Ultima actualizare: azi, 16:10
Locale

VIDEO. Adrian Cozma cere compensații financiare de 1 leu/litru de lapte pentru fermieri

Adrian Cozma a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului, cerând ministrului Agriculturii să acorde compensații financiare pentru fermierii români,  asta în condițiile în care, spune deputatul sătmărean, producția de lapte la nivel național a scăzut semnificativ în 2022.

Redăm, mai jos, discursul deputatului Adrian Cozma:

,,Producția de lapte la nivel național a scăzut în anul 2022, ca urmare a reducerii semnificative a efectivelor de bovine, scădere care, potrivit datelor INS, a fost de 12.315 capete într-un singur an (iunie 2021/iunie 2022). Mai mult decât atât, pe lângă restrângerea ofertei și creșterea importurilor de lapte brut, majorarea prețurilor la energie și la furajele utilizate în zootehnie a determinat o creștere substanțială a costurilor de producție per litru de lapte, iar tot mai mulți fermieri au abandonat acest domeniu de activitate, prin sacrificarea animalelor, unele din rase superioare, productive. În primele zece luni ale anului, mare parte dintre fermieri au fost nevoiți să vândă laptele chiar și sub costul mediu de producție.

Având în vedere necesitatea implementării urgente a unor măsuri de sprijin pentru fermierii care produc și livrează lapte către unitățile procesatoare din România, vă propun, domnule ministru, acordarea unei compensații financiare de 1 leu/litru de lapte pentru fermierii români, ca măsură cu caracter temporar, pentru cel puțin un an. Am convingerea că, prin negocieri eficiente cu oficialii Comisiei Europene, o parte din efortul financiar pe care îl presupune această măsură poate fi susținut din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, în condițiile în care fermierii livrează laptele la un preț mediu de 1,7-2,2 lei/litru, iar la consumatorul final ajunge la valori de 8-10 lei/litru (degresat), vă rog să precizați ce măsuri ați implementat pentru a împiedica o relativă speculă care pare prezentă pe piața laptelui și a produselor lactate”.

11 comentarii

  1. Calin Răspunde

    Mai sa vezi! 1 leu! Un amarat de leu! Cand numai fanul ptr iarna a crescut cu mult mai mult decat 1 leu. De curent, gaz, motorina, medicamente vetenirare sa nu ma vorbim. Da cine ti-a zis tie cu cat vinde producatorul laptele? Dar tu stii cu cat ar trebui sa-l vanda sa iasa la 0? Nu 2.20! 2.20 max ii da procesatorul, la cantitati mari.
    Deci stai jos. Esti corigent!

  2. Gabor Răspunde

    ADI COZMA PRESEDINTE !!!

    • Ares Răspunde

      E dificil cum ar trebui intervenit, trebuie văzut ce mărire de profit au înregistrat acești comercianți, pe baza acestui produs de bază necesar în alimentația sănătoasă a copiilor și adolescenților.

      Toate părțile trebuie să se bucure de condiții mai bune pe piață. Aduc aminte vremea în care tonomatele publice pentru lapte, ofereau un plus de competiție și un avantaj atât producătorului, cât și consumatorului.

      Mulți fermieri mici își caută abonați care să le cumpere laptele, având în vedere că majoritatea numai cresc animale, fermieri vând laptele în piață sau pe planul lor local, desigur la un preț mult mai avantajos pentru ambele părți.

      Eu aș gândi altfel lucrurile, însă indubitabil după ar dispărea fabrici și locuri de muncă, ceea ce înseamnă că ecuația și intervenția nu ar fi în echilibru.

      Deci probabil până atunci e mai bine ca laptele să se vândă liber, fiecare cum se descurcă. Sunt care pot să cumpere și cu 4 lei L de la fermier, totuși libertatea de consum și omul liber o să își caute metode prin care să facă economie, și să își cumpere produsul dorit, la fel și antreprenorul.

      Pe alta ordine de idei eu m-aș axa pe domeniul energetic, având în vedere că are foarte mult potențial de a lua măsuri și a interveni.

