Ultima actualizare: azi, 21:29

Locale

Deputatul Magyar Lorand a inițiat o lege care vine în sprijinul crescătorilor de porci: ,,Efectivele au scăzut dramatic”

Efectivele de porci din România au scăzut dramatic în ultimele decenii, ajungând de la 12 milioane de animale în 1990, la 4,79 milioane în 2000, respectiv 700.000 în acest an. Datele sunt de la Institutul Național de Statistică.

Pesta porcină este motivul principal pentru care în ultimii trei ani, efectivele de animale au scăzut de 1,7 milioane la 700.000. Această boală a făcut, pe de o parte, multe ferme să aibă animale sacrificate în ultimii cinci ani. Practic, toate fermele mari au avut parte de cazuri de pestă porcină africană care au dus la sacrificări de zeci de mii de animale.

Numai anul trecut, din cauza pestei porcine africane au fost sacrificate peste 600.000 de animale.

Deputații UDMR Lóránd Magyar și Csaba Könczei au inițiat un proiect de lege, votat săptămâna aceasta în Camera Deputaților, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de proci, mici sau mari, și de a preveni răspândirea pestei porcine.

Proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane și NU limitează numărul porcilor din gospodării.

,,Scopul nostru este de a sprijini creșterea porcilor și de a preveni răspândirea pestei porcine africane – acest lucru este facilitat de proiectul de lege elaborat de UDMR, care a fost votat joi în plenul Camerei Reprezentanților ca for decizional.”, a declarat deputatul Lóránd Magyar.

„Au apărut informaţii incorecte şi false, după ce Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creşterii porcinelor şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Scopul UDMR este să asigure condiţii mai bune, mai sigure şi mai previzibile fermierilor, oferind un cadru legislativ pe termen lung. Iniţiativa legislativă nu îngreunează situaţia deţinătorilor de porcine, ci oferă o soluţie acestora. Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deţinute în gospodării”, mai precizează parlamentarul sătmărean.

Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploataţii non-comerciale) dacă deţin un certificat de producţie şi o autorizaţie de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă deţin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi sunt autorizate sanitar-veterinar”.

„Informaţia conform căreia legea iniţiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducţie în gospodării este falsă, deoarece reproducţia se poate efectua doar prin însămânţare artificială, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate şi autorizate sanitar – veterinar şi pe baza unor documente de transport” – spune Magyar Lóránd.

Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează şi transportă animalele fără a fi verificaţi.

Iniţiativa legislativă adoptată va intra în vigoare după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate.

5 comentarii

  1. Garboz Răspunde

    Narcisistu asta iar fabuleaza .Nu nu ai facut nimic mai doar faci reclama personala ,esti beteag de mandrie si ingamfare.

  2. Pistalău Răspunde

    Ia ma ca sa trezit si adormirea maicii Domnului

  3. bigbrother Răspunde

    Dar aia de ce nu spui că e scandal mare în vest că se vrea să se închidă fermele că poluează atmosfera noastră scumpă? În Olanda în obligă oficial deja pe fermieri să înceapă procedurile de închidere-desființare la ferme de bovine. Nu mai bine mâncăm făină de greiere sau carne artificială? Că asta vrea Bruxelles. No să mănânce apoi tot ei. Toată scăderea asta cu șeptelul este politică dirijată de sus. Nu numai la noi e asta în țară. În curând se vrea să se prăbușească sistemul de subvenție, vor da oricum mai puțini bani și atunci fermele se vor închide de la sine. Scopul este reducerea consumului de carne a populației la 25% din cea dinainte de pandemie. Scrie în documente UE numai nu ni se spune cu voce tare. Dacă așa vrea să ne manipuleze politica nu mai bine ne lipsim de ea????

    • H&R Răspunde

      Acum cateva hipermarcheturi sau magazine de specialitate vand peste viu. Vezi de acum incolo vor fi gandaci vii. Dar sunt si acum numai ca acum e ilegal. Inca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.