De ce sunt medici puțini la Urgențe? Ne răspund chiar medicii de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Satu Mare. Aceștia au transmis un mesaj emoționant în care explică cum s-a ajuns în această situație.
Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare a intrat în sistem de avarie! Conducerea Spitalului a anunţat încă de luna trecută, printr-un comunicat de presă, că la Urgenţe va fi câte un singur medic timp de șase ore şi timpii de aşteptare pot creşte. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Spitalului Județean Satu Mare, medicii de la UPU ne explică ce se întâmpla la Urgențe și cum s-a ajuns în această situație.
Redăm mai jos, integral, mesajul transmis de medicii de la UPU Satu Mare:
,,De ce sunt medici puțini la UPU? Se știe că profesiile din domeniul sănătății sunt printre cele mai expuse stresului profesional iar medicina de urgență este maxim solicitantă, profesioniștii de aici fiind constant angajați la hotarul dintre viață și moarte și nu întotdeauna cu cea mai strălucitoare armură sau cu cel mai invulnerabil scut.
Printre factorii care contribuie la gradul mare de stres amintesc:
- presiunea de a nu face greșeli, de a fi perfect;
- presiunea de a lua decizii cu impact asupra sănătății sau chiar vieții bolnavului;
- implicarea emoțională prelungită cu expunerea la emoțiile pacienților și ale aparținătorilor;
- numărul mare de cazuri;
- orarul prelungit;
- gărzile și munca de noapte;
- și nu în ultimul rând, lipsa respectului comunității pentru munca depusă.
Dacă stresorii acționează prelungit și perioadele de refacere sunt insuficiente, se poate instala epuizarea profesională până la faza de epuizare fizică și emoțională.
Așa se face că atunci când sunt puțini, strâng rândurile și preiau sarcinile celui lipsă sau celui epuizat medical (pentru că, parafrazând titlul unui film celebru “They Shoot Horses, Don’t They ?” și medicii se îmbolnăvesc, nu-i așa?), renunțând la concediile de odihnă, la sărbătorile în sânul familiei, la prezența la serbarea copilului. Și toate acestea într-un maraton menit să îmblânzească sirenele ambulanțelor, să vegheze la hotarul dintre lumină și întuneric, să țină aprinsă făclia speranței pentru noi cei care, de cele mai multe ori, uităm să le fim alături”.
CITEȘTE ȘI: