Ultima actualizare: azi, 15:58
Locale

Totul despre depresie și anxietate. Sfaturile specialiştilor de la Clinica Korall

În zilele noastre, depresia și anxietatea sunt probleme din ce în ce mai des întâlnite. Acestea lucrează pe baza sentimentelor, pot afecta pe oricine, iar sprijinul din partea unui specialist poate schimba calitatea vieţii. Încercăm să răspundem la cele mai des întâlnite întrebări despre depresie și anxietate cu sprijinul psihologului Mathe Robert, de la Clinica Korall.
Cele mai multe persoane conştientizează că au astfel de probleme doar când se prezintă la medic cu unele situaţii care le afectează viaţa, cum ar fi atacurile de panică sau alte boli.

Reporter: Ce reprezintă depresia?

Robert Mathe: Emoția de bază a depresiei este tristețea. Într-adevăr, câteodată putem fi și triști din diverse motive. O persoană nu poate ca tot timpul să fie euforică, veselă sau fără probleme. În societatea americană este susţinut conceptul keep smiling, dar să fim sinceri, viaţa nu înseamnă ca omul mereu să zâmbească şi să fie vessel tot timpul. Pe parcursul vieții apare şi tristeţea în anumite situații, iar tristeţea are funcţia ei. Sentimentul de tristețe face parte din viața noastră, dar dacă tristețea devine cronică atunci vorbim despre depresie.

Un alt sentiment care apare este deprimarea, pierderea interesului, pierderea vitalității, pierderea sensului de viață. Când omul nu ştie de ce s-a trezit, cand afirmă că este total inutil, când i se pare nimeni nu este mulţumit de el, atunci apare despresia. În aceste momente este foarte important ca să apeleze la ajutor.

Reporter: Depresia poate fi tratată și fără ajutorul unui specialist?

Robert Mathe: Depinde de nivelul depresiei, depresia având mai multe nivele. Vorbim despre depresie ușoară, depresie medie și depresie majoră. Depresia ușoară se poate vindeca cu ajutorul familiei, cu susținere socială, cu un sport, pentru că sunt o grămadă de tehnici, dar când vorbim despre o depresie majoră, care apare de mai multe ori sau ține mai mult timp, atunci şi psihoterapia este puţină, se poate apela la ajutorul medicului psihiatru cu medicație. Psihologii trateaza depresia prin psihoterapie, tehnici şi discuţii.

Reporter: Cum poate o persoană să își dea seama că are nevoie de sprijin, poate să conștientizeze?

Robert Mathe: Omul despresiv rar conștientizează, este foarte important ca membrii familiei, prietenii să observe și să-i sugereze acest lucru.. La psiholog oamenii nu merg doar pentru a fi vindecaţi dintr-o depresie. Persoanele care apeleaza la psiholog doresc dezvoltare personala, autocunoaştere sau terapii…

Reporter: Ce este anxietatea?

Robert Mathe: Emoţia de bază anxietăţii este frica, frica este o emoţie principală şi foarte utilă. Fără frică omenirea nu supravieţuia în epocile preistorice. Frica este unul din lucrurile care si in mometul de faţă ne salvează viaţa. Cateodata nu facem anumite lucruri periculoase sau suntem mai reţinuţi pentru că ne este frică. Dar, dacă frica rămâne cronică, atunci vorbim de anxietate. Când frica devine iraţională, te simţi inconfortabil, cu gânduri negative, aştepţi să se întâmple ceva rău, vorbim de anxietate. Semnele anxietăţii sunt un puls ridicat, o respiraţie nearmonioasă, stare de agitaţie, de frustrare în majoritatea timpului. Psihoterapia cognitiv comportamentală are o tehnică, monitorizarea gândurilor. Cand apare un gând negativ care poate să genereze o stare de frică sau emoţională, omul stă şi se gândeşte dacă este un pericol real, se gandeste ce poate să se întâmple? Oare se poate întâmpla ceva atât de rău precum îmi imaginez eu? Exista o tehnică foarte importantă, restructurarea gândurilor, după care monitorizăm emoţiile iar la tratarea emoţiilor este foarte importantă în a învăța tehnici de relaxare. Eu pentru anxietate mereu învăț o tehnică care se numește trainingul autogen, asta se învață prin 12 ședințe. De fapt clientul învață să facă meditații, un exercițiu care durează  5-10 minute, de cel puțin o dată pe zi iar în câteva săptămâni, în câteva luni, recondiționăm sistemul nervos vegetal. Anxietatea devine automată în om, nu ai cum să o gestionezi doar prin controlul gândurilor.

Reporter: Există vreo tehnică de “igienă metală”? Prin care oamenii să stea departe de aceste probleme?

Robert Mathe: Să fii mereu conştient. Nu există neapărat un mod de prevenire, însă oamenii pot încerca să rămână cu mintea curată, să facă exerciții de relaxare și dacă simt schimbări în comportament, lipsă de voință în repetate rânduri pot cere ajutorul unui specialist.

Reporter: Când ajung oamenii să apeleze la ajutorul unui specialist?

Robert Mathe: Mulţi oameni trăiesc cu anxietate şi vin la psiholog doar când suferă un atac de panică. Când apare atacul de panică omul crede că a trecut printr-un preinfarct, merge la medicul de familie, la cardiolog, mulţi ajung la Urgenţe, acolo se stabileşte că nu au o problem medicală. Pentru anxietate sunt indicate tehnicile de relaxare. Există tehnica trainingul autogen, oamenii fac meditaţii pentru stări de relaxare și prin acest process se obţine linişte și pace interioară.

Depresie și anxietate sunt două lucruri care au la bază o emoție. Ele vin și ulterior dispar, le putem numii sentimente de scurtă durată. Când o emoție devine cronică atunci deja vorbim de tulburare emoțională.

Aşadar, dacă simţiţi că aveţi nevoie de sprijin, puteţi apela la specialiştii Clinicii Korall. Programări la numărul de tel. 0361 412 037 sau 0361 800 820.

5 comentarii

  1. Adi Răspunde

    Am apelat la această clinică , se poartă execrabil cu românii , dacă vorbești ungurești ești tratat preferențial , nu mai merg la ei .

    • bigbrother Răspunde

      Ești căzut în cap. Nu te-au luat peste rând înaintea celorlalți cum vroiai tu la cabinetul de psihiatrie???? Acum încerci să faci spume la gură online???? Atunci du-te la cabinetul de la Vînju Mare.

    • H&R Răspunde

      @Adi
      Du-te la UPU Satu Mare. Acolo totul este roz si frumos. Nu trebuie sa astepti nici macar 3 secunde… daca vrei sa iesi pe usa, pe unde ai intrat. Si poti vorbi pe ce limba vrei tu. Dar recomand limba romana, totusi e UPU.

  2. Marin Răspunde

    Möi, mai binye nu ma duc aciii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.