Primăria Municipiului Satu Mare și Consiliul Local au organizat joi, 19 ianuarie, Rugăciunea la început de an, eveniment care se află la cea de-a III-a ediție. Reprezentanții tuturor cultelor religioase au adresat, pe rând, rugăciuni pentru sănătatea locuitorilor municipiului Satu Mare și pentru bunul mers al proiectelor derulate în municipiul nostru.
„Rugăciune pentru Satu Mare” își propune să aducă împreună oameni din confesiuni diferite care sunt uniți de același crez, aceeași dorință de a face din comunitatea noastră o lume mai bună. În acest an, evenimentul a început cu programul oferit de grupul vocal Artemis, care i-a încântat pe cei prezenți cu două piese gospel, după care primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a deschis evenimentul.
,,Trăim vremuri grele și instabile. După ce am ieșit din pandemie ne-am lovit de greutățile generate de războiul din Ucraina: criza energetică și creșterea prețurilor. Ne-am adunat azi aici să ne rugăm pentru municipiul Satu Mare, dar și să ne rugăm pentru pace. Ne rugăm pentru ca frații noștrii din Ucraina, din Zakarpattia și Bucovina de Nord, să trăiască în pace! În aceste momente de cumpănă, rugăciunile și gândurile voastre bune contează enorm pentru noi.
Rugăciune pentru Satu Mare a ajuns la ediția a III-a și îi mulțumesc prietenei noastre Lilla care a avut această frumoasă inițiativă și pentru că este sufletul acestui minunat eveniment. Să ne ajute Dumnezeu să îi aducem în fiecare an împreună pe toți cei care fac parte din confesiuni diferite, partide diferite, dar sunt uniți de același crez comun, aceeași dorință de a face din comunitatea noastră o lume mai bună. Să ne rugăm împreună pentru orașul nostru, pentru toți sătmărenii. Pentru ca prin rugăciune, dar mai ales prin faptele noastre să facem din orașul nostru locul unde să ne simțim Acasă!”, a transmis primarul municipiului Kereskényi Gábor, înainte ca fiecare reprezentant al cultelor religioase să ia cuvântul.
La Rugăciunea pentru Satu Mare au participat din partea Episcopiei Romano-Catolice Pr. Hársfalvi Ottó- vicar general, arhidecan, paroh, din partea Protopopiatului Ortodox Satu Mare, preotul paroh Ioan Dobrican, protopopul greco-catolic român Dumitru Roman, protopopul Pallai Béla și preotul paroh Pallai Béla din partea Protopopiatul greco-catolic maghiar, preot Rácz Ervin Lajos, director general al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, pastorul Danciu Ioan de la Biserica Penticostală, pastorul Kovács József din partea Bisericii Baptistă, preotul Pálffy Anna Mária din partea Bisericii Unitariane și preotul Illyes Sandor din partea Bisericii Evanghelice.
De asemenea, au mai participat consilieri locali, parlamentari, reprezentanții instituțiilor publice din municipiu, reprezentații ONG-urilor care s-au implicat în ajutorarea orașelor înfrățite din Ucraina și a refugiaților.
vă mândriți cu o asemenea împreună lucrare? Bine spune in Sfânta Scriptură ”Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi împărăţia cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsaţi.” (Matei XXIII,13)… LUPI în piei de OAIE..
Exista o singură Biserica, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, toate celelalte culte sunt eretice. Nu există mai multe biserici!! Nu pot exista mai multe adevăruri, ci doar unul singur.
Vă rog frumos nu urmați acestora!! Documentați-vă, citiți, studiați sfintele Canoane și învățăturile si scrierile Sfintilor Părinți!! Citiți si vedeti ce poziție au avut sfinții față de acești eretici si urmați-i!! Nicidecum nu au acceptat o împreună rugaciune cu ereticii, ci din contră, au osândit asemenea fapte!
CANONUL 10 apostolic (OSÂNDIREA COMUNIUNII CU CEI AFURISIŢI). Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune), acela să se afurisească.
Canonul 45 Apostolic : Episcopul sau preotul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreuna cu ereticii, să se afurisească. Iar dacă le-a permis acestora să săvârşească ceva ca clerici, să se caterisească.
CANONUL 46 apostolic (TAINELE ERETICILOR NU SUNT TAINE): Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire(înţelegere) are Hristos cu Vcliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul? (II Cor. 6,15).
CANONUL 64 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU NECRESTINII ŞI ERETICII): Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească.
CANONUL 32 Laodiceea (BINECUVÂNTAREA ERETICILOR NU E BINECUVÂNTARE): Nu se cuvine a primi binecuvântările ereticilor, care mai mult sunt absurdităţi decât binecuvântări.
CANONUL 6 Laodiceea (ERETICII SĂ NU INTRE ÎN BISERICĂ):Nu este îngăduit ereticilor să intre în casa lui Dumnezeu dacă stăruie în eres.
CANONUL 46 Nichifor Marturisitorul (BISERICILE ERETICILOR NU SUNT BISERICI): Vă sfătuim ca în bisericile luate în stăpânire de eretici să se intre ca într-o casă simplă şi să se cânte numai din nevoie, aşezându-se cruce la mijloc, iar în altar nici să nu se intre, nici să se tămâieze, nici să se săvârşească rugăciune, nici să nu se aprindă candele şi lumânare.
CANONUL 33 Laodiceea (SE OPREŞTE RUGĂCIUNEA CU ERETICII ŞI SCHISMATICII): Nu se cuvine a ne ruga împreună cu ereticii sau cu schismaticii.