Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

De ce sunt medici puțini la Urgențe? Mesaj emoționant transmis chiar de medicii de la UPU Satu Mare

De ce sunt medici puțini la Urgențe? Ne răspund chiar medicii de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Satu Mare. Aceștia au transmis un mesaj emoționant în care explică cum s-a ajuns în această situație.

Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare a intrat în sistem de avarie! Conducerea Spitalului a anunţat încă de luna trecută, printr-un comunicat de presă, că la Urgenţe va fi câte un singur medic timp de șase ore şi timpii de aşteptare pot creşte. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Spitalului Județean Satu Mare, medicii de la UPU ne explică ce se întâmpla la Urgențe și cum s-a ajuns în această situație.

Redăm mai jos, integral, mesajul transmis de medicii de la UPU Satu Mare:

,,De ce sunt medici puțini la UPU? Se știe că profesiile din domeniul sănătății sunt printre cele mai expuse stresului profesional iar medicina de urgență este maxim solicitantă, profesioniștii de aici fiind constant angajați la hotarul dintre viață și moarte și nu întotdeauna cu cea mai strălucitoare armură sau cu cel mai invulnerabil scut.

Printre factorii care contribuie la gradul mare de stres amintesc:

  • presiunea de a nu face greșeli, de a fi perfect;
  • presiunea de a lua decizii cu impact asupra sănătății sau chiar vieții bolnavului;
  • implicarea emoțională prelungită cu expunerea la emoțiile pacienților și ale aparținătorilor;
  • numărul mare de cazuri;
  • orarul prelungit;
  • gărzile și munca de noapte;
  • și nu în ultimul rând, lipsa respectului comunității pentru munca depusă.

Dacă stresorii acționează prelungit și perioadele de refacere sunt insuficiente, se poate instala epuizarea profesională până la faza de epuizare fizică și emoțională.

Așa se face că atunci când sunt puțini, strâng rândurile și preiau sarcinile celui lipsă sau celui epuizat medical (pentru că, parafrazând titlul unui film celebru “They Shoot Horses, Don’t They ?” și medicii se îmbolnăvesc, nu-i așa?), renunțând la concediile de odihnă, la sărbătorile în sânul familiei, la prezența la serbarea copilului. Și toate acestea într-un maraton menit să îmblânzească sirenele ambulanțelor, să vegheze la hotarul dintre lumină și întuneric, să țină aprinsă făclia speranței pentru noi cei care, de cele mai multe ori, uităm să le fim alături”.


CITEȘTE ȘI:

 

38 comentarii

  1. Vasile Mariori Răspunde

    Măi doctorilor!
    Voi sunteți stresați deoarece nu totdeauna vă iese șpagă cât ați fi crezut voi,iar din această cauză este presiune foarte mare pe capul vostru.
    Dacă nu vă convine dați-vă demisia.
    Sunt convins că ați lucra și fără salariu numai să fiți lăsați.
    Așea că,ciocu mic și joc de gleznă.
    Cât la mai multe șpăgi.

  2. Putin Răspunde

    Pentru ca în Satu Mare au rămas doar dobitocii… Medicii buni au plecat din oraș și din țară

  3. satmarean Răspunde

    Hai sictir. Sunteti o clica de incompetenti in frunte cu moldovanca. De ce nu a venit in ultimii 5 ani decat un medic tanar? Va spun eu: pentru ca se stie in toata tara ce puroi este la satu mare. De ce raman medici in alte judete, chiar daca pe salariu mai mic si fara post numai sa nu vina in Satu Mare sau au plecat din urgente pe ambulanta si voi i-l acoperiti pe pop raul, chiar daca stie toata urgenta de comportamentul lui.

  4. Alt satmarean Răspunde

    Ba voi stiti ca pentru o tura de 24 pe ambulanta de la pompieri astia primesc 2500 lei? Un salariu pe luna la un amarat astia i-l au intr-o zi. Si se intampla des sa nu aiba nici o iesire.

