Ultima actualizare: azi, 21:59

Naţionale

Au fost schimbate regulile privind circulația în sensul giratoriu

Au fost schimbate regulile privind circulația în sensul giratoriu .Circulația în sensul giratoriu a dat de-a lungul timpului multe bătăi de cap șoferilor, mai ales celor fără prea multă experiență la volan. Tocmai din acest motiv, autoritățile și-au dorit să simplifice lucrurile pentru a nu mai exista atât de multe interpretări. Astfel, Codul Rutier a fost modificat în această privință, regulile privind circulația în sensul giratoriu fiind schimbate. Tavi Perțea, polițist de meserie, ne explică pe canalul său de YouTube toate modificările care au intrat deja în vigoare în această privință!

În primul și primul rând, trebuie să aruncăm o privire asupra Hotărârii de Guvern nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), cu următorul cuprins: “În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Introducerea noțiunii de “bandă” în sensul giratoriu

Așadar, așa cum remarcă și Tavi Perțea în videoclipul său, legiuitorul schimbă tot ceea ce știam până acum despre circulația în sensul giratoriu și stabilește că în aceste “intersecții” există benzi. Astfel, cel care schimbă banda, adică cel care trece peste marcaj, este obligat să semnalizeze și să se asigure. Dacă nu va face asta, în cazul unui accident de circulație, va fi găsit, bineînțeles, vinovat!

De-a lungul anilor, regulile privind circulația în sensurile giratorii au provocat largi dezbateri în rândul șoferilor. Interpretări peste interpretări, discuții peste discuții și așa mai departe. Acum, autoritățile și-au propus să facă lumină în acest caz și să schimbe complet regulile. Sigur, rămâne de văzut dacă această schimbare a regulilor va duce la scăderea numărului de accidente din sensurile giratorii! În orice caz, șoferilor nu le rămâne decât să se informeze cu privire la aceste noi reguli și să se conformeze.

În videoclipul său postat pe YouTube, polițistul Tavi Perțea aduce în discuție și câteva posibile interpretări care vor putea apărea în spațiul public și care nu au încă un răspuns clar.

Spre exemplu, Perțea remarcă faptul că legiuitorul nu a abrogat prevederea Art. 109 din același Regulament care spune că “Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obligă să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate”. Astfel, apare următoarea întrebare: vom ține cont de săgețile aflate la intrarea în intersecție sau de benzile din intersecție?

Sursa: Promotor

VIDEO:

4 comentarii

  1. Ion Răspunde

    Nu s-a schimbat regula… doar a fost introdusa o explicație… referitor la benzi… pt a se face mai bine înțeles . Mai multe explicații în video de mai jos
    https://youtu.be/eAjvpsLWA6A

  2. The big bad wolf Răspunde

    Astia is tâmpiți de tot,daca te obișnuiești asa si iesi din tara cu mașina la primul sens giratoriu faci accident si esti tu de vina.Avem cocostârci la conducere

  3. The big bad wolf Răspunde

    In mod normal la oameni normali cei din banda stângă in sens fac o rotație ca la ceas dar dupa ora 12 adică peste 180 grade ,iar cei din banda dreapta ies la prima ieșire sau merg tot drept la a 2 iesire.asa Funcționează in tarile civilazate cel putin.

    • Mr X Răspunde

      … Si cel din interior â-ti taie calea ca el iese…. Este cum ai merge pe pod in jos pe margine spre piață si cel din mijloc sa o ia spre dreapta taind fața, spre cazarma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.