Ultima actualizare: azi, 17:19

Locale

Tot ce trebuie să știi despre alergii

O reacție alergică apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane devine hipersensibil la anumite substanțe, cum ar fi alimente, polen, medicamente sau venin de albine.

Care sunt alergenii principali?

O substanță care provoacă o reacție alergică se numește alergen. Mulți alergeni sunt substanțe de zi cu zi care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, orice poate fi un alergen dacă sistemul imunitar are un anumit tip de reacție adversă la acesta.

Unul dintre rolurile sistemului imunitar este de a distruge substanțele nocive din organism. Dacă o persoană are o alergie la o substanță, sistemul său imunitar va reacționa ca și cum acea substanță ar fi dăunătoare și va încerca să o distrugă. Această reacție poate duce la simptome precum umflarea. Dacă edemul afectează căile respiratorii, poate pune viața în pericol. Diagnosticul îl poate pune un medic de la alergologie Cluj.

Cum se manifestă o alergie?

Alergiile se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează exagerat la substanțe care sunt de obicei inofensive. Prima dată când o persoană este expusă la un alergen, ea nu are de obicei o reacție. Este adesea nevoie de timp pentru ca sistemul imunitar să dezvolte o sensibilitate la substanță.

În timp, sistemul imunitar învață să recunoască și să-și amintească alergenul. Pe măsură ce face acest lucru, începe să producă anticorpi care să-l atace atunci când are loc expunerea. Această acumulare se numește sensibilizare. Unele alergii sunt sezoniere. De exemplu, simptomele febrei fânului pot atinge vârful între aprilie și mai, când cantitatea de polen din copaci și iarbă este mai mare în aer. O persoană poate experimenta o reacție mai severă pe măsură ce volumul de polen crește.

Simptome ale alergiei

O reacție alergică poate provoca inflamație și iritație. Cu toate acestea, simptomele specifice vor depinde de tipul de alergen. De exemplu, pot apărea reacții alergice la nivelul intestinului, pielii, sinusurilor, căilor respiratorii, ochilor sau căilor nazale. Cele mai multe simptome seamănă cu cele ale afecțiunilor din sfera ORL.

Potențialii alergeni pot apărea aproape oriunde

În teorie, o persoană poate avea o alergie la orice aliment. Componentele specifice, cum ar fi glutenul, proteina prezentă în grâu – pot declanșa, de asemenea, reacții. Cele opt alimente cel mai probabil să provoace alergii sunt: ouăle, în special albușurile, pește, lapte, arahide, nuci, crustacee, grâu și soia.

Alți alergeni comuni includ blana animalelor de companie, mucegaiul, o serie de medicamente, înțepături și mușcături de insecte, gândaci, polen de plante, produse chimice de uz casnic, metale, cum ar fi nichel, cobalt, crom și zinc, latex.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.