    • Adrian Răspunde

      @alt satmarean, Vad ca te roade invidia ca au salar mai mare ca ajutorul social pe care il primesti. Vezi ca se fac angajari la ministerul de interne. Pune mana pe carte invata si angajeazate la ei. Asta numai daca iti biruie creierul spongios de la bautura.

      • @Adrian Răspunde

        “angajeazate”????? Și încă tu vorbești analfabetule????? Tu vorbești către altul să pună mâna pe carte când demonstrezi singur-singurel că ești mai înapoiat decât cel cu care vrei să te cerți? Ar trebui să te oprești din a consuma ce consumi că îți dăunează serios la ce ți-a mai rămas din creier, spongiosule.🤮

        • Adrian Răspunde

          @@Adrian, felicitari! Ai reusit sa te legi de o greseala de ortografie, mai exact de o cratima care lispeste. Mare realizare, materiel seminal expirat ce esti. infasoara-te intr-o batista si sari in wc si trage apa dupa tine

          • @Adrian

            @Adriane, eu zic să încetezi. Că din ce se pare la tine problema persistă, adică “lispeste”, “materiel”. Dacă la tine frustrarea stă să explodeze și vrei să te dai mare măcar ai grijă să scrii corect. Că dacă în mod repetat nu reușești asta atunci poate era mai bine să te ducin la școală și nu la crâșma de lângă. Tu ești o anomalie genetică. Sper că nu te-ai multiplicat. Consideră că singur cu mânuțele tale te-ai făcut maro.

      • Alt satmarean Răspunde

        Daca un salariu de 30.000-40.000 lei pare normal pentru tine nu prea am ce sa spun. E mult ma pentru orice meserie in romania. Sa zicem ca pare normal, dar cand fac coada oamenii la upu ca le mor neamurile nimic nu bine. Pana se gaseste unul turbat dupa un deces si i-i omoara draq pe la upu si sa vezi atunci bucurie.

        • Calin Răspunde

          @alt satmarean, pun pariu ca nici un cavaler al tastaturii nu se gandeste cata munca trebuie sa bagi ca sa ajungi pina dai un examen pentru a ajunge pompier, medic etc etc.
          De riscurile meseriei nici nu vorbesc, oricum nu ai intelege, dar bati din gura sa sune. Ca pentru asta esti platit. Mai bine ai spune cat incasezi ptr postarile aste de rahat pe care le faci, retardat invidios.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            @Caline, dar atâta învățare nu îți dă dreptul să te joci de-a Demiurgul. Și dacă nu nimerești tratamentul atunci ridici umerii și zici că asta a fost! În mod interesant toți ăștia care sunt marii specialiști când e vorba de tratamentul lor sau al aparținătorilor unul nu se oprește la Satu Mare și fuge mâncând pământul în centrele universitare medicale. Fără nici o excepție! Eu i-aș obliga ca să se trateze obligatrroiu la spitalul unde are reședința. Ai să vezi că atunci repede s-ar îmbunătăți nivelul serviciilor. Îți spun eu asta garantat. Așa ei dau din umeri și sistemul în protejează. Vezi și cazul fetiței omorâtă la propriu din incompetență la UPU. Și nimeni nu spune nimic! Pun pariu că dacă tu ai păți ceva asemănătro nu ai mai fi așa îngăduitor. Îți spune asta unul care are proces de malpraxis câștigat printre primii în oraș. În mod interesant nu s-a vrut mediatizarea. Dar ce am câștigat? P hârtie am dreptate dar problema medicală generată de ei mi-a rămas cât trăiesc. Și am și eu facultate, să știi. Am dat zeci de examene dar să știi că nu mi-am permis niciodată să greșpesc. Când nu știam să rezolv ceva (probleme tehnice, sunt inginer) atunci mi-am declinat competența. La noi niciodată medicul nu-ți va spune că nu te poate vindeca. Niciodată.

          • Alt satmarean

            Pai pompierul castiga cat 2 garzi si le face si treaba pe ambulanta smurd. Asa ca meri si intreaba un pompier despre cum este treaba, sau un asistent.