      In schimb dat fiind programul de reducere a electrocasnicelor mari consumatoare de energie electrică , as pune ochii pe boilerele electrice care consuma foarte mult, pe limitarea comercializării pe piața românească de produse foarte ineficiente energetic{praguri de consum și ce se poate comercializa în România }.

      Poate aș mai lucra la un sistem de stocare și folosire a energie produse pe timp de noapte{eolian/hidroenergie/nuclear}.

      De schimbarea și decalarea artificiala a fusului orar de consum la nivel european{în special între Europa de Est și vest, practic 2h în minus la noi și 2h artificial puse la ei, ar crea un efect benefic energetic ambelor părți, o parte consumând energia de care nu are nevoie pe moment cealaltă parte, ar ajuta enorm după mine la nivel de consum} , corelat cu folosirea unei părți din energia produsă noaptea de noi, și mai multă energie care o putem exporta celor din west când noi încetăm să avem mare nevoie de ea pe timp de noapte, care de altfel ar putea ajuta la nivel european în criza energetică. Nu sunt expert, deci e doar o părere care trebuie cercetată și analizată.

      Un program de educatie de consum privind utilizarea energie electrice, mai ales pentru a nu pune presiune pe importuri la orele de vârf, când energia este foarte scumpă. Oferirea de avantaje pe termen lung din economiile realizate.

      Un ghid despre cum încărcarea electronicelor cu baterii este mai avantajoasă la anumite ore din zi, sau peste noapte, cum folosirea unor consumatori mari de energie, ar trebui să fie evitați a fi folosiți în ore de vârf. Urmat de proiecte directe realizate din economiile întreprinse, asupra schimbări monitorizări în inteligent a consumului înregistrat pe zone, astfel încât anumite localități, sectoare, zone care îndeplinesc măsurile de guvern să beneficieze de condiții mai bune din partea furnizorilor pe energie.

      Sunt curios statistic vorbind, câtă energie este produsă noaptea, câtă se consumă și câtă nu poate fi valorificată. Aici ar fi o risipă care ori ar trebui consumată prin pompe de căldură pe energie pentru instituțiile publice, ori ar trebui stocată și folosită în condițiile cele mai avantajoase și necesare pe timp de zi.

      Deputați care se pot gândi și la măsuri pentru portofoliul miniștrilor din partea PNL, ar fi interesant de analizat și văzut. Până la urmă Petre Daea nu e de la PNL, și o știi el metode populiste de ale lui să aibe grijă de fermieri.

  3. satmarean Răspunde

    Felicitari pentru propunere.

    • Roman Răspunde

      Dute ba cosma lasa ne in amaru nostru, ia l. De mana pe pitoarea aia de beseni si dispareti ca habar nu aveti voi de nevoile oamenilor, tu tot propui da numa nu faci nu te asculta nici panaramele de la bucuresti, nu mai pupati voi vot repede inaptilor. Voi sinteti cu pozele cu fapta ioc

  4. Alex Răspunde

    Cozma asta este exact că musca de rahat,multa vorbă fapte ioc. Asta ii modelul de politician roman

  5. Bogdan Dumitraș Răspunde

    Un leu ??????? Atat da deputatul PNL pe fermierii români

  6. stela Răspunde

    FERMIERII SI PRODUCATORII AR TREBUI AJUTATI , NU UCRAINA! NOI AJUNGEM LA SAPA DE LEMN !EI AU PENSII SI SALARII DE GROAZA SI NOI TRAIM DE PE O ZI PE ALTA! DATA VIITOARE NU MAI VOTATI ASEMENEA SPECII..SPER CA V-ATI LAMURIT CA NUMAI BINELE NU NI-L VOR!

  7. H&R Răspunde

    Atat valoreaza Cozma. Un leu. Fix un leu.

  8. Gigi Răspunde

    Iar minți adisor…..multe ai propus tu in viața ta politica și nimic nu s-a concretizat…nu te mai asculta și crede nimeni!!!

  9. misi Răspunde

    Adi , tu n-ai bbaut lapte in viata ta. Ai supt altceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.