumentul să fie cumpărat de municipalitate.

,,Este o victorie a sătmărenilor că acea societate din Ungaria, deținută de Guvernul Ungariei, nu va mai concesiona pe 50 de ani terenul municipiului Satu Mare, sufletul centrului din Satu Mare. Bine că nu se face, însă e păcat că nu face primăria o parcare. Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a inițiat această procedură pentru concesiunea acestui teren este ilegală. (…) Această aventură urbanistică și această aventură financiară a primarului a costat 135.000 de lei. Rămâne de văzut cine va recupera această sumă pentru municipiul Satu Mare”, a declarat Adrian Cozma.

Deputatul a mai spus că Hotelul Dacia trebuie să revină sătmărenilor și cere ca monumentul să fie cumpărat de primărie.

,,Avem în spate Hotelul Dacia care de șase ani stă exact așa ca la momentul când fostul proprietar a făcut chiar închisoare pentru modul în care a administrat hotelul. Mă întreb de ce aici până în momentul de față nu s-a luat nicio măsură de către Direcția Județeană de Cultură. De ce s-a permis ca acest monument istoric să se degradeze? Au tras o prelată, iar în rest n-au făcut nimic. Dacă ar fi avut bani, 19 milioane de lei, să facă parcarea, să facă bine să renoveze Hotelul Dacia. Dacă nu, să-l vândă Primăriei, pentru că acest simbol trebuie să revină sătmărenilor și Sătmarului”, a mai spus deputatul sătmărean.


CITEȘTE ȘI:

36 comentarii

  1. Adrian Cozma Răspunde

    Demolam frumos, si construim o biserica frumoasa in locul Hotelului Dacia. Am si vorbit si cu Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României despre asta. A fost de acord total cu mine.

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Și dacă prinde postul de primar la alegerile de peste doi ani face megabiserică în locul parcului din centrul vechi?

      • Unu' Răspunde

        N-are supozithor atâta bulan!

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Știu. Eu doar ziceam o idee care îi mănâncă sigur pe dreptcredincioși că nu au beserică în șentrul șentrului. Adică dacă să fim tâmpiți hai să fim până la capăt! Ar vrea el dar nu are stofă de primar. Nu că cel actual ar avea. Se vede foarte bine pe oraș în ce hal sunt permise și recepționate ca bune și făcute conform proiectului tehnic lucrările. Sub orice critică! Peste tot unde s-a asfaltat gurile de scurgere sunt mai sus și ploaia stă/băltește pe asflat! Peste tot!

        • Vasi Răspunde

          Totusi cine va fi responsabil, cine isi asuma, daca pe parcurs, peste citva ani, ne dam seama ca ar fi fost o investitie binevenita?!?! Sau dupa ce se va amenaja tot, vom reveni la subiect si mai spargem odata. Va plati PNL-ul?

          • urbanism

            @Vasi, părerea mea struct personală și fără emoții din astea ieftine, bazat numai pe cunoștiinșe este că mai bine nu facem. 110% sunt sigur că nu se știe exact ce avem în subteran, exactunde merg conductele de restul care se știe numai de unii nici nu mai vorbesc. S-ar putea să ne trezim cu surprize de proporții. Plus socotind faptul că centrul vechi are un statut special necesită descărcare arheologică, după mine. Care descărcare nu faci pe repede înainte. Așa că nu văd cum se putea încadra pe terenul scurt când nu i proiect tehnic dar nici măcar autorizație de construcție nu există! Cine insistă în continuare dă apă la moară la scandalagii. Părerea mea.
            PS. Asta este o întrebare adresată exclusiv ție @Vasi. Dacă lucrările de săpături afectează clădirile din centrul vechi (pentru că nu știu să fi având fiecare în parte expertize făcute, expertize tehnice în cazul de față indispensabile), deci dacă acele clădiri pățesc ceva după tine ce vom face și cine răspunde? E așa ușor să arunci cu vorbe!

    • Unul Răspunde

      Numai asta lipseste din acest oras altceva mai important nu!!!!.Sunteti fraieri!!!!!

    • Ii subGigi Răspunde

      Parcă îi Dumnezeu la poarta Raiului…..frecție la picior de lemn,fac ungurii parcarea oricum după alegerile din 2024,când Adrian Cozma vă deveni istorie și butoanele vor fi luate de către PSD+UDMR vor avea majoritare peste tot și îi vor arata la adisor degetul mijlociu,el fiind dus pe autucarul lu tacsu cu turiști la mănăstiri prin Moldova ….că SUA așa acum a ajuns mare stab cu popi!!!:)))

  2. Unu' Răspunde

    Și cam ce vise erotice ai avea cu clădirea, sediu USL?
    Eu NU vreau ca o parte din banii mei să meargă spre achiziția unei clădiri total nefuncționale!!
    S-o cumpere mă-ta!

