Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Caiac SMile: Program de inițiere în schi pentru 200 de copii speciali din Satu Mare

200 de copii speciali de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Satu Mare împreună cu însoțitorii lor vor fi inițiați în schi de antrenorii și voluntarii Caiac SMile. Proiectul a demarat pe 17 februarie, atunci când prima grupă, formată din 14 copii de la clasa specială din Negrești și șase însoțitori, a coborât pe pârtia de la Cavnic. Programul se va desfășura până la finalul sezonului de iarnă 2023.

Beneficiarii acestui proiect, copiii cu cerințe educaționale speciale precum tulburări de spectru autist, sindrom Down sau tulburări emoționale și comportamentale, au fost însoțiți pe pârtie de cadre didactice. Învățătoarele tinerilor schiori i-au încurajat de pe margine, dar au și alunecat pe schiuri alături de ei.

,,Am trăit o experiență incredibilă pe pârtia de la Cavnic. Pe lângă bucuria de a-i vedea pe copii pe schiuri, a mai fost și bucuria de a-i vedea cum socializează, cum se ajută, cum se felicită unii pe alții pentru micile reușite, trăind aceste clipe cu toată ființa lor”, a declarat Laura Dogeanu, cadru didactic la clasa specială din Negrești.

,,Am fost acolo cu 14 copii cu diferite cerințe educaționale speciale și sunt sigură că, pe lângă abilitățile dezvoltate pe pârtie, ziua aceasta a ajutat extraordinar de mult la conectarea cu copiii și coeziunea grupului, fiind cu adevărat o zi de neuitat. Mulțumim echipei Caiac SMile pentru că a făcut posibilă această experiență și pentru că a folosit praf magic pentru a pune zâmbete pe fețele copiilor“, a adăugat profesoara.

Facilitarea accesului la sport pentru toți oamenii speciali din Satu Mare, un angajament de lungă durată

De-a lungul timpului, Caiac SMile și Consiliul Județean Satu Mare au mai colaborat la implementarea și altor programe dedicate persoanelor cu diferite dizabilități și deficiențe, atât în sezonul de vară cât și în cel de iarnă. Astfel, copiii și tinerii speciali din județ au avut acces, de-a lungul anilor la activități sportive cu caiacul sau la sesiuni de schi. În plus, în taberele organizate pe timpul verii, cei mai mici sportivi au participat la activități interactive alături de polițiștii sătmăreni în cadrul cărora au discutat despre delincvența juvenilă și riscul consumului de substanțe interzise.

Caiac SMile, asociația care transformă dizabilitățile în abilități

 Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

,,Fiecare eveniment pe care îl organizăm ne arată cât de mare nevoie este de astfel de activități, în România. Bucuria pe care o vedem noi pe pârtii este foarte greu de descris în cuvinte. Ei se bucură de libertatea și de independența pe care le-o oferă practicarea unui sport. Noi, oamenii de la Caiac SMile, punem suflet în fiecare eveniment pe care îl organizăm, suntem trup și suflet lângă oamenii speciali pe care îi inițiem și învățăm mai mult noi de la ei. Fiecare dintre ei are o poveste de viață incredibilă”, spune Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile.

Un comentariu

  1. Sandra Răspunde

    Felicitari!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.