Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Leontina Dorca, la 70 de ani. O viață dedicată folclorului

Joi, 27 aprilie 2023, de la ora 17:00, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare și în parteneriat cu Fundația Etnofolclorică „Cununița”, organizează la Hotel Dana (str. Careiului nr. 128), Medalionul cultural aniversar – Leotina Dorca 70.

Leontina Dorca, la 70 de ani. O viață dedicată folclorului:

Născută la 12 aprilie 1953 in localitatea Remeți pe Someș, comuna Mireșu Mare, județul Maramureș într-o zonă folclorică deosebită Zona Codrului pe care a slujit-o mereu și o slujește și astăzi.

A absolvit cursurile primare în satul natal și în comuna Mireșu Mare, mai apoi a urmat cursurile Liceului Mihai Eminescu din Satu Mare, desăvârșindu-și studiile specializându-se în Artele spectacolului (Coregrafie) la UNATC București.

Încă din clasele primare a avut parte de dascăli minunați care au știut să-i insufle dragostea pentru folclor și să o indrume în descoperirea tainelor artei muzicale și coregrafice. A început ca membră a formației Școlii Generale din localitatea Mireșu Mare județul Maramureș. Apoi ca elevă a Liceului „Mihai Eminescu” din Satu Mare a instruit formațiile de dansuri ale liceului și internatului. A făcut parte din Ansamblul folcloric “Oașul” al județului Satu Mare ca dansatoare și solistă de muzică populară, cu care a participat la festivaluri folclorice interjudețene și internationale: Festivalul Litoralului, Festivalul “Sâmbra Oilor”, Festivalul Folclorului Codrenesc „Oțeloaia”, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Craiova, Reșița,Timișoara, la festivaluri internaționale: Olanda 1970, Belgia 1975.

A inceput activitatea ca instructor de dans popular angajat în anul 1973, la Casa Pionierilor din Satu Mare, a continuat apoi ca instructor la Casa de Cultură (Consiliul Popular al orașului Tășnad, județul Satu Mare) între anii 1975 – 1978, iar din anul 1978 până in 2012 a fost angajată a Centrului Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

În perioada 1973-2012 a inființat numeroase formații de dansuri și Ansambluri folclorice in județul Satu Mare: Ansamblul folcloric al copiilor la Casa Pionierilor din Satu Mare, Formația de dansuri populare la Liceul Mihai Eminescu din Satu Mare, Formația de dansuri a Liceului Ioan Slavici din Satu Mare, la Școlile Generale: Octavian Goga și Nr 14 din Satu Mare. Ansamblul folcloric CODRULEȚUL al Casei de Cultură Tășnad, Ansamblul folcloric DOR al Casei de Cultură din orașul Carei, in anul 1982 a inființat Ansamblul folcloric CUNUNIȚA care activează de atunci și până în prezent ca etalon pentru folclorul din județul Satu Mare iar din 2002 și ansamblul CUNUNIȚA NĂZDRĂVANĂ cu care a ajuns la performanțe unice în țară și nu numai.

A realizat filme documentare despre tradiții, datini, obiceiuri și meșteșuguri din zonele etnofolclorice Codru și Oaș ale județului Satu Mare impreună cu Televiziunea Română.

A participat cu formatiile si ansamblurile pe care le-a indrumat la festivaluri nationale si internationale la care a obtinut premii si distinctii, in tara: Tulcea, Timisoara, Oradea, Sibiu, Bacau,Gura Humorului,Suceava,Constanta, Drobeta Turnu Severin, Arad, Baia Mare,Targu Mures, Brasov, Ramnicu Valcea,Craiova, Pitesti, Bistrita Nasaud, Focsani etc. în strainatate: Ungaria, Ucraina,R.Moldova, USA, Canada, Austria, Spania,Belgia, Franta, Italia, Olanda,Cehia, Turcia,Israel etc.

A îndrumat și sprijinit pentru a se lansa interpreți vocali și instrumentiști de muzică populară din județ: Nicolae Muresan, Maria Carmen Sas, Lucia Pop Borlean, Malvina Madar Iederan, Alina Șichet, Florin Lauran, Petrică Mureșan, Dana Maria Huja, Alexandra Madas, Ionică Hainal, Dumitru Iederan, Ionel Sabo, Cosmin Petrut, Ionut Chilintan, Cristian Totpati.

5 comentarii

  1. Beny Kira Răspunde

    Laurarul lui Govor!

    • celălalt Răspunde

      @ Kiral … Să-l pupi in fund pe Govor, dacă tot ai amintit de el, iar despre doamna Dorca ….ești prea nimeni in drum ca să -ți dai cu părerea , și să fii și băgat in seamă . Nu ești decât un ‘trepăduș,

    • bigbrother Răspunde

      Alta cer vine să ne protejeze cultura sătmăreană când colo se trage din zona văii Chioarului. Dar acasă-acăsucă nu ținea faza și vii să ne salvezi? Ce-mi “plac” mie alde ăștia.

      • Hunul Răspunde

        Cine nu prea te lasă acăsuca sa-ti spui si tu, drăguțule, părerile mămica sau nevasta?..
        Adevaru-i ca le înțeleg daca si acasa faci tot asa: te bagi in sama ca musca in curul iepei…
        Marș!

        • bigbrother Răspunde

          Dar cam am dreptate, degeaba te oftici. Iar acasă nu am eu probleme de astea să nu mă asculte sau să nu-mi pot spune părerea. Săracule poate la tine așa este. Ideea mea era că nu pot înțelege cu ocrotitorii culturii noastre locale și care ocrotire iar este desăvârșită de alta care nici măcar nu a crescut în datinile respective. Mă gândesc că este expertă și în dansuri șvăbești sau săsești și de ce nu ucraineene că sunt acum la modă. Asta mă deranjează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.