Ultima actualizare: azi, 11:28
Locale

VIDEO. Ciorile distrug totul în judeţul Satu Mare. Protejate de lege și autorităţi

Ciorile provoacă pagube uriaşe în judeţul Satu Mare. Păsările, protejate de autoriăţi, distrug efectiv culturi agricole deoarece măsurile de protecţie sunt ineficiente. În aceste condiţii, fermierii urmează să ceară despăgubiri care vor fi plătite de toţi românii. Totul se întâmplă din cauza faptului că sub protecţia legii ciorile se înmulţesc în număr necontrolat iar cota de recoltare este de zece ori mai mică decât ar trebui să fie.

Gestionarul unui fond cinegetic a explicat, pentru PortalSM, că s-a ajuns în această situaţie din cauza schimbării din ultimii ani, după implementarea unei directive europene, prin care se interzice distrugerea cuiburilor şi a ouălor, aceasta fiind metoda cea mai eficientă de combatere.

Prin urmare, ciorile pot fi eliminate doar prin împuşcare, în anumite perioade, însă doar cu autorizaţie. Celelalte metode de alungare efectiv nu funcţionează şi sunt foarte costisitoare.

Practic, în fiecare an se stabileşte, la nivel central o cotă de recoltare. La nivelul judeţului Satu Mare, în anul 2022 pot fi împuşcate 3.100 de ciori, din milioanele care există.

În unele zone cu probleme mari, cum sunt Halmeu, Culciu, Botiz, avem cote de 100-200 de exemplare. Este foarte puţin. Nici nu se vede. La nivel de judeţ cota de recoltare este undeva la 3.100, extrem de mică. Poate dacă s-ar elimina 15.000 sau 30.000 de ciori s-ar mai vedea ceva. Problema este una majoră în judeţul Satu Mare, ar trebui să putem interveni la cuib, cum se făcea în anii trecuţi. Este mult mai uşor şi mai eficient să le distrugi ouăle decât să le vânezi”, a explicat acesta.

Practic, fermierii n-au nicio şansă să scape de ciori. Ei trebuie să ia legătura cu un vânător, care să ceară o autorizaţie, dar nu ar putea primi decât pentru cel mult câteva zeci de exemplare, lucru care nu rezolvă problema. Costul pentru un singur cartuş este de cel puţin 2 lei, astfel că şi cheltuielile cu vânatul ar fi destul de mari.

Trebuie precizat faptul că dacă fermierul încearcă să le elimine pe cont propriu şi în afara perioadei permise, riscă dosar penal pentru braconaj. Astfel, nu le rămâne decât să se uite cum munca lor este efectiv distrusă de ciorile care se înmulţesc necontrolat.

În tot acest timp cei de la ONG-uri stau şi reclamă şi vin cu propuneri aberante. Normal ar fi ca aceşti dăunători care distrug efectiv culturile să poată fi eliminaţi la liber, fără sezon”, a mai precizat gesionarul de fond.

8 comentarii

  1. bigbrother Răspunde

    “Păsările” 2.0 de primăria Satu Mare. “Mulțumim”. Ar trebui ca orătăniile astea să se cace și pe capul vostru lejer un pleoșc, așa din mers că poate atunci v-ați trezi că și minoritatea umană din oraș ar avea ceva drepturi. Că din ce știu orașul e construit pentru oameni și nu pentru astfel de chestii zburătoare și gălăgioase.

    • Alex Răspunde

      De data asta nu Primaria e devina, ci ONG-uri galagioase ca ciorile care va sa zica protejeaza mediul si pun presiune pe cei care fac legile.

      • bigbrother Răspunde

        Știu dar nici înainte de a avea și nou onegheuri de astea lacrimogene pe diverse profile, frumos “specializate” pe banul public, deci nici atunci primăria noastră nu a excelat în a rezolva problema. Treaba nu e de azi de ieri ci de minim 20-25 de ani pe puțin.
        PS. Pentru cei care apără cu îndârjire păsările cântătoare (că și cioara asta intră la categoria de cântătoare) le recomand să facă o vizită prin țările din Maghreb. Eu am fost și am văzut plase infinite întinse de-a lungul malului Mării Mediteraneene și cu care se prindeau cu miile păsările mici cântătoare care migrează! Că la ei e delicatesă. Mai țineți minte singura barză neagră care cuibărea acum vreo 5-6 ani pe Tur și care a fost dotat cu scule din alea de monitorizare prin satelit, asta din fonduri UE? Ei, scula s-a pierdut pe undeva prin delta Nilului! Așa că protejați în continuare păsările ca să fie cât mai multe pe masa maghrebienilor! Ce am scris e foarte-foarte serios. Cine nu mă crede nu are decât să se documenteze sau să facă un drum până acolo dacă îl ține jebul.
        PS2. Cei care au inventat asta cu protecția ciorilor de câmp uită un lucru. În vest, da nu sunt că din cauza chimizării terenurilor este prăpăd la biodiversitate. În multe țări nici plante medicinale nu mai poți culege cum facem noi că nu mai este! Taote legile astea și normele ar trebui pliate pe realitatea din țara respectivă. Că așa ajungem să protejăm și ursul care e raritate în vest. Dar la noi …!?!?!?

  2. misi Răspunde

    de cand Rapidu e in Liga 1, s-au inmultit ciorile

  3. Zoly 3 lábbal Răspunde

    Mai dati-le ajutoare sociale, asta e rezultatul.

  4. Contribuabil Răspunde

    Un popor de tâmpiți care preferă să li se cace în cap și farfurie ciorile, și porumbeii și să-și îmbolnăvească copii. De cate ori ați fost “decorați” de zburătoare in Gradina Romii? Sau copii voștri.
    Eu am fost în străinătate dar acolo poți să stai ori sa te plimbi cu copii in parc. Fără nici un risc. Eu cred că ăia nu-s proști și nici tâmpiți.
    Omul e om și cioara ….. zburătoare cu pene negre.

  5. cetatean Răspunde

    Noi protejam ciorile,cormoranu, cartita …mai putin semenii nostri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.