      • Gheorghe Răspunde

        Adrian,dupa unii ar trebui sa nu mai fie nici un medic in spital,la upu si in policlinici.Ar trebui ca sa fie sortati si alesi de catre ei,mari specialisti in NIMIC.Ar merge ei sa faca medicina de la coada sapei si a lopetii si atunci sa vezi tu meserie.Nimic nu este bun ce fac altii numai ce spun si fac ei este bun asa ca orice ai zice si ai face unii tot ca un patefon stricat,….coruptie,spaga,bani,mita etc,etc.Dar ei nu au terminat nici o scoala pe banul statului?Probabil ca au ramas cu cele 7 clase primare.Mai cacati cu ochi care scrieti pe aici dar voi ce contracte ati semnat unde munciti?pe 10,20,40 de ani,ca nu veti parasi tara si orasul firma si pe sefu cel mare?Sunteti atat de dusi cu pluta incat nu va dati seama ca daca 20.000 euro ar fi pe an taxa la medicina unii ar plati dintr-un foc deoarece sunt urmasi ai oamenilor cu bani nu coate goale,mate-fripte cum cred unii pe aici.Si daca nu ai medici si raman doar cei care vreti voi sa ramana ce faci?….stai la programare 6 luni minim ca si in occident unde pentru a ajunge la un medic specilaist stai la rand de-ti vine acru.Dupa aceea iar este bai ca de ce trebuie stat la programare.Nicicum nu este bine cu unii….Mai belitule daca fiul sau fica ta ar ajunge medic si ar trebui sa tragi ani la rand sau sa scoti credit de la banca(cum ajung unii cu salarii mici sa faca) ca sa-l tii in facultate,specializare,master(totul peste 10 ani) cu chirie in cj sau aiurea ti-ar mai umbla melita ca salariul este prea mare,ba ca ia mita,ba ca verzi si uscate,basini in capul vostru!!??
        Mai nulitatilor,sunt medici foarte buni in satmar care nu au nevoie sa faca garzi,nu au nevoie sa mearga in spital sau in policlinica,ei au cabinete particulare cu dotari maxime si curatenie bec,lucreaza in clinici si cabinete in alte orase si nu au nevoie de banii din garzi.Ei merg in spital si policlinica doar din dragoste de profesie (daca credeti ca exista asa ceva)si de pacient.Daca atitudinea de ura, razbunare si batjocura este dupa cum se vede pe aici nici nu ma mir ca nu mai vor garzi si spital,bineinteles ca isi iau talpasita si pleaca aiurea,asa ati face si voi sau progeniturile voastre.Latrailor …..

        • bigbrother Răspunde

          @Gheorghe, referitor la epistola ta prea voluminoasă (nu e prima dată) sper ca măcar tu crezi ceea ce afirmi. Noi suntem în Sătmar praf și pulbere în acest domeniu. Și e din rău în mai rău. Tu probabil nu ai contact cu ei cum am eu și poate speri că ce afirmi așa și este. Îți spun eu că nu. Noi în momentul de față nu prea avem medici ci doar absolvenți de medicină cu parafă medicală și cu drept de a prescrie medicamente. Atât. Mulți la un caz puțin-puțin mai complicat sau delicat nici nu se obosesc să pună un diagnostic ci trimit pacientul la investigații suplimentare în alte centre medicale din alte județe. Îți doresc să nu experimentezi pe propria piele incompetența multora dintre ei.
          PS. Într-o țară normală, într-un județ normal afirmațiile tale ar sta în picioare. Dar noi nu intrăm la categoria respectivă. Îți spune asta unul care fără să vrea are informații în plus față de tine. Aveți grijă oameni de voi că nu există pastila magică care să vă lecuiască! Și nici aia nu merge că dai reset cu ALT+CTRL+DEL cum cred unii așa mai tineri! Porcăriile care ne afectează sănătatea se acumulează în organism și nu exstă metodă de a le scoate după un moment dat. Asta cu teorii cu rejuvenare și alte tâmpenii sunt baliverne pentru fraieri pentru bani mulți. La mulți medici este lipsă acută la capitolul empatie iar acest lucru afectează succesul tratamentului. Mulți s-au făcut medici (așa cum mulți s-au făcut avocați sau contabili) pentru că au considerat că e o meserie bănoasă. Numai că în medicină nu te oprești din învățat nici după 6, nici după 10 și nici după 30 de ani! Asta dacă ești medic-medic.

