Cu capra prin cartierele din Satu Mare! Un grup de tineri a fost văzut, în cursul zilei de astăzi, umblând cu capra şi vuvuzela prin mai multe cartiere din municipiul Satu Mare. Unii trecători sau locuitorii din blocuri se bucură să îi vadă, și le mai dau bani, iar alţii se simt deranjaţi deoarece tradiţia nu este întocmai respectată.
Unul dintre tineri este costumat în capră, iar ceilalți cântă la tobe și la vuvuzele. Unii sătmăreni le aruncă banii de la etaj sau coboară personal să îi şi felicite pentru gestul lor. Alţii, în schimb, se simt deranjaţi de aceştia.
Mersul sau Umblatul cu Capra
Mersul sau Umblatul cu Capra este un obicei ce ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Este numele dat unui dans tradiţional românesc, executat de un tânăr mascat în chip de capră, cu un cojoc pe dos.
Capra şi însoţitorii ei, merg din casă în casă, dansând la uşa fiecăruia, în prag de Revelion. Măştile de animale variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia și Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfățișării pestrițe a măștii).
Acest obicei a fost menționat prima dată în “Descrierea Moldovei”, de Dimitrie Cantemir.
Cerșetori imbecili!!!
Așa cum fac ei numai ce vor ei nu este! Ca să nu mai povestim că aia este obicei de Moldova. Și cum la noi șoldovenii nu prea au fost implantați cu sate complete ca în Brașov sau alte zone din țară nu-i văd rostul. După mine este bătaie de joc la adresa tradițiilor și deranj pentru oamenii de acolo.
Dincolo de opinii mai mult sau mai putin imbecile,este feeria saptamanii ajunului Craciunului o sarbatoare unica pentru crestini si in consecinta si exteriorizarile traditionale ardelenesti,moldovenesti si/sau oltenesti sunt de accepta si laudat.Acum sa nu-mi spuneti ca atunci cand copiii vostri au nunta, nu se folosesc tot felul de artificiii zgomotoase, pe care le acceptam cu(sau nu) admiratie.In rest…va spun ca n-ar strica sa fiti mai toleranti,nu,nu tot anul,doar acum de sarbatori!Iar replica „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, spunea Gheorghe Dinică în „Filantropica” lui Nae Caranfil, trebuie sa ne fie(pentru inteligenti,desigur) motivatia de a admira OAMENII NIMIC care nu vreau pe GRATIS.
P.S.Sa aveti Sarbatori la fel Fericite precum ati facut si voi la altii!
Gălăgia asta nu este tradiție! Doar poate la tine. Lasă tu poveștile cu toleranța că în ideea asta primii ar trebui să fie ei care au venit de dracu știe unde și ne fac gălăgie zi lumină! Să se caprească acasă la Moldova. Că e obiceiul lor.
ERATA:In rest…va spun ca n-ar strica sa fiti mai toleranti,nu,nu tot anul,doar acum de sarbatori!Iar replica „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, spunea Gheorghe Dinică în „Filantropica” lui Nae Caranfil, trebuie sa fie(pentru inteligenti,desigur) motivatia de a admira OAMENII care nu vreau NIMIC pe GRATIS.
P.S.Sa aveti Sarbatori la fel Fericite precum ati facut si voi la altii!
@Gheorghe, lasă tu vrăjeala! Bine? Că ăștia-s veniți din Moldova și vin cu tradiții “autentice” de nici ei nu știu ce și cum! În frunte asta cu aspectul că stau și “colindă” cu mâinile-n buzunare. Asta atunci este tradiție autentică reprodusă de ei când eu voi deveni Zâna Măseluță. Sau Moș Crăciun cu renul Rudolf. Ăștia-s niște derbedei care s-au urcat în tren și au venit la noi că au văzut că anul trecut a ținut afacerea. Așa de bine ne-au urat de toate că ne-am pricopsit cu o inflație ca pe vremea lui Văcăroiu și cireașa de pe tort un război în vecini. Concluzia mea e că să-și bage tradițiile undeva. Punct, asta ce fac e bătaie de joc.
Încă pe atât că mai reproduc reacția unui cititor de pe facebook vizavi de asta.
Vlad Haiduc
În calitate de fin cunoscător al fenomenului vă pot spune că o galerie de fotbal sună mai bine decât ei. :))
Fin cunoscator….🤣🤣🤣.
Asta nu e cu medicatia la zi.
Niste tigani cersetori….