Ultima actualizare: azi, 19:34
Locale

Cum să alegi iluminarea potrivită pentru casa ta?

Alegerea iluminării potrivite pentru diferitele camere din casa ta poate fi complicată. Există lumini puternice și lumini slabe, lumini suspendate, lumini de perete, lumini de candelabru și lumini LED – sunt atât de multe tipuri, modele, design-uri. Și dacă ai fost la un magazin care comercializează lumini, vei înțelege exact ce vrem să spunem.

Mult timp și efort sunt necesare pentru a alege luminile perfecte potrivite pentru tine și spațiul în care le vei folosi. De exemplu, trebuie să te asiguri că ai ales luminile cu o funcție utilă reală, cu cantitatea potrivită de iluminare care să lumineze, și cu un element stilistic care să adauge sau să completeze estetica camerei. Nu poți pune o lumină de tavan simplă, dar modernă într-o cameră plină de mobilier vechi, pentru că pur și simplu nu sunt din același film și nu se potrivește.

Dacă dorești să afli puțin mai multe despre opțiunile de iluminare pe care le ai și cum să alegi iluminarea potrivită pentru fiecare cameră din casa ta, ai ajuns în locul potrivit.

Există trei tipuri de iluminat din care poți alege:

1.Iluminat ambiental

Iluminatul ambiental este, în general, sursa principală de lumină găsită într-o cameră. Acestea pot fi orice, de la aparate de iluminat deasupra capului la iluminat încorporat.

De obicei, cantitatea de iluminat ambiental pe care o are o cameră va fi decisă de designer-ul tău de interior, dacă alegi să lucrezi cu unul. Probabil că va măsura iluminatul în “lumeni pe metru pătrat.” De obicei, bucătăriile și băile vor avea nevoie de iluminare mai puternică, pentru că sunt zonele în care vrem ca această lumină să acopere cât mai mult spațiu.

2.Iluminat pentru sarcini sau zone specifice

Iluminatul pentru sarcini sau zone specifice este folosit pentru a oferi lumină pentru anumite activități, precum cititul unei cărți sau machiatul în fața oglinzii. Aceste lumini nu sunt niciodată folosite pentru a lumina întreaga cameră, ci doar o mică zonă a camerei. Gândește-te la veioze sau lămpi, de exemplu.

Luminile de lucru vin în diferite forme și dimensiuni. Ele pot fi montate pe perete, așezate pe birou, precum veiozele, sau implantate într-o oglindă. Unele dintre ele au chiar și capacitatea de a se roti sau de a se înclina, pentru a ajunge oriunde ai nevoie de ele și în orice unghi ai nevoie. Mai mult, unele au senzor de miscare și se pot aprinde atunci când treci prin anumite zone, ceea ce poate fi folositor pentru holul care duce la baie de exemplu.

3.Lumina de accent

Lumina de accent este cea mai decorativă lumină dintr-o cameră. Aceste lumini atrag în mod obișnuit atenția asupra unui obiect pe care îl admiri în casă, cum ar fi o pictură, un șemineu sau o bibliotecă. În general, aceste lumini fac ca ceva să iasă în evidență, pentru ca toți oaspeții tăi să poată vedea obiectele pe care tu vrei să le evidențiezi.

Luminile de accent pot fi simple și elegante, dar pot fi și luxoase și extravagante. Candelabrele, veiozele și lămpile acționează toate ca lumini de accent.

De obicei, vei găsi că fiecare cameră are cel puțin două tipuri diferite de iluminare, dar sunt momente când o cameră va avea toate cele trei.

Există și categorii de iluminat, în funcție de obiectele care produc lumina.

Acum că știi detalii despre ce tipuri de iluminat poți alege, următorul pas este să înveți despre opțiunile de iluminat pe care le ai.

1.Lumini aplicate

Luminile aplicate sunt mereu montate direct pe perete. Ele pot fi conectate direct la perete sau un cablu poate atârna jos pentru a fi conectat la priză.

De obicei, se cumpără în perechi, fiecare parte pe fiecare parte a unei oglinzi sau a unui șemineu. Pe de altă parte, cele cu braț de balansare sunt de obicei montate singure ca lumină de accent, atrăgând atenția asupra unei opere de artă sau a unei biblioteci. Pentru acea lumină poți folosi becul Philips Hue, care poate da accente foarte cald zonelor pe care vrei să le iluminezi.

2.Pendante

Luminile pendante nu sunt similare cu luminile montate, în sensul în care ele atârnă drastic de jos de tavan, printr-un cablu, un lanț sau un fir care poate fi din diferite materiale.

Funcția principală este de a acționa ca o lumină de lucru, atârnând deasupra mesei din sufragerie sau a insulei din bucătărie. Ele variază în dimensiune.

3.Candelabre

Candelabrele pot fi denumite un sistem de iluminare mare, deoarece emit mai multe surse de lumină simultan. Aceste lumini sunt întotdeauna suspendate de tavan și pot fi funcționale sau decorative în funcție de locul în care le plasezi în casă.

4.Lămpi

Probabil deja ai o lampă de podea sau o lampă de masă în casă, dar dacă nu, este o altă opțiune de adăugat la alegerile tale. Lămpile nu luminează întreaga cameră, ceea ce le face candidate perfecte pentru o lumină de lucru.

Această categorie de lumini are opțiuni nelimitate de ales. În plus, ele sunt ușor de mutat în jurul camerei și sunt destul de ieftine.

Acum știi atât diferitele tipuri de iluminări cât și obiectele din care poți alege. De aici încolo, începe munca de cercetare, pentru a găsi cele mai bune opțiuni pentru casa ta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.