Ultima actualizare: azi, 13:55

Locale

Satu Mare, 2022. Un pensionar cu 1.150 de lei, după 34 de ani, nu poate întreţine un apartament

Scumpirile din ultimul timp se simt tot mai tare şi la Satu Mare. O sătmăreancă plecată în străinătate ne prezintă situaţia mamei sale, care după 34 de ani de muncă are o pensie de boală de doar 1.150 de lei cu care nu îşi poate întreţine apartamentul. Ea susţine că nu beneficiază nici de ajutor de încălzire deoarece contractul de gaz era pe numele soţului, decedat anul trecut.

Redăm mărturia femeii, revoltată pe situaţia în care s-a ajuns:

“Mama mea trăiește în Satu Mare și are o pensie de boală de 1150 de lei după 34 de ani lucrați!! Dacă nu am fi noi, copiii, nu ar putea să întrețină un apartament de 2 camere în Satu Mare la ce prețuri sunt la gaze și electricitate. Când a fost să ceară ajutorul pentru încălzire răspunsul a fost: “nu sunteți persoana de pe contoare”. Tata a decedat anul trecut în septembrie din cauza “COVID”, chiar dacă nu e persoana de pe contoare de ce nu i se poate aloca orice ajutor ???!!! Vedeți din cauza asta pleacă tineretul din țară, și noi suntem plecați de 2 ani și nu ne-am întoarce pt nimic în lume, dar oricum susținem bugetul României prin banii trimiși acasă pentru părinți!!!”, spune sătmăreanca.

7 comentarii

  1. i luv romanistan Răspunde

    mergeti si votati psd aur pnl ca va da pensii….. in gat

  2. Kuka Răspunde

    Să-și schimbe apartamentul pe o garsonieră, sau să ia pe cineva în chirie!
    Cine o obligă să stea singură într-un apartament??

    • @Kuka Răspunde

      Tu nu vrei să-ți reduci drastic consumul propriu de oxigen??? Că se pare cam degeaba ești pe planetă!

      • Satmarean Răspunde

        Nu susțineți bugetul României trimițând bani mamei. Susțineți bugetul mamei voastre care are pensie de boala. Inseamna ca încă nu are varsta de pensionare si beneficiază doar de pensie de boala. Dacă e bolnava de ce nu o luați la voi ca sa o grijii? Sunt sute de batrani care au pensii foarte mici ( si nu de boala) si care nu primesc ajutor de nicăieri. Mama voastră poate -ssa cum a scris cineva înainte- sa vândă apartamentul și sa se mute inyr-o garsoniera, iar cu fiferenta de bani sa-si îmbunătățească nivelul de trai sau sa ia pe cineva în chirie. Nu putem sa fin și cu burta plina si ci sufletul.in rai. Vrem sa ne pensionam.inainte de termen prin pensii de boala sa stam singuri în apartament si sa trăim bine. Doamne ferește nu ma.leg de oamenii bolnavi. Dar în mesajul lor copiii nu s-au plâns ca ” mama e bolnava de ….”. Pur și simplu mama are pensie de boala. Si cine e vinovat ca intr-un an de zile nu si-a trecut pe nime utilitățile?. E normal sa nu primească daca nu e titulara. Tot statul Roman e de vina ca mama.nu si-a rezolvat intr-un an situația. Dacă nu va mai interesează ce e aici și citez ” nu v-ati mai întoarce pentru nimic în lume” de ce mai faceți sesizari si va revoltați?? Ajuta-ti-o si gata . Nu va mai umflați ca toți capsunarii care nu s-ar mai întoarce pt nimic în lume dar vin în fiecare vara si de Craciun ca sa blocheze circulația, sa facă pe grozavii cu cât castiga ei “afara” si sa critice tot ce e aici. Dar “aici” se poarta ca niște “barosani”, adică vorbesc tare nu mai știu românește ,calca toate regulile de circulație și claxonează cand așteaptă la vama. Sunteti penibili !!!

        • c-block Răspunde

          @Satmarean. Lacei 34 de ani munciți nu prea se poate spune că s-a pensionat mai devreme. Că la 34 de ani efectic munciți minim are 18+34 = 52 e ani la pensioonare. Dar dacă a făcut și școală și a născut și niște copiii stând acasă cu copilul câte 2 ani alea se scad din vechime. La calcule când se calculează o pensie se consideră că minimul standard de cotizare este de 25 de ani. Nu eu spun asta ci legea,. Și cred că are și o logică. Așa că te rog. Și încă un lucru. Pensia, subliniez cea contributivă și nu cea specială, deci cea contributivă se bazează pe cotizarea cetățeanului lună după lună. Deci pensia contributivă nu este un ajutor social ci un drept! Adică nu e ca și alocația de copii sau ajutoarele sociale. Nu e vina bătrânului sau a bătrânei că statul este excroc și devalizează propriul sistem de pensii. Pentru că jonglează de ani și mută banii din contul de pensii în alte conturi după necesități și pentru acoperirea altor găuri create tot de stat! Aceste șmecherii sunt profund ilegale ca să nu mai spun că se cheamă furt. Banii de pensii sunt jucăria cuiva. Apoi plângem că nu unt bani? Când colo s-a recunoscut că pe pandemie după mulți ani e prima dată când numărul de pensionari a scăzut cu 30-50000 !!! Adică sunt mai puțini decât înainte, au decedat.
          PS. Înceracă tu @Satmarean să muți un bătrân dintr-un apartament sau casă în care a trăit toată viața! Anul trecut când au fost inundații prin zona Beltiug-Ardud au fost bătrâni care au refuzat să-și părăsească casa degeaba venea ditamai apa! Citez, aici m-am născut aicea mor! Așa că te rog frumos.

        • 🤔🤔 Răspunde

          Asa este. Total de acord, nici in vest nu ar fi primit ajutorul in conditiile de mai sus. Iar pensia de boala, sau pensiile mici, pe care de ex in Austria, sint mai mici decit ajutorul social. Iar pentru unele facilitati, ajutoare, trebuie mereu sa prezinti multe acte. Se tot critica Romania,insa Romania a luat tot mai mult exemplul din vest. Au vrut ca-n vest, uite ca asa devine. In Austria, 75-80% din pensionari, au pensia pina in 800€! Si acolo majoritatea nu au proprietati, ci platesc chirii!!

  3. Comza Răspunde

    N-au nevoie ai nostri, trimiteti banii lui zelenschi sa-si mai transfere cateva sute de milioane in Cayman Islands. Ce atata banet pentru propriul nostru popor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.