Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Poliția Animalelor: ,,Câinii să fie microcipați și sterilizați!” S-au dat amenzi pe bandă rulantă

De la începutul anului 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, au aplicat un număr de 269 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 104.740 lei.

În perioada ianuarie-martie, polițiștii au desfășurat o serie de activități de informare atât pe raza municipiului Satu Mare cât și pe raza județului, în localitățile Tășnad, Negrești-Oaș, Agriș, Orașu Nou, Cămârzana, Pomi, Foieni, Medieșu Aurit, Petea.

Scopul activităților a fost acela de a responsabiliza proprietarii și deținătorii de animale cu privire la protecția animalelor pe care le dețin.

Totodată, polițiștii au efectuat verificări în cadrul unităților administrativ teritoriale privind respectarea obligațiilor legale de înființare a serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, potrivit O.U.G. 155/2001.

Activitățile de informare au vizat mai multe subiecte privind obligațiile prevăzute de lege, conform Legii 205/2004, a O.U.G. 55/2002, și a O.U.G. 155/2001, respectiv:

  • Obligația proprietarilor de a asigura animalelor în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asigurarea de asistență medical veterinară (vaccinări și deparazitări periodice);
  • Vaccinarea antirabică a câinilor și a pisicilor;
  • Obligația proprietarilor de a identifica prin microcipare câinii în termen de 90 de zile de la fătare, sau înainte de vânzare/donare cu titlu gratuit, scoaterea în spații publice a acestora;
  • Obligația proprietarilor câinilor de rasă comună sau metișii acestora de a-i steriliza, fapt important în prevenirea înmulțirii haotice, în prevenirea abandonului și respectarea fenotipică a caracterelor de rasă;
  • Obligația proprietarilor sau deținătorilor temporari ai câinilor periculoși sau agresivi de a-i înregistra la Asociația Chinologică și la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele, o adeverință în fotocopie eliberată de Asociația Chinologică Română precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la caracteristicile animalului.

Sesizările directe se depun la sediul Biroului pentru Protecția Animalelor la adresa str. Petofi Sandor nr.32, prin e-mail la adresa [email protected] sau sesizare telefonică  la numărul de telefon al biroului 0261.807.769.

4 comentarii

  1. Bujetar Răspunde

    Este foarte bine că s-a găsit un motiv nou pentru a amenda oamenii pentru motive cât mai simple și amenzi ușor de scris. Că se simțea de o vreme lipsa amenzilor date pentru nepurtarea măștii. Să nu se aștepte cineva că se or lua măsuri ferme pentru rezolvarea problemelor de fond. Important este că se aplică cât mai multe amenzi. Ca să vină banii la buget!!!

  2. Vasile Răspunde

    Cine este prost să recunoască că este câinele lui!!

  3. Alex Răspunde

    Ce rezolvam cu amenzile trebuie acordate ajutoare de la primarii ptr sterilizare cel puțin un câine pe familie ptr ca 300 – 400 de roni putini își permit ptr o sterilizare peste 6 luni se vad rezultate Clarei

  4. Norik Răspunde

    Ar trebui microcipati și sterilizați polițaii ca să le piară samanta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.