  3. urbanism Răspunde

    Eu numai nu înțeleg cum de s-a permis ca această clădire să fie tranzacționată și vândută către persoane fizice în cadrul privatizării și de ce nu a fost cercetată legalitatea tranzacției. Imobilul care era patrimoniul public al orașului nu avea voie să fie înstrăinat sub nici o formă! Și atunci acum nu ar trebui să ne scărpinăm pe după creștet cum să cumpărăm înapoi ce este al nostru!!! Értem gyerekek?

    • Walther Răspunde

      E o intrebare la care cu totii stim raspunsul. Vezi cazul ficusului din Palatul Victoria. Multe cladiri si terenuri au fost transcrise cu acte “in regula” catre persoane fizice

      • Walther Răspunde

        *Cotroceni

      • urbanism Răspunde

        @Walther. Vezi că nu e caz identic. Ficusul s-a dat reprezentant în acte ba al Grupului Etnic German înființat anno de naziști ba ceva reprezentant al moștenitorilor unor imobile din Hermannstadt/Sibiu. În cazul hotelului de la noi asta s-a construit acum mai bine de 100 de ani din banii primăriei de la vremea respectivă. Pe terenul respectiv a fost cândva primăria orașului. Deci inclusiv terenul era al primăriei. Deci de aceea trebuia să rămână în patrimoniul administrației locale așa cum mi se pare și normal.

        • Walther Răspunde

          Nu contest ce spui tu. Eu ma refeream la modul in care multe terenuri si cladiri au fost retrocedate / vandute la persoane fizice (atentie). Metoda este diferita, rezultatul insa acelasi.

  4. Djoni 😉😉😉 Răspunde

    Măi Supozitorul Sătmarului (soldatul SS), ce te bagi în seamă iar cu victoria ta de 2 bani, cu instigarea la ură?!? Măi ciocoflendere, înainte să fie vândut către firma din Ungaria, ati avut voi/satul Român prioritate la cumpărat! Ați ratat ocazia iar acum vă lingeți rănile și vreți totul înapoi?!!?! Ce vreți voi înapoi?!? Ceea ce nu e al vostru?!?!
    În anul 1921, când s-a construit purta numele de Pannónia szálló, a fost costruit după planurile arhitecților Bálint Zoltán și Jámbor Lajos. Ce legătură ai tu cu hotelul respectiv?!? Nu degeaba a venit statul Maghiar să îl răscumpere deoarece este simbolul lor, așa că MUCLES!

  5. Trol UDMR Răspunde

    Mare deranj la udemerei!O fi Cozma mic calaret da zice bine și pe text de lege.Și mai zice ceva și de 135 de mii de lei…Gaborică scoate banii golanule!Din salar sau comision, de unde vrei, da scoate banii, cetățenii plătesc taxe și impozite,ba chiar și amenzi și penalități, tu golanule îți Bati joc de banii noștri?

  6. Ducu Răspunde

    Am verificat la registrul comerțului și imobilul nu s a vândut către statul maghiar ci este în proprietatea unei societăți românești sc dacia srl cu sediul în piața libertății satu mare.domnule cozma puțină informare n-ar strica

  7. Ducu Răspunde

    Da stimabile h&r,tocmai,nu s a vândut imobilul ci poate acțiunile unei societăți românești.imobilul este în continuare proprietatea unei societăți românești care în prezent este srl.repet,putina informare

  8. H&R Răspunde

    Si de ce nu se face reabilitarea cladirii?
    SM-II-m-A-05221 baga in goagal
    https://patrimoniu.ro/images/lmi-2004/SATU-MARE.pdf
    Nu poti face acolo ce vrei tu cu tarnacopul ca un Dorel. Trebuie reabilitat exact asa cum a fost si colo e fff mult de lucru.

    • Gogu Răspunde

      NU SUNT bani…. Criza dupa criza…
      Multe hoteluri se vor inchide, nu vor putea plati incalzirea, apa calda si curentul.

  9. unu Răspunde

    am citit comentariile si m am oprit la una cu asflatarile lui peste uitati-va putin peste tot balteste apa oare cine a receptionat aceste lucrari , sa vina maskulik cu primarul sa imi arate o strada unde nu balteste apa .

  10. Djonika 😉😉😉 Răspunde

    Citat de Ilyes Gyula
    În primăvara anului 2008 un grup de investitori spanioli aflați și cu alte investiții la Satu Mare au inițiat o concesiune pentru realizarea unei parcări subterane în centrul vechi, cam pe același amplasament. Atunci tot consiliul local (inclusiv și liberalii) au aprobat concesiunea, nimeni nu a obiectat nici naționalitate investitorului, nici ”cedarea centrului vechi” unor străini (aici domnii contestatari ar trebui să aibă noțiunile elementare despre concesiuni – vezi Legea 100/2016 a concesiunilor și Legea 213/1998 a patrimoniului public), s-a întocmit documentația, s-a publicat licitația publică, în condiții similare ca și acum. Nimeni nu a cotestat nimic ! Din păcate, recesiunea economică pornită în vara anului 2008 nu a mai făcut posibilă realizarea ei. PĂI ACUM CE V-A APUCAT, MĂI FRAȚILOR ? Sau …, am mai evoluat de atunci ??

