Ultima actualizare: ieri, 21:55
Locale

Încep pregătirile pentru Sâmbra Oilor. Sărbătoarea din Oaș va debuta cu Oscarurile pentru folclor

Încep pregătirile pentru Sâmbra Oilor. Cea mai mare serbare câmpenească din județul Satu Mare va avea loc duminică, 7 mai, pe dealul de la Huta Certeze și Moișeni. Marea sărbătoare va debuta, însă, cu o zi mai devreme, în data de 6 mai, atunci când vor fi acordate premiile Oscar pentru folclor.

Joi 23 martie 2023, prefectul Radu Roca a primit o delegație a Uniunii Mondiale de Folclor, alcătuită din prof. dr. Dorel Cosma – președinte, Pahone Pop- trezorier și Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre organizarea unei manifestări importante la Satu Mare. Astfel, sâmbătă 6 mai 2023, în avanpremiera festivalului folcloric „Sâmbra Oilor”, se vor decerna la Satu Mare, premiile IGF Gold Stars (Oscaruri în folclor).

Din anul 2021, sediul Asociației Naționale de Folclor din România se află la Satu Mare. În anul 2001 la Bistrița s-a înființat Asociația Națională de Folclor din România. Scopul principal: promovarea și susținerea valorilor culturii românești la nivel national și international. Asociația are în componență reprezentanți de pe întreg teritoriul țării. Încă din primul an de activitate, Asociația s-a afiliat la Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. devenind un membru activ și ocupând în fiecare manda,t funcții în Biroul Executiv.

Din 2011 și până în prezent, președintele Asociației Române, dr. Dorel Cosma, este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. cu sediul la Voiron ( Franța) și San Giovanni Rotondo ( Italia). În urmă cu patru ani, în conducerea Asociației Naționale de Folclor din România a fost ales și dl. Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Cultuii Tradiționale Satu Mare, ocupând funcția de prim-vicepreședinte.

12 comentarii

  1. Vomeet Răspunde

    Regurgitez.

  2. vadimT Răspunde

    se pun pariurile, cate tone de deseuri raman acolo.
    Cosma merge cu cai si cu caruta sa le stranga

  3. Gio Răspunde

    Obiceiul âi fain,dar l-au politizat,l-au balcanizat a ajuns ceva mediocru din cauza conducătorilor si oamenilor de afacere din zonă care să fălesc prea mult .rusine ipocriților. .

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Balcanizarea a fost un rezultat și politicienii doar au bătut penultimul cui în sicriu. Zic penultimul pentru că încă nu a murit de tot. Ca să faci o așa denaturare a unui fenomen frumos îți trebuie și o dorință, o cerință din partea celor care participă la asta. E o manelizare a unui obicei frumos care nu mai are nimic de-a face cu ce a fost inițial. Acum în schimb va fi foarte util tocmai politicienilor că nu-i așa la anul votăm! Asta cine mai votează. Anul ăsta dar la anul și mai și mă aștept la bătălii pentru minutele de la microfon. Ar trebui doar ca cineva să stabilească niște reguli simple cu ce se poate și ce nu și imediat ar fi altfel. Ați văzut astfel de manelizare la zilele Partium? Așa-i că nu? S-ar putea începe cu scoaterea afară a chinezărilor și la limitarea drastică a timpului pentru politicieni. Asta că văd că ei de la ei nu au destul bun simț să se autocontroleze.

      • FF Răspunde

        Total de acord!
        Mergeți la Hortobagy în 22 aprilie, să vedeți cum se organizează un eveniment asemănător, păstrând tradițiile și fără discursuri de politicieni.

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          De acord dar din cauza exemplului dat la unii le va sare siguranța. Că doar atâta pot, din păcate. Ar trebui să nu mai permitem asemenea sindrofii care violează la propriu un obicei. Pataki ca și președinte peste județ eu zic că ar putea să tragă niște limite peste care să nu se treacă. Pentru că sâmbra nu este despre și pentru politicieni. El ca și etnic maghiar ar trebui să știe ce și cum se organizează dincolo la astfel de evenimente. Dacă tot ai dat exemplul Hortobagy. Dar puteai da și carnavalul florilor din Debrecen din luna august. Singura întrebare este dacă se vrea ori ba asta. Eu sper că se va termina odată pentru că ce văd mă dezgustă profund. Sincer.

  4. Bogdan Dumitras Răspunde

    Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale pentru folclor va dercena premiile Oscar pentru folclor! Ha, ha, ha. Oscarul pentru folclor merge la……Adrian Cozma!!!!!

  5. delia Răspunde

    Daca n-ar participa politicienii corupti ar fi ok…mi scarba sa-i vad acolo

  6. H&R Răspunde

    Din cauza politizarii, Sambra Oilor a devenit Sambra Coaielor.

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      @H&R. Cum am scris mai sus totul pornește de la ei. Dacă participanții acceptă adică. Eu personal nu pricep ce-i șarada asta cu politicienii care chiar nu pricep ce caută pe acolo. Ar trebui să vină primarul localității ar spune trei cuvinte că declară deschisă sindrofia și le urează oamenilor bun venit și să se simtă bine. Și atât. Ce merit au puleticienii că vin să se expună acolo? Nimic. Dar e mare dorința de a te făli în zonă, e mare frustrarea și văd de o vreme tot felul de grupuri și grupulețe constituite fiecare pe lângă câte un politician. Este un grup de selfie penele, una pesede șamd. Chiar aveți nevoie de asta fraților???? Și în toată treba asta se pierde exact esența pentru care sunt prezenți acolo. Iar la urmă rămân munți de gunoaie.
      PS. Anul trecut deja am văzut că un grup restrâns și-a organizat sâmbra proprie. Sincer nici nu mă miră asta. Eu de ani buni evit zona când are loc Sâmbra. Ăia s-au adunat câteva zeci de persoane, au măsurat ce trebuia măsurat, s-au simțit bine, au mâncat și au petrecut. Exact cum ar trebui să fie și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.