Ultima actualizare: azi, 12:48
Locale

FOTOGALERIE. Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită la Satu Mare

Miercuri, 10 mai 2023, la Satu Mare, începând cu ora 12:00, a avut loc ceremonia militară prilejuită de sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României.

Manifestările s-au desfășurat la Statuia Ostașului Român de pe B-dul Vasile Lucaciu, municipiul Satu Mare.

Manifestările au început la ora 12.00, debutând cu intonarea Imnului de Stat. După acest moment, a avut loc un ceremonial militar și religios, precum și alocuțiuni, iar mai apoi s-a trecut la depunerea de coroane la Monumentul Ostașului Român.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Ziua Independenţei Naţionale a României este sărbătorită la data de 10 mai, în urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României a fost adoptat de Senat la 22 decembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor la 9 iunie 2021.

La 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, care a proclamat Independenţa de Stat a României. În faţa Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: “În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, potrivit volumului “Istoria României în date” (2003).

După discurs, Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune, cu 79 de voturi “pentru” şi 2 “abţineri”, prin care lua act că “rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic. Tributul datorat Porţii (914.000 lei) a fost anulat şi a fost trecut în contul cheltuielilor pentru armată.

A doua zi, 10/22 mai, proclamaţia şi legea adoptată de legislativul român au fost contrasemnate de Carol I.
Din 1866 şi până la 30 decembrie 1947, momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.