Ultima actualizare: azi, 20:54

Locale

Magyar Lóránd: 1200 de lei pe cap de animal pentru sprijinirea crescătorilor de Bazna și Mangalița

Ministerul Agriculturii va continua și în 2023 programul de promovare a creșterii și reproducției raselor de porci Bazna și Mangalița, a declarat deputatul Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și coordonator al Programului “Fermierii din Partium”. Proiectul de hotărâre de guvern privind condițiile de sprijin și finanțare pentru programul din acest an a fost prezentat miercuri în guvern.

Fermierii pot solicita subvenție „de minimis” oferit pentru menținerea și extinderea efectivului de scroafe de reproducție din rasa Bazna și Mangalița prin intermediul direcțiilor agricole județene. Fermierii eligibili sunt cei ale căror ferme sunt exploatate de o persoană fizică autorizată, de o întreprindere individuală,  întreprindere familială sau de o altă formă de entitate juridică înregistrată oficial. O cerință importantă este aceea că ferma să dețină o autorizație sau o înregistrare sanitar-veterinară, respectiv animalele de reproducție să dețină certificat de înregistrare.

Subvenția oferită în cadrul programului de creștere a porcilor din rasa Bazna și Mangalița este de 1.200 de lei pe scroafă pe an, care se acordă fermierilor cu condiția să vândă cel puțin 4 purcei pe scroafă, cu o greutate de cel puțin 8 kg fiecare, proveniți din producție proprie.

Termenul limită până la care fermierii se pot înscrie în program este 30 iunie, cererile fiind așteptate la direcțiile agricole județene. Este important de știut faptul că numărul animalelor declarate de producători la înscriere în sistem trebuie menținut cel puțin până la data de 15 decembrie 2023. Fermierii înscriși în proiect trebuie să depună documentația și dovezile financiare necesare pentru închiderea conturilor până cel târziu la data de 22 decembrie.

„Cred că este important ca rasele locale să fie păstrate. Porcii Mangalița și Bazna sunt crescuți, în general, în mod tradițional în ferme de curte, iar acești fermieri având nevoie de sprijin în plus, carnea de mangalița este mai sănătoasă decât a altor rase, acest lucru având o importanță majoră în ziua de astăzi”, a declarat Magyar Lóránd.

2 comentarii

  1. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Dar s-a rezolvat partea de valorificare sau tot firmele alea falimentare au rămas? Că vedeți voi nu poți duce oriunde animalul la sacrificat! Că atunci nu ați făcut nimic! Că și data trecută oamenii au rămas cu porcii pe cap până erau prea mari! Halal ajutor! 🤮

  2. Vasile Răspunde

    Alți bani , altă distracție pentru clienții abonați la banii publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.