Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Proiectul parcării subterane, ”descusut” de Adrian Cozma: Moft costisitor și demonstrație de incompetență

Deputatul Adrian Cozma continuă tirada asupra primarului Kereskenyi Gabor și vine cu noi detalii despre proiectul parcării subterane din centrul municipiului Satu Mare, proiect pierdut de primărie. ”Un moft costisitor și o demonstrație de incompetență”, spune Cozma.

,,Parcurgerea documentație de atribuire a investiției ”parcare subterană în Piața Libertății” m-a făcut să observ că aceasta nu este doar un moft costisitor plătit de sătmăreni amicilor distinsului nostru edil ci și o demonstrație năucitoare de incompetență și abuzuri ale administrației locale”, își începe Adrian Cozma analiza.

Deputatul trece apoi la cifre: ,,Aproximativ 400.000 lei – 80.000 euro, a costat documentația pentru realizarea aventurii domnului primar și constă în următoarele contracte, atribuite, conform aplicației INDACO-Lege 5, societății ”9 Opțiune ”SRL”:

  • 04.2021 ——–135.000 lei ———STUDII DE PROGNOZE IN ZONELE CONSTRUITE PROTEJATE
  • 10.2021——— 135.000 lei STUDIU DE FUNDAMENTARE CONCESIUNE , DOCUMENTAȚII DE ATRIBUIRE;
  • 02.2022 ———-133.390 lei ———-SERVICII DE ELABORARE PUZ – DTAD PENTRU CLADIRI DE UTILITATE PUBLICA

În continuare, redăm analiza completă făcută de deputatul Adrian Cozma privind proiectul parcării subterane:

,,Observați cât de lipsit de transparență este numele acestor achiziții? De ce aparatul de specialitate al primăriei încearcă să ne amețească cu denumiri de genul celor de mai sus, ce se ascunde în spatele acestor așa zise studii? În câte situații am fost păcăliți cu cheltuieli inutile, despre care nici distinșii noștri consilieri, pe care cetățenii i-au trimis acolo să vegheze la cheltuirea banilor, nu au aflat?

Când citesc, ”STUDII DE PROGNOZE IN ZONELE CONSTRUITE PROTEJATE”,  mă înfior și mă gândesc că domnul Barna Tanczos pregătește o ofensivă asupra ciorilor din Grădina Romei, dar nu, atunci când citim codul CPV, cu nr. 71621000-7, vedem că este vorba despre Servicii de analiză sau consultanţă tehnică. Ce ascunde aparatul primăriei cu această lipsă de transparență?

Cred că nicio secundă nu s-au gândit că ar fi putut folosi acești bani pentru dotarea cu calculatoare a două licee de top din municipiu, unul absolvit de distinsul domn viceprimar, că , de .., ne facem campanie cu educația și ne punem problema de ce nu se întorc tinerii în municipiu, … de greață!

Mergem mai departe cu parcurgerea documentației și observăm, sigur, din mișcare, că data emiterii documentațiilor pentru realizarea caietului de sarcini este anterioară achiziției pentru realizarea acestor expertize și studii, cel puțin așa reiese din documentele de atribuire identificate pe portalurile publice. Aici domnul primar a depășit orice așteptări. Dacă zilele trecute criticam lentoarea cu care se mișcă proiectele inițiate de primărie, astăzi trebuie să-l felicităm, mișcarea bate timpul!

Această situație ar putea părea chiar amuzantă, dacă nu ar fi pe banii sătmărenilor.

Ne punem o întrebare legitimă și în același timp atragem atenția asupra unei posibile probleme legale, cu consecințe deosebit de grave asupra sătmărenilor și a credibilității aparatului primăriei Satu Mare: dacă achiziția documentației pentru realizarea caietului de sarcini a concesionării parcării, s-a făcut în 2021, iar documentele au fost realizate în 2020, cine le-a plătit, pentru că acei specialiști au fost plătiți?

Răspunsul pare simplu, o firmă interesată să câștige licitația!

E greu de acceptat o astfel de situație, ar presupune complicitatea unui întreg aparat administrativ, ar presupune să acceptăm că este un mod de operare pentru toate achizițiile publice cu valoare mare și nu numai, ar presupune că, vorba unor clasici, deși vedem că suntem furați, credem în minciuni.

În final, voi mai lămuri și minciuna cu ”parcarea publică” pentru toate firmele și toți cetățenii. Parcarea este proiectată pentru a deservi preponderent și prioritar o singură societate, aspect ce poate fi demonstrat cu documentația de construire a imobilului, de unde rezultă construirea unui pasaj pe sub fundația Hotelului Dacia cu intrare în incinta lui.

