Ultima actualizare: azi, 16:36

Naţionale

Astăzi începe Postul Crăciunului! Avertizarea ANPC cu privire la pericolul din produsele de post

Postul Crăciunului a început astăzi, 15 noiembrie, și se încheie, sâmbătă, 24 decembrie. Acest post al Crăciunului amintește credincioșilor de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia.

„Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii”, potrivit basilica.ro.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol.

Cu o zi înainte de începerea postului Crăciunului directorul ANPC le transmite românilor să fie foarte atenți de unde se aprovizionează cu produse de post și să fie extrem de atenți la eticheta care le însoțește.

“Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.(…) Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!”, a scris Anghel pe facebook. Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului, avertizează directorul ANPC.

“Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi a evita astfel să fie induşi în eroare. (…) Vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale”, a transmis directorul general al ANPC.

El avertizează şi asupra faptului că pe unele ambalaje există pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia “poate conţine urme de ou, lapte…”, ceea ce înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.