Ultima actualizare: azi, 18:42

Locale

Informare modificare preț apă potabilă și tarif canalizare-epurare

Compania Apaserv Satu Mare S.A. aduce la cunoștința publicului intenția de ajustare/majorare a prețurilor şi tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare – epurare.

Tarifele de mai jos sunt stabilite în conformitate cu legislația specifică în vigoare. Aceste prețuri vor fi aprobate de către A.N.R.S.C. – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice prin Decizia nr. 204/06.12.2021 şi urmează să intre în vigoare începând cu data de 01.01.2023.

Tarifele pentru aceste servicii sunt aceleași în toate localitățile din aria de operare a societății, fiind valabile din 1 ianuarie 2023 după cum urmează:

Servicii

Preț/Tarif, T.V.A. inclus vechi

Preț/Tarif, T.V.A. inclus

din 01.01.2023

Preț/Tarif, fără T.V.A., din 01.01.2023

Apă potabilă –

produsă, transportată și distribuită

5,33 lei/m³

7,77 lei/m³

0,00777 lei/litru

7,13 lei/m3

Canalizare – epurare

4,64 lei/m³

6,78 lei/m³

0,00678 lei/litru

6,22 lei/m3

În conformitate cu Legea 227/2015 privind Codul Fiscal art.291 alin. (2) litera i), începând cu 01.01.2019 serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare conțin T.V.A. în cotă de 9%.

Apaserv Satu Mare S.A., ca și Serviciu Public, nu are regimul unei companii private și nu urmărește să obțină profit, toate resursele financiare obținute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea și modernizarea infrastructurii, respectiv pentru funcționarea societății.

Creșterea ține cont de evoluțiile recente ale cotațiilor/tarifelor energiei electrice, la un preț plafonat de 1000 lei/MWh cu T.V.A.

Graficul de mai sus prezintă situația actuală a prețului apei potabile și a tarifului de canalizare, la operatorii regionali de apă din România, valabile la 1 decembrie 2022, și ale Apaserv Satu Mare, practicând prețuri/tarife sub media națională.

La fiecare 100 de euro investiți din fonduri europene, 6 euro sunt contribuția proprie.

În Contractul de Finanțare este stabilit un Plan de finanțare conform căreia se impune cofinanțarea investiției de către operatorul de apă cu suma de 12.424.353 Euro care urmează să fie acoperit din modificarea tarifelor serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în conformitate cu Strategia Tarifară stabilită de către Consultant, avizată de experții Băncii Europene de Investiții și aprobată prin Contractul de Finanțare de către Ministerul Fondurilor Europene și Comisia Europeană.

Tarifele Apaserv Satu Mare au fost astfel gândite încât să asigure resursele financiare necesare pentru derularea unui program de investiții în valoare de 978.459.180 lei (fără T.V.A.), prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest în perioada 2014-2020.

Valoarea totală eligibilă a Proiectului: 978.459.180 lei (fără TVA) este finanțată după cum urmează:

 1. Valoarea necesară de finanțare 919.751.629,20 lei (94% din valoarea totală eligibilă ), din care:

 1. 781.788.884,83 lei – Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (FC) – 85%

 2. 119.567.711,79 lei – Guvernul României (BS) – 13%

 3. 18.395.032,58 lei – Autoritățile locale cuprinse în proiect (BL) – 2%

 1. Valoarea veniturilor nete generate: 58.707.550,80 lei – 6%- cofinanțarea APASERV SATU MARE S.A.

Din valoarea totală eligibilă a Proiectului suma de 901.356.596,62 Lei (92,12% din valoarea totală eligibilă aprobată, FC +BS) este nerambursabilă.

Obiectivul general al Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest în perioada 2014-2020/Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în 62 de localități din aria eligibilă de proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene relevante: Satu Mare, Baba Novac, Gelu, Corund, Dobra, Bogdand, Ser, Craidorolț, Eriu Sâncrai, Crișeni, Satu Mic, Medieșu Aurit, Românești, Băbășești, Ardud, Decebal, Apateu, Petea, Doba, Ghenci, Tiream, Sanislău, Urziceni, Tășnad, Santău, Căuaș, Negrești-Oaș, Tur, Luna, Certeze, Huta Certeze, Moișeni, Halmeu, Cidreag, Porumbești, Mesteacăn, Turulung, Turț, Tarna Mare, Valea Seacă, Bătarci, Tămășeni, Comlăușa, Roșiori, Valea Vinului, Lipău, Cărășeu, Culciu Mare, Culciu Mic, Corod, Bârsău de Sus, Bârsău de Jos, Micula, Nisipeni, Bercu, Noroieni, Tîrsolț, Cămârzana, Orașu Nou, Odoreu, Carei și Aliceni.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Conformarea cu Directiva 98/83/CE, așa cum a fost transpusă în legislația românească prin Legea nr. 458/2002 cu privire la calitatea apei potabile (modificată prin Legea nr. 311/2004), principalele măsuri propuse vizând următoarele:

 • creșterea gradului de conectare a populației la servicii;

 • alimentarea cu apă potabilă la standardele de calitate stabilite prin legislație;

 • asigurarea continuității și securității serviciilor;

 • reducerea pierderilor de apă.