          • Gheorghe

            bigbrodher,te înseli amarnic crezând ca nu am avut de umblat pe la ei la urgenta și pe alte secții din spital.Ti-aș putea arata cateva cicatrici…..Sincer îți spun că de-a lungul vietii(de pana acum)am avut câteva intervenții în spital la noi și nu numai și NIMENI absolut nimeni nu mi-a cerut sau mi-a bătut apropouri sau sa conditioneze actul medical pentru atenții.Cu mana pe suflet iti spun!!!.Mama noastra a fost de multe ori internata si cu toate ca s-au ocupat exemplar de ea(dr.Ț…aș cardiolog)nu am dat o para chioara la medici.
            Doar o singura data când lucram pe taxi am fost sa-mi fac analize la policlinica CFR și acolo mi s-a cerut în mod obraznic sa dau un bani ca să mi-mi scadă tensiunea arteriala.AM REFUZAT CATEGORIC și i-am zis doctoriței de acolo(o femeie bătrână care cred eu nu mai profeseaza)sa scrie în fișă realitatea adică dacă ea considera ca sunt bolnav sa scrie…..Ghici ce?….nu a scris nimic de genul,,tensiune mare”…Voila.Cu toate ca nu mint deloc nu cred ca tu sau altcineva mă crede.
            Și apropo cu meseria,în orice domeniu se poate învață ceva (dacă se vrea)și după 20 de ani de practică,tehnologia studiile știința avansează dar mama proștilor e veșnic gravidă.

          • 3.14

            Asa este.

  5. Satmarean1 Răspunde

    Unde sunt medicii tineri care termina facultatea ? De ce nu au contract minim 10 ani in tara si apoi daca nu- ti convine pleci unde vrei, sau daca vrei sa pleci mai repede plateste toata scolarizarea si despagubiri? Cei care nu vor aceste conditii ,taxa pe an sa fie minim 10000 euro sau sa faca facultatea in strainatate….sa vada cat va plati acolo. In strainatate se iau credite serioase pt a face o astfel de facultate si platesti rate ani buni dupa ce termini,nu ca in Ro,faci studii pe bani putini si pleci. Din pacate si statul e de vina. Referitor la respect,acesta vi- l faceti voi prin munca si rezultatele obtinute. Acum aveti si salarii de va este rusine sa- l spuneti.

    • satmarean Răspunde

      Simplu, in alte judete. Nu pleaca rezident afara.

    • 3.14 Răspunde

      Cum sa ii obligi sa semneze contract pe 10 ani? Daca a facut scoala, a absolvit pt ca a invatat (la stat) sau a platit (la privat) dar in niciun caz nu poti sa il pui sa semneze un contract pe 10 ani pt ca a absolvit o facultate. Toti cei care lucreaza afara sa ramburseze scolarizarea? Sa fim seriosi. Bugetarul da “sanatatea” natiei in fiecare tara! La noi ei sunt prea multi, prea nepregatiti, corupti, indiferenti si puturosi. Daca s-ar desfiinta notiunea de “amanta” atunci jumatate din bugetarime ar disparea! Hmm. Acu’ stau si ma gandesc, cum e mai bine, cu sau fara…

      • Satmarean1 Răspunde

        Da,a absolvit pe ce a invatat ,dar pe cheltuiala statului,la un cost mult mai mic si pt asta poti sa- i pui conditii. De ce la MAI,MAN se poate? As oferi si optiunea cu taxa foarte mare si dupa terminare profesezi unde vrei. Nu poti tu ca tara sa scolarizezi pt altii.

