Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

NORME. Când te pot legitima polițiștii și cum trebuiau să procedeze polițiștii din Carei

Când te pot legitima polițiștii. Doi polițiști din Carei i-au permis unui protestatar să-i umilească, iar filmarea în care oamenii legii stau drepți și confuzi în fața individului a fost văzută de sute de mii de români. Un specialist a explicat pentru PortalSM că polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în mai multe situații.

Concret, legitimarea persoanelor de către polițiști se face, începând din ianuarie 2020, conform unor reguli mai detaliate. Actul prevede când anume se va cere legitimarea cuiva, dar și ce se va întâmpla dacă nu se arată un act de identitate.

Modificările survenite în 2020 vin cu scopul de a întări autoritatea polițiștilor. Așadar, polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în următoarele situații:

a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii;
h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Polițistul va cere persoanei un act de identitate, în primul rând. “Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces”.

Cum trebuiau să procedeze polițiștii din Carei

De menționat că legea îi obligă pe polițiști să le spună celor cărora le cer să se legitimeze care este motivul legitimării, ceea ce polițiștii din Carei au și făcut. Oamenii legii i-au spus protestatarului că este vorba de un control de rutină. Doar că protestatarul, fără să cunoască legea, dar având mult tupeu, a reușit să îi facă pe polițiști să uite ce au de făcut.

Astfel, în loc să fie amendat (cei care refuză să se legitimeze pot primi amenzi între 500 și 1.500 de lei), individul a continuat să se dea în stambă.

În concluzie, cu toate că modificările din 2020 au fost făcute tocmai pentru a întări autoritatea polițiștilor, unii oameni ai legii ajung să se pună într-o postură ridicolă.


CITEȘTE ȘI:

12 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Problema este ca acest copil a crezut ca se pune lumea la picioarele lui cand i-l vede imbracat. Daca era strict, performant si cunoscator de legislatie(pare tinerel iesit din scoala cu legislatia la zi) dadea un gurita hipopotamului. Nu a fost asa, s-a pierdut si el si dobitocul care l-a urmat care parea mai batran(parca vad ca provenea din viata civila). Performanta faci in militie cand cunosti legislatia in vigoare, bataie si infractorii din zona de competenta.

  2. Jan Răspunde

    Prea slăbuț pruncu, lipsit total de autoritate și pierdut, nu de astfel de polițisti avem nevoie în stradă să ia piept cu infractorii !!!

  3. Maci Laci Răspunde

    ATUNCI AU VOIE SĂ MĂ LEGITIMEZE DACĂ LE DAU VOIE EU!!!!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Pe tine Loțică nu are cum că ai folosit buletinul pe post de hârtie igienică. Ășa că ce să-ți mai ceară? Numai să nu te prindă careva că nu te văd bine. 🙃😮😵😉 E jale mare în capul tău. Se vede că ești scăpat de undeva că nu mai erau locuri disiponibile și au zis că ești bolund de aia mai liniștit, inofensiv. No uite că nu e așa!

    • @Maci Laci Răspunde

      Ala in negru cu coasa in mana sa te legitimeze retardule.

  4. Prosteala Răspunde

    Portal sm politistul nu a prezentat motivul oara in lege nu scrie niciunde motiv control de rutina, nu mai induceti lumra in eroare, politistul trebuie sa prezi te motivul dupa care te legitimeaza, nu te elegimiteaza asa ca vrea el control de rutina, la care paragraf scrie “control de rutina” din cele prezentate mai sus????

  5. Satmarean 1 Răspunde

    In orice tara….ca afara ,nu-l intreba politistul a 3-a oara si era pe burta ,incatusat dus la sectie, identificat, amendat . Punct. Din pacate asa viitori politisti se preconizeaza sa avem: nepregatiti, necunoscatori , timorati . Oare cand o sa aveti o problema in urma careia a avut de suferit mama, sotia, copilul etc si se va prezenta un astfel de politist o sa va convina? Numai celor certati cu legea le convine o politie slaba, un stat slab.

  6. Milițianul Răspunde

    Protestatarul era pus la firul ierbii dacă polițistul era Benchis Antim….
    Nu era tare în clanță marele Protestatar 😂.
    Tura asta a scăpat, data viitoare poate nu mai are norocul ăsta.

    • Ben Chiș Răspunde

      A trebuit să meargă la un accident, n-ai auzit?! 🤣🤣🤣
      Uite așa ne facem de kko!

  7. Ares Răspunde

    Nu este întocmai corect, adică cum te pui tu să controlezi ce dorești și pe cine dorești. Trebuie să ai dispoziție, e întocmai pentru a nu fila anumite persoane…

    Ai dispoziția de a controla în trafic, gen dacă eu sun la poliția română trebuie să știe poliția centrală ce acțiuni faci ca și polițist, și că ai primit aprobarea de a face control în locația respectivă în trafic. Nu e că mergi pe stradă și controlezi pe cine doreși… că ai atribuțiuni de control. Ar trebui să primești tot timpul aprobarea prin stație dacă ești în mers și vrei să oprești pe cineva, să dai în stație motivul pentru care vrei să oprești pe cineva și să primești aprobarea, la procesul verbal dacă apar alte lucruri abuzive pentru care ai fost oprit ce facem… Că nu e polițistul de la RAR să verifice toată mașina dacă respectă standardele, mai ales dacă îi răspunde un bombardier mai urât și decide polițistul în mod non obiectiv să îi facă rău…

    Oricum nu știe polițistul ce e modificat pe o mașină, sunt polițiști care amendează pentru folie pe geam, deși e autorizata de R.A.R ca și conformă sau alte lucruri. Deci e complicat sistemul acesta la liber, dar în mod clar de aia există stație de comunicare pe fiecare mașină, încât fiecare mișcare să fie știută ce face la nivel de centru al poliției. Cât crede polițistul că e normal, eu cred că nu e normal într-un stat democratic, să ai liber arbitru ca polițist să faci ce dorești, fără aprobarea unui dispecer al poliției superior.

  8. cizmaru Răspunde

    Protestatarul era pus la firul ierbii dacă polițistul era Benchis Antim si dupa aceia politistu minca citeva zile de bulau.
    Protestatarul cunostea legea la perfectie el na zis ca nu se legitimeaza ci a curut Nr.legii si Art.pentru care ii cere legitimarea

  9. un om Răspunde

    Portalsm,prezentati un articol de lege dar care nu are legatura cu speta din filmare!
    Daca tot aveti legea in fata,cautati articolul in care poti sa opresti o masina aflata in tafic pentru un control de rutina,asa ceva nu este!Ori este filtru ori la revedere!
    Ca daca sunt pieton,da,ma poate legitima!
    Iar polistitul vloger sa ramana doar polistist,de-abia vorbeste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.