Despre avizul dat de domnul Danciu de la Cultură, pentru intervenția la fundația unui monument de tip A, urmează să mai discutăm, cu altă ocazie”.


CITEȘTE ȘI:

10 comentarii

  1. Vlaicu Răspunde

    Amu o luna , problema dansului era ca nu s-au facut studii de cauza.

  2. bigbrother Răspunde

    @Vlaicu. Nu cred că e fezabil. De fapt știe cineva ce avem acolo în subteran? Se aventurează cineva specialist să semneze că la astfel de săpături de anvergură fundațiile clădirilor vechi nu vor fi afectate? Mă îndoiesc. Că dacă numai una bucată clădire crapă doar puțin iese un dosar penal că va răsuna în toată țara! E rezervație arhitectonică și nu faci așa ceva pe repede înainte. Ca să nu mai spun că trebuie descărcare de sarcină arheologică și multe-multe altele. Iar aici la ultimul punct, adică la “altele” sunt multe lucruri pe care nimeni nu le mai știe. Inclusiv cred că sunt beciuri vechi abandonate pe acolo. Cine mai știe exact unde sunt???? Trebuie să fii iresponsabil să faci așa ceva.

  3. bigbrother Răspunde

    Doar încă atât că dacă era responsabili în decizii și nu așa puteau face cu ocazia proiectului centrului vechi care este deja aprobat să facă un studiu geofizic să identifice golurile subterane. Nu e mare lucru dar nu e ieftin. Dacă era făcut acum eram boieri. Așa vorbim vorbe și degeaba. Visăm cai verzi pe pereți și zâne, sau ce bine ar fi dacă ar fi.

  4. m Răspunde

    A văzut ,dacă există, cineva harta cu poziționările utilităților din zonă:curent, gaze,canalizare etc?Dezafectarea lor, in caz ca se cunosc,repozitionarea etc.inseamnă mult!

  5. Satmarean 1 Răspunde

    Ok, e riscant asa pe repede pt un asemenea proiect, dar de ce nu se da drumul la parcarile etajate din spate la Aurora (str Kogalniceanu) si str Decebal??? Nu ar fi foarte bine sa fie gata pe cand ar fi terminate si zona pietonala centru si pasarela peste Somes? Asta ar fi urmatorul pas care trebuia facut inca de ….ieri!!!!

    • bigbrother Răspunde

      Întrebare foarte bună. În spate la Someșul proiectul a picat că terenul a ajuns pe mâna unui privat între timp. Acum nu știu cum a putut face primăria proiect pe un teren care nu e al lui. A rămas cel de pe Kogălniceanu. Probabil în vreo 3-4 mandate se va turna acolo ceva fundație și poate nepoții noștrii vor putea parca acolo la viteza cum se face. Doar că s-ar putea ca între timp să nu mai fie necesare acele parcări că toți vor circula cu drone private. Mai știi???

      • Dani Răspunde

        Proiectul sa facut pe parcarea existenta din spatele magazinului Somesu! Cel subteran din centrul vechi nu erau realizat din bani Satmarenilor! Dar trecem cu vederea fiindca este un primar de etnie Maghiara. Numai cine nu vrea nu vede ca se schimba aspectul orasului .Trebuie sa atragen investitorii !

        • bigbrother Răspunde

          Nu așa se face un proiect pe repede înainte și mai ales în centrul vechi care este rezervație arhitectonică. Tu, care să înțeleg ești de etnie minoritară ar trebui să prețuiești mai mult moștenirea lăsată de ai tăi și să nu dai din palme ca un copil prost la fiecare vis bachic al primarului. Din această investiție primărianu câștigă nimic doar un garaj subteran pentru la care nu va avea acces deloc decât dacă deschide sacul lar. Locurile care s-ar realiza ca număr sunt mult inferioare numărului existent de locuri de parcare care se desființează. În rest doar atât că ai așa o idee aproximativă cam cum se cheamă când domeniul public al primăriei este pasat intenționat în gestiunea unui privat? Nu vezi ce s-a întâmplat în cazuri gropii lui Bodi vizavi de finanțe, tot așa în parteneriat? Sau vrei punct de vedere de la DNA? Se rezolvă ușor numai trebuie să se insiste încă puțin pe proiect. Urlă că e un proiect cu dedicație! Te riști?

  6. Adi Răspunde

    Alarmă falsă, au vrut doar să cheltuie cei 80000 de euro și (probabil și alții).

  7. Calin Răspunde

    Adisor puisor, daca tot te-ai apuca de descusut dezvaluit hai cu dovezi clare pe hartie. Negru pe alb! Scurt! Pana acum doar povesti nemuritoare de adormit alegatorii.
    Ah sa nu uit, inca nu ti-ai publicat veniturile detailat frumos asa cum zici povestile de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.