        • 3.14 Răspunde

          La MAI, MAN e altceva cred, semneaza si apoi sunt scolarizati. Nu se poate implementa aceasta logica la toate facultatile deoarece jumatate s-ar inchide. Nu e nevoie de atatia directori, doctori, manageri cat scot facultatile pe banda rulanta, e mare discrepanta. Alsolventii vor profesa altceva sa isi castige existenta sau merg afara unde sunt locuri in domeniul ales de ei iar noi ramanem cu pop raul.

          • satmarean

            Sa crezi tu. Cand esti de acord cu scolarizarea, ai semnat si contractul pe 10 ani.

  6. Calin Răspunde

    Ia măi, corul filozofilor alcolici retardați și pedanților grama(ma)ticali se adună p-aci. Pruteanu e mândru de voi cu Vadim de mână. Mari filosofi si psihologi la un loc sunt exact pistol cu apă pe lângă voi, să-mi sugeți poola de prosți retarzi alcolici,

  7. eeuovikaseuu Răspunde

    O căutare deschisă a partenerilor sexuali în orașul tău și în funcție de interese, totul este anonim și gratuit deocamdată. Lucru foarte tare, folosește —–> paply.org/kiska

  8. bigbrother Răspunde

    @Gheorghe. Te rog să-mi recitești comentariul și te rog insistent să-mi indici unde am pomenit eu de șpagă, atenție cum cum vrei tu să spui pentru actul medical. Eu am vorbit de calitatea actului. Suntem la ani lumină de ce ar trebui ca și nivel și ca și competențe. Că tu încă nu te-ai confruntat cu din astea (gen 4 medici 5 diagnoze total diferite, toate în Satu Mare la diverși medici. Unul a dat două diagnoze și implicit două tratamente diferite pentru că a uitat că am mai fost la noi. Și diagnozele se cam băteau cap în cap). În concluzie consideră-te norocos. Când eu vorbesc de informații nu la ce vezi tu la UPU eventual mă refeream. Am eu medic în familie și nu vrei tu să auzi ce mai povestim noi la un kaveu. În momentul în care docytorul pune diagnoza de meningită când de fapt era doar o răceală cu ceva febră eu nu mai pot comenta nimic dar nici nu mă aștept la ceva bun. Pentru că vezi tu, meningita se tratează la spitalul de boli infecțioase și nu trimiți tu ca și medic bolnavul la un alt medic aiurea-n tramvai cu mașina proprie ca să vadă și ălalaltul. Înțelegi tu? Că de aia se tratează la spitalul de boli infecțioase. Dar asta ar trebui să știe un medic. Ca să nu-ți mai povestesc de faptele eroice desăvârșite pe vreme de pandemie de unii. Că ți se ridică părul pe spate. Că de aia am avut noi mortalitate de zici că am fi în Africa ecuatorială centrală.

  9. Putin Răspunde

    ÎN PLANDEMIA DE COVID AU OMORÂT TOT CE AU PRINS ÎN SPITALE…. TOȚI SUNT NIȘTE CRIMINALI ÎN SERIE PLĂTIȚI DE ARAHAT ȘI CLICA LUI DE GUNOAIE.

    • Gheorghe Răspunde

      Minciuna,,au omorât tot ce au prins în spitale”….,,toți sunt niște crminial în serie”….este părerea ta.Nu poți sa generalizezi,adică tu(și alții)puteți dar nu înseamnă că aveți dreptate.Eu cunosc oameni care AU FOST SALVAȚI și tratați bine în spitalele sătmărene în perioada copilului.
      Deocamdată eu și cei din familia mea am fost tratați bine în spitalele sătmărene.Bineinteles ca este loc de mai bine dar sa-i bagi pe toți la,,criminali un serie”este o mare prostie și aberație.No da ce sa zic fiecare cu neuronul lui…(dacă îl are).

      • Alt satmarean Răspunde

        Au omorat boule la Carei. A fost spital covrig, cred ca singurul care nu a avut pneumolog si 99% dintre medici au fost adusi cu forta legii lui arafat numai rezidenti. Nu spun ca erau vinovati saracii ca stateau in costume 4,5 ore ca..ti, pi..ti pe ei, dar aveau o singura schema de tratament pentru toti pacientii indiferent de varsta, comorbiditati etc. Daca aveau experienta traiau mai multi daca nu i-i indopau cu medicamente. tot respectul pentru asistente care aveau experienta si mai taiau din medicamente pe riscul lor si asta dupa vreo 2 luni de umplut saci cand si-au dat seama despre ce e vorba.