2. Conformarea cu Directiva 91/271/CEE cu privire la colectarea și epurarea apelor uzate urbane, transpusă în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 352/2005, principalele măsuri propuse vizând următoarele:

 • extinderea rețelelor de canalizare existente;

 • înființare rețele de canalizare în aglomerările rurale cu peste 2.000 l.e;

 • realizarea de stații pompare apa uzată și de rețele refulare aferente acestora;

 • construcția de stații de epurare.

Indicatori prestabiliți de realizare în cadrul investițiilor:

Denumire indicator

UM

Valoare țintă

Distribuția apei: Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună alimentare cu apă

persoane

61.564

Epurarea apelor uzate: Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate

populație echivalentă(p.e.)

55.775

Rezervoare de înmagazinare

bucăți

17

Stații de tratare apă

Nr.

16

Rețea de distribuție apă potabilă (nouă)

km

258,7

Aducțiune (nouă)

km

166,5

Aducțiune (reabilitare)

km

9,4

Rețea de canalizare (nouă)

km

448,0

Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e.

bucăți

5

Colector

km

132,7

Investițiile cuprinse în proiect includ 24 contracte din care: 4 contracte de servicii, 4 contracte de furnizare, 12 contracte de lucrări de tip execuție și 4 contracte de lucrări de tip proiectare și execuție.

Stadiul contractelor cuprinse în proiect: toate cele 16 contracte de lucrări și 2 contracte de servicii au fost semnate și sunt în curs de implementare.

Conducerea Apaserv Satu Mare S.A.

8 comentarii

 1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

  Scumpire cu 46%!!!! Cât este inflația derbedeilor ca să nu mai spun că mulți au venituri nemajorate! Sau credeți că desenăm bani????? Impozit pe aerul respirat nu introduceți? Că vedeți voi la expirare toți eliminăm CO2!!! Poluăm aerul și încălzim planeta!😱😵🤢🤮Dar degeaba comentez că toți vor tace mâlc-chitic.

 2. C4s Răspunde

  Sa le fie rusine cu asemenea mariri de preturi, rusine mai mare laconsilii ca eele aproba mariri la apa mariri la salubrizare, iar companiile fac profituri uriase pe banii nostrii.

 3. un cunoscător Răspunde

  Noi, mândrii cetățeni ai orașului mereu în mișcare abia așteptăm ca apa de Sătmar să fie listată la bursa de aur de la Londra! Că la preț deja concurează!🤮🤢😵😱😢 Cine a aprobat s-a gândit și la consecințe sau doar s-a judecat totul strict contabilicește? Voi ăștia pe care lume trăiți?

 4. Satmarean Răspunde

  Dupa ce acum cateva luni anuntau si votau in CL o majorare de 25%, populatia se trezeste acum din senin cu aproape 50% majorare. Lacomia, nesimtirea si tupeul nu are limite. Armata de directori de la APaserv nu se mai multumeste cu ce primesc si vor mai mult, mai mult iar populatia inghite . Complicitatea primariei si al altor institutii este rusinoasa dar lor nu le pasa. Ce pazeste Prefectura, procuratura, … ? Cat de ticalos trebuie sa fii sa profiti in halul asta? Sunteti niste ordinari, sa va fie rusine.

  • un cunoscător Răspunde

   S-a spus când s-a votat (cu litere mici) că majorarea este de 25% plus rata inflației. Dar așa a fost formulat ca omul de rând să nu sesizeze asta. Nu s-a procedat deloc corect. Deja și acum apa este groaznic de scumpă. 😢😱😒. Concediile șefimii de acolo și armata de lipitori de afișe trebuie cumva remunerați. Nu ai tu idee câți sunt pe degeaba acolo. Cimitir de elefanți. Aș putea enumera dar mă voi trezi cu acuzații din partea trollilor prea bine plătiți.

 5. C4s Răspunde

  Oricat se scumpeste apa si gunoiul tot “partidul care deschide robinetul” prin buzunarele noastre va iesi la vot

 6. Alex Răspunde

  Ii doare pe ei în pwula că voi tot comentați pe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.