    • Calin Răspunde

      S-o mai dezvoltat un ganglion neuronal de-atunci, Adisor a crescut maaaare, de rasă. Și a invatat să călărească. Deci Spaniolul nu-i Ungur si nici Unguru nu-i Spaniol. Are Adișor ceva în mânecă cu care va iesi mai încolo.

  11. Irony Răspunde

    Am citit pareri pro si contra. In regula. De acord, cu totii avem alt punct de vedere.
    O intrebare : ce castigam noi, platitorii de taxe si impozite? Cu ce ramane poporul din mascarada politica. Deci?

    • urbanism Răspunde

      Dacă se dorea, toată situația dată se putea evita. Ceea ce nu se spune este că în spatele tranzacției este ex-președintele județului Szabo care cum s-a făcut treaba puturoasă repede s-a dat al fund și s-a autoexilat în HU. Apoi iar ce nu se spune e că exprimarul Sătmarului avea interese pe acolo. Cotă parte sau procente. De care tot așa repede s-a descotorosit. Iar acum vine și se dă mare și rotund pe f.book cu expertiza lui. Pe mine nu mă interesează Cred că toată lumea dorește ca acel hotel să fie refăcut și problema parcării să se rezolve. LEGAL!!!!! Iar alea cu spaniolii și cu investiția sunt bărbi. Sau povești pentru adormit copiii. Știu eu tot așa niște spanioli care veneau cu muntele de euroi că nu mai știau ce să facă cu bănetul disponibil și doreau să investească tot așa și ca să vezi tot atunci în energia geotermală. Faceți tovarăși ceva. Cu vorbe și promisiuni e plin padlașul. Că stă să cadă.

  12. Calin Răspunde

    Ce o câștigat Sătmareni? Cam ceea ce are armasarul intre picioare! Tu ai câștigat, un orgasma de bucurie in pantalon, că nu se mai face parcarea. Ia zi sincer, cu ce l-ai santajat pe Gabor?

    • comentator Răspunde

      @Calin, personal nu cred asta ce zici. Ungurii s-au retras cu multe proiecte și nu mai finanțează decât pe cele care sunt începute. Pe ăsta și așa am mari îndoieli că se găseau fonduri iar că se putea face pe repede înainte sunt sigur că nimeni nu a stat jos ca să facă niște calcule chibzuite. Asta zic eu că a fost o fumigenă și de partea primarului dar și de partea lui Cozma. Dacă indivizii așa își închipuie că se conduce un municipiu reședință de județ atunci mai bine fără ei. Fără ambii adică. Noi am rămas cu scandalul și eventual cu speranța că măcar partea de centrul vechi se va face. Problema e că proiectul nu cuprinde și imobilele dărăpănate. Așa că nu știu ce rezolvăm până la urmă. Sau facem turism de catastrofă la noi ca după Katrina în New Orleans? Că nici să cazezi turiștii decent în centru nu prea poți.

  13. y Răspunde

    Primarul la ultima ledimță de consiliu a luat-o pe arătură rău de tot lu a vorbit de-a dreptul impertinent la adresa oarticipanților la ședință. Are un mod de-a dreptul obraznic de a se exprima. Orin orezenta îi transmit că din partea familiei neke are exact 6 voturi în minus. Pe care ultima oară le-a avut. Degeaba spune că orașul este în mișcare când faptele nu demonstrează asta și se recepționează pe capete lucrări sub orice critică. Degeaba se fac astfaltări, lucrări la terenuri de sport sau altele dacă după un an de zile trebuie refăcute. Nu cred că administrarea municipiului are în primul rând scopul de a mulțumi cercul de prieteni cu contracte. Se poate dar între anumite limite rezonabile. Din partea mea decizia este definitivă privind nevotarea. Orașul nu are nevoie de puștani obraznici care fac intenționat scandal. Nu suntem în CPUN. Ultimele două scandaluri fiind CSM-Olimpia și parcarea subterană din centrul vechi. Amândouă absolut gratuite. Prevăd că o să-și frângă zborul. Mai bine ar discuta cu predecesorul primar maghiar că și acela luase pe arătură la un moment dat. Că nici cu szarosbot nu-i ajungeai la nas. Dar el a fost parțial iertat și acum dormitează la Vetiș până la pensie. Merită când are șansa să inaugureze fără mare merit podul 3 și multe altele? Dar pentru asta eu aș schimba niște sfătuitori.

  14. Gabor Răspunde

    Bravo Adi. Su la-n coaste la udemerei. Cozma Presedinte !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.