Ultima actualizare: ieri, 21:33
Locale

Adrian Cozma: Publicitatea la jocurile de noroc trebuie restrânsă. Tinerii sunt foarte expuși

Publicitatea la jocurile de noroc trebuie restrânsă, întrucât tinerii sunt foarte expuși și vulnerabili, a declarat deputatul Adrian Cozma, care a depus o inițiativă legislativă în acest sens.

,,Publicitatea stradală și audiovizuală nu trebuie să fie un factor destabilizator al vieții noastre. Tinerii sunt foarte expuși și vulnerabili în lipsa unei educații financiare și nu numai. Publicitatea pentru activități privind jocurile de noroc trebuie restrânsă și în acest sens am depus la Camera Deputaților o inițiativă legislativă. Nu putem împânzi fațadele clădirilor cu reclame la jocuri de noroc”, a declarat Adrian Cozma.

Expunerea de motive:

,,La art. 29 alin.(1) lit.f) din Legea nr.504/2002 a audiovizualului din România, se prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei. Articolul nr.29 a fost modificat și completat, cu această ocazie introducându-se și interdicții privind stimularea consumului de alcool și țigarete. În pofida modificărilor și completărilor care au fost aduse acestei legi, unele comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populație rămân în continuare neacoperite de legislația în vigoare. În această categorie intră și promovarea comercială a jocurilor de noroc și a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creștere semnificativă în grilele programelor de radio și televiziune.

Având în vedere decizia recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia dependența de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave și luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc) considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată, în acest sens.

Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicție pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) și nu introduce o interdicție pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii și tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuși la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătății și vieții lor sociale.

De asemenea, Legea nr.148/2000 privind publicitatea, grație modificărilor ulterioare, prevede interdicții exprese pentru publicitatea la tutun, alcool și alți factori care pot dăuna societății. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicității stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri și diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariția adicțiilor chiar în rândul minorilor. Pentru acest motiv, propunem interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă”.

6 comentarii

 1. Hbc Răspunde

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 2. c-block Răspunde

  Scriu aici că nu se poate comenta la articol. Totuși câte zile v-a plătit dl. lup ca să-l țineți pe portal? Credeți că interesează pe cineva persoana dânsului în afară de el? Chiar așa jos ați ajuns că vă vindeți pe un pumn de ….

 3. Satmarean Răspunde

  D-nule Cozma. Ce e mai nociv pt sănătatea unui om ? Sa fumeze sau sa joace la păcanele ? Interesant ca nu va aud spunând nimic despre țigări și mai ales despre cele de contrabanda ( unde este afectat și statul)

  • Techno Răspunde

   Pacanelele, sloturi, etc s-au mutat pe net/telefon. Orice joc are reclame,, si baga la greu din adtea de noroc. Cum astea sunt straine, cum vrea sa le limiteze reclama???

 4. c-block Răspunde

  @satmarean. Din comentariile tale mai vechi intuiesc că ai ceva legătură cu MAI. Acuma sincer în situația dată vrei să dea cu drujba-n țigări? Ai măsurat vreodată diametrul unei țigarete?
  Cel mai nociv lucru este politicianul populist. Ai mai sus un exemplu elocvent.
  Dl. Cozma cu prețul la carburanți ce mai facem? Parcă ai promis ceva.

 5. Cristi Pop Răspunde

  Unul din cei mai mari jucatori la pariuri din Satu Mare este Cristian Cozma, fratele domnului deputat. Un pariu incepe de la 10.000 de lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.