Ultima actualizare: azi, 10:19
Locale

FOTO. Grevă generală! Şcolile din Satu Mare, goale. Doar unii profesori merg la ore

Grevă generală! Şcolile din Satu Mare sunt goale în această dimneaţă din cauza grevei generale. Profesorii care fac parte din sindicate au anunţat că intră în grevă pe termen nelimitat ca urmare a faptului că negocierile de la Bucureşti au eşuat. Doar unii profesori mai ţin ore, dar cel mai probabil se vor prezenta la ore fără elevi, sau doar cu câţiva elevi. Este şi cazul unei profesoare de matematică.

Ne-au anunţat că este grevă şi că nu pot asigura surpavegherea copiilor. În shimb, s-a scris pe grupul şcolii că profesoara de matematică nu este în grevă şi îşi ţine ora. E clar că nu o să n etrimitem copilul la şcoală pentru o oră”, a spus o mămică, pentru PortalSM.

Sindicatele din educație au anunțat că la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis reprezentanţilor sidicatelor din educaţie că nu pot lăsa copiii astăzi în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ suspendaţi pentru că nu au soluţii pentru problemele pe care aceştia le ridică, relatează News.ro. „Pe bază de dialog, pe bază de asumări concrete eu sunt convins că vom identifica soluţiile pentru tot ceea ce dumneavoastră aţi ridicat”, a mai spus şeful Executivului.

“Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI. Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a arătat şi Marius Nistor, la Palatul Victoria, relatează News.ro

Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (…) Altceva în plus nimic. Şi că de fapt Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor. Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit. (…) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul FLSI, Simion Hăncescu.

10 comentarii

  1. Romeo Pop Răspunde

    E o lipsa de responsabilitate a profesorilor față de societatea românească

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      @Romeo Pop, aici eu am un mare semn de întrebare pentru că nu declanșezi un asemenea conflict de muncă taman când se face rotativa la guvern. Asta din simplul fapt că nu ai cu cine negocia. Și mai este aspectul că tot timpul se cere majorarea salariilor dar niciodată nu auzi că se vorbește de reforma în domeniul manualelor. Pentru că e dezastru ce se petrece acolo. Iar ce se predă este după ce poate preda proful ori profa și nu după ce are copilul nevoie ca să se descurce în viață. Drept rezultat avem promoții după promoții în care proaspeții absolvenți se uită la viață ca vițelul la poartă. Analfabeți funcționali care nu știu a completa o cerere, nu știu să se vândă la angajator, nu știu să facă un CV etc., etc., etc. Zici că sunt leșinați. Asta majoritatea că nu am socotit acel 5-10% care indiferent în ce țară ar trăi s-ar descurca. Dar pentru restul e dezastru. Asta este învățământul de la noi. Și nu se rezumă totul la doleanțele salariale, nu rezolvăm nimic cu măririle de retribuții la ei. Vezi și funcționarii de la CJ și primării. Acum 5 ani li s-a dublat brusc salariul. S-a schimbat ceva în bine???? Dar momentul ales pentru conflict este cu mari semne de întrebare. E clar după mine cănici nu s-a vrut să se înțeleagă. Și cine plătește? Copiii.

      • John Doe Răspunde

        Si uita asa, sunteti spalati pe creiere de politiceni politruci:

        – politicienii au decis sa “negocieze” pe ultima suta de metrii, nu s-au trezit preofesorii/sindicatele de azi pe maine sa faca greva. (situatie este cunoscuta din decembrie)
        – pentru a putea reforma manualele, este nevoie de alocare a unui procentaj mai mare din PIB, nu cei 2.1% care sunt acuma alocati. acesti 2.1% inseamna in principiu plata salariilor, nimic mai mult
        – de zeci de ani, politicienii tot bat din gura, ca ar trebui minim 5% PIB alocat invatamantului, pentru a dezvolta calitatea invatamanutului. Doar nu te astepti ca sa plateasca profesorii din banii proprii manuale mai bune, sa ofere conditii (ex. baile din curtiile scolilor de la tara) etc. (Pentru ce platim taxe?)
        – Romania educata = Romania esuata

        Daca cineva este raspunzator pentru acest esec si “tam-tam”, aceeia sunt ei, politicienii. Probabil sunt ei suparati pe profesori, deoarece au fost niste incompetenti si analfabeti, iar acuma vor sa demonstreze ca au reusit si nu este nevoie de invatamant.

        Dar asta este, traim in Romania, iar la anul ii votam pe aceeasi nenorociti.

        • Pedagog Răspunde

          Si tocmai multi dascali fac si acest lucru, sa sacrifice o parte din salar pentru topuri de hartii, creioane, carioci, dosare, coli colorate, cartus la imprimanta etc…… Pentru ca sunt cazuri speciale, zone defavorizate unde nu ai ce astepta de la parinti (legal nici nu poti solicita bani pentru birotica) si atunci cumperi tu din banii tai daca vrei sa te descurci cat de cat cu acei copiii. Deci aici nu e vorba doar de salarii 🙁

          • John Doe

            Tot respectul pentru acei dascali, dar putem fi de acord ca aceasta nu este datoria lor. Poate au si ei copii lor pe care trebuie sa ii intretina, cine stie ce alte probleme mai au. Pe de alta parte, nu este nici datoria parintelui, deoarece majoritate au/avem locuri de munca si platim taxe la stat.

            Aceasta greva, nu este doar pentru cresterea salariilor. Este vorba de a face un bine si viitoarelor generatii, viitorilor dascali care doresc sa intre in sistemul de invatamant, deoarece in ritmul acesta va exista si in invatamant o criza de personal.

            Iar pentru a raspunde la prima afirmatie “E o lipsa de responsabilitate a profesorilor față de societatea românească”:

            – Unde este responsabilitatea/respectul parintelui fata de profesori?
            – Unde este responsabilitatea/respectul elevului fata de profesori?

            Mai degraba ar trebui spus: Este o lipsa de responsabilitate a societatii fata de profesori.

        • Peda Gogu Repetent Răspunde

          Corect, dar tot ce prezinți nu e de azi-de ieri ci de decenii. Considerând că acele cadre didactice care protestează și pe bună dreptate au și o judecată mai profundă și mai corectă față de să zicem mecanicii de locomotivă, minerii sau alte categorii.
          Nu sunt profesor dar îi înțeleg și pe ei. Treaba este că îți spun eu de pe acum așa pe nevăzută și pe neștiute că după câteva zile maxim o săptămână se va reveni și va rămâne cum va spune guvernul. Pentru că nu prea se poate altfel. Au legate mâinile și picioarele de diverse piedici (multe impuse de prostiile useriste din PNRR). Și atunci se pune întrebarea – cui prodest? Eu asta tot zic. Pentru că pentru elevi sigur nu va bine cu bulibășeala asta.

  2. Pista Răspunde

    2 ciumpalaci bășinoși, mereț mă și vă vedeți de jașcău!

  3. Putin Răspunde

    ÎN TIMPUL LUI CEAUȘESCU SE FĂCEA ȘCOALĂ NU ACUM. ATUNCI ERAM CU DOUĂ CLASE MAI AVANSAȚI DECÂT STRĂINII… ACUM JALE MARE. CRED CĂ SUNTEM ÎN URMĂ ȘI CU 10 CLASE.

  4. Satmarean1 Răspunde

    Daca majoritatea in privat sunt platiti cu salar minim chiar inainte de pensionare in invatamant daca se ia 5000 . Nu spun ca e mult,dar nici putin nu e. Ar trebui marite si veniturile mici de la privat,stimulandu- i pe acestia in asa fel incat sa fie bine pt toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.