        • ... Răspunde

          👍. Și mai spune și pe aia că mulți au fost tratați pe perioada aia orbvește, fără nici o judecată logică și mulți lăsați fără tratamentele lor pe bolile lor cronice preexistente. Și mai spune și pe aia că în majoritatea situațiilor medicii care erau pe secția covid nici măcar nu intrau în contact de frică cu bolnavii iar cei care intrau pe secție totuși erau doar asistentele. Iar după asta să spui că mamă-mamă ce de efort au făcut săracii de ei când de fapt s-au fofilat e prea de tot! Ca să nu mai spun de au fost și cazuri în care au fost trimiși pe secții psihologi/psihiatrii mă gândesc din lipsă de cadre. Voi știți cât de paraleli sunt cu medicina clasică cei care îi tratează pe cei care-s cu păsărici în cap? Că nici disecție nu fac și anatomie din aia clasică decât așa pe sărite? Nu mai aplaudați voi medicii că la nivelul salarizării de la noi sunt retribuiți mult peste și nu primim decât parțial înapoi ce ar trebui. În mod interesant aceeași medici cum de se duc afară pe un salar puțin mai mare imediat descoperă empatia și profesionalismul!

          • satmarean

            Pai cam toti stim treburile astea. Bine ca am scapat cei care am scapat si de tinere minte peste 5,6 ani cand o sa vina altceva.

        • Gheorghe Răspunde

          alt satmarean,multumesc pentru limbajul elevat.Atata stii atata poti.pentru ca am o alta parere decat a ta ma numesti bou?De aici poate intelege fiecare cat valoreaza.Am avut in familie persoane care au fost tratete de covid si cu toate ca a fost greu au scapat ca prin urechile acului ….Am avut un coleg din satmar care avea 60 de ani si a fost tratat chiar in spitalul din Carei si a scapat cu greu,acum este pensionar de varsta.Mai stiu inca o persoana care a fost tratata in spitalul din Carei si acesta a scapat.Pot sa te duc la persoanele respective,nu spun minciuni.Nu zic ca nu s-a murit din cauze de agravare a bolilor dar sa-i facem pe toti criminali?…..

          • Alt satmarean

            Adica dupa minte ta, daca omori 2,3 si salvezi 20,30 nu esti criminal?

  10. satmarean Răspunde

    a-ti uitat toti de gripa aviara care a fost inceputul.

  11. MUE Răspunde

    “și nu în ultimul rând, lipsa respectului comunității pentru munca depusă.” – Fututi crucea ma-tii care te-a cacat pe lumea asta.

  12. satmarean Răspunde

    jivinelor, la malpraxis si la raspunderea magistratului cand sunteti gasiti vinovati, mina de sare si eu sa va fiu paznic.

  13. bigbrother Răspunde

    1. Este important de sesizat că nimeni nu semnează cu numele și se ascunde în spatele unui colectiv.
    2. De aici în logica postării eu înțeleg că nu doctorii sunt pentru bolnavi ci bolnavii sunt pentru doctori!
    3. Mai rămâne de aflat cine drq i-a forțat să facă medicina că văd că fac din obligație. Foarte “interesantă” optică, ce să mai zic! 😱🤮💩

    • satmarean Răspunde

      pai nu poti sa semnezi cu numele ca sunt repercusiuni. din pacate mai nou, da. nu au fost asa, au facut scoala cu alte ganduri, dar s-au schimbat pe parcurs.

  14. satmarean Răspunde

    nu mai exista empatie, parere de rau, scuze. nimic nimic doar animale de prada. asta e viata si ne reorganizam. cei mai batrani sunt mult mai maleabili decat astia tineri. astia tineri pun streangu si cred ca rezlova totul. Pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.