Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

Investigație Consiliul Concurenței. Ardealul Carei ar fi mărit prețul la ulei, nejustificat, la înțelegere

Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Ardealul Carei ar fi mărit prețul la ulei, nejustificat, la înțelegere.

,,Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Astfel, în cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA și Ardealul SA, dar și de pe piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

7 comentarii

  1. Alex Răspunde

    La orice aliment de baza comercianții se întrunesc tip Cartel pentru a stabili preturile,este de știut că Lăcomia romanului nu are limite. Nu preturile gazului,petrolului și războiul din Ucraina au urcat la “cer ” preturile,ci jegosul și fomistul de Roman. Romanul crede că și “rahat” poate scoate aur,far daca are de pe cine jecmăni,de ce nu…

  2. ioan Răspunde

    Bine ar fi daca, ar verifica si pretul umflat al apei furnizate de IMPERIUL APASERV.ca suntem localitatea cu cea mai scumpa apa din tara.

  3. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    @ioan, acolo e o armată întreagă de lipitori de afișe angajați. Inclusiv răposatul Fogel a mâncat o pită bună de acolo dar cred că nici el nu știa ce face pe post de consilier. O vreme și actualul primar s-a perindat pe acolo. Parcă e un fel de cimitir de elefanți și nici nu știi de unde să-l apuci că fiecare partid și-a plantat cu mare grijă oamenii acolo. Toți, absolut toți. Apoi dacă se schimbă macazul fiecare are disponibil omul său dacă e de pus pe funcție. Drept concluzie ca să fie sustenabil musai să fie scumpită apa. Cel puțin 30% după mine sunt în plus pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.