Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Ministerul Agriculturii nu vrea să-i ajute pe toți fermierii afectați de importurile din Ucraina. Magyar: Daea trebuie să corecteze nedreptatea

Deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Loránd, cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu discrimineze fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. Deputatul sătmărean solicită ca toți fermierii afectați să beneficieze de sprijin.

Fermierii români se luptă pentru supraviețuire, dar compensațiile promise de Ministerul Agriculturii nu ajung la toți producătorii agricoli afectați.

Hotărârea de Guvern prin care se acordă sprijin producătorilor agricoli din sectorul cerealelor afectați de importurile de cereale din Ucraina pune însă o condiție: compensațiile se acordă în limita depozitării producției la data de 1 februarie 2023. Fermierii care și-au vândut producția înainte de 1 februarie nu vor primi nici un leu compensații!

Stabilirea acestei date de referință creează în mod nejustificat o discriminare între fermierii care aveau produse depozitate și cei care au fost nevoiți să își vândă recolta înainte de 1 februarie. Deși producătorii sunt în egală măsură afectați de situația reglementată în H.G., cei din urmă nu sunt eligibili pentru a beneficia de granturi”, a declarat deputatul Magyar Loránd.

Scăderea prețurilor cerealelor a început mult anterior datei de 1 februarie 2023, conform statisticilor centralizate la nivelul Uniunii Europene , tendința de scădere datează din vara anului 2022, între septembrie 2022 și ianuarie 2023, prețul la grâu înregistrând o scădere cu peste 60%.

În aceste condiții, mulți fermieri au vândut producția depozitată de teama scăderii și mai mari a prețurilor (temere care s-a adeverit din nefericire), iar cei care au avut nevoie de capital au vândut cerealele chiar și mai devreme.

Deputatul Magyar Loránd i-a adresat ministrului Petre Daea următoarele întrebări:

1. Care sunt criteriile pe baza cărora s-a stabilit ca dată de referință 1 februarie 2023?

2. Considerați că este justificată diferențierea producătorilor care și-au valorificat producția până la 31 ianuarie de cei care încă o aveau depozitată la 1 februarie 2023?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.