Ultima actualizare: ieri, 22:11
Locale

Grevă de avertisment la Satu Mare: „Salariu de mizerie! Nu ne oprim până nu vom primi ceva concret”

O grevă de avertisment are loc în școli, astăzi, între orele 11.00 și 13.00, în județul Satu Mare și în toate celelalte județe din România. Sindicaliștii se pregătesc pentru greva care va avea loc în 22 mai, astfel că în intervalul menționat nu se vor ține ore. Un procent de 95,5% dintre profesorii din județul Satu Mare își doresc grevă și vor participa.

Angajații din învățământ sunt nemulțumiți de salariile mici și de faptul că acestea nu au fost crescute de cel puțin cinci ani. Ei își doresc o creștere de 50-60%, pornind de la salariul mediu, pentru un profesor cu studii superioare, în primul an de activitate, urmând să crească în funcție de vechime.

„S-a ajuns în situația în care de cel puțin 5-6 ani nu s-au mai crescut deloc. Au salarii nu mici, foarte mici, și această nemulțumire a izbucnit acum. La nivel de județul Satu Mare, avem un procent de 95,5% car vor grevă, care va începe luni dimineață. Pe perioada negocierilor vom vedea la ce duce. […] Nu se poate trăi cu banii ăștia și nu poți să faci învătământ de calitate atâta timp cât omul este nemulțumit. Și nu avem cum să atragem profesori de calitate în învățământ cu astfel de salarii. Merg în alt domeniu de activitate unde câștigă dublu, triplu. […] Nu ne vom opri decât când vom primi ceva concret, când lumea va fi mulțumită de promisiunile pe care le primim. Altfel, nu oprim. Ei au semnat pentru grevă, ei vor semna și pentru ieșirea din grevă”, a declarat pentru PortalSM Sergiu Tâlvâc, primvicepreşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Satu Mare.

Greva care va avea loc în 22 mai va fi una pașnică, angajații vor merge la școli, fără copii, și vor aștepta să primească un răspuns cu privire la cerințele lor.

„Nu ne-am dorit-o (n.r.-greva), a fost din cauză că guvernanții noștri nu au stat și nu stau de vorbă cu noi, nu ne ascultă doleanțele. Începând de la proiectul educației și terminând cu contractul colectiv de muncă care a expirat și care ar urma să fie negociat. […] Nemulțumirile sunt foarte mari”, a precizat pentru PortalSM Viorel Soos, liderul sindical al Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară “George Emil Palade” Satu Mare.

Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli de lunea viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât prevede programa școlară, informează Digi24. Deja liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă începând din 22 mai. 

Înainte de greva generală va fi una de avertisment. Miercuri, timp de două ore (între 11.00 și 13.00), profesorii nu-și vor ține orele, iar copiii vor fi doar supravegheați. Și universitățile intră în grevă generală. Este foarte posibil ca examenele să fie anulate sau amânate, a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

,,Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților”, a declarat Simion Hăncescu, președinte al FSLI.

,,Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11.00 și 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice”, a spus Marius Nistor, președinte al FSE Spiru Haret.

Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

32 comentarii

  1. Mircea Govor Răspunde

    Un profesor castiga 6-7.000 de lei pe lună

    • Mircea Covor Răspunde

      Vorbesti balarii. Au salarii mizere

      La inceput au salar anual brut de aproximativ 44.000 lei si pot sa ajunga maxim dupa 15 ani la 77.000 lei

      Din cauza salariilor mizere s-a creat cultura de ‘ ore in particular ‘ . Si de fel la ore in particular se umbla doar la anumiti profesori ‘ renumiti ‘. Si din aceasta cauza putini profesori castiga foarte bine din cauza orelor in particular iar majoritatea o duc mai greu.

      • Vulpea bi-polara Răspunde

        Pai atunci faceti greva, si cereti ca renumitii sa-si declare veniturile si sa plateasca taxe, iar banii sa fie distribuiti celor ce stau la cateda doar ca sa nu se aseze prafu pe scaun.

        • -.- Răspunde

          Bipolarule, ca in orice meserie si cariera exista persoane competente si incompetente.

          • Momo

            Pfoai ce de descoperire! Amu culcă-te repede și dormi puțin că ai obosit de la atâta gândire! Numai o întrebare. Cum reușești să te suporți pe tine însuți?

          • Vulpea bi-polara

            Indubitabil. Ma intrebam doar cum doar cei incompetenti se dau in stamba pe sticla,

    • Fasz Răspunde

      Am înțeles, vreau să aflu cât câștiga pe Terre

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Sindicalistu Soos stie ca reprezinta un colectiv de “profesionisti” ce au o rata de succes de 5%…ca atata o fost promovarea la bac la ei. Ca daca o uitat, e bine sa se uite in oglinda inainte sa ceara bani. Sau sa mearga undeva..unde la performanta asta e platit de doua-trei ori mai bine ca in invatamant.

  2. Satmarean Răspunde

    Acuma s-au gândit și ei să protesteze în austeritate !!! Moment total nepotrivit !

  3. Satmarean 2 Răspunde

    Dar cum e cu orele date în particular de profesori ? Nu se laudă deloc ANAF-ul cât declară și cât se încasează ?. Asteptăm răspuns din partea ANAF .

  4. vadimT Răspunde

    vreau sa spuneti cat aveti pe ora, deci toti banii pe ani , impartit la nr. orelor petrecuti cu elevii.
    Pun pariu ca iese dublu cal privat!
    Nu vreti si concediu mai mult?
    asi da salarii la scolile unde se ia bacul, unde nu ia nimeni, sau numai putini inseamna ca profesorii sunt de vina!

  5. kati Răspunde

    Au și rezultate ?
    Nu analfabeți ?

  6. Jan Răspunde

    Rău s-a ajuns în țara asta, ca la noi la nimeni alții, să bată elevii profesorii, să nu mai aibă nici un pic de autoritate dascalălul față de elev și față de părinți, jenant ce s-a ajuns !!!

  7. Ioi de capu meu Răspunde

    Comentarii de tâmpi.

  8. Alexandru Răspunde

    Salariile profesorilor sunt cel puțin la nivelul celor din Ungaria, Polonia, Slovacia, țări cu nivel de dezvoltare relativ comparabil cu al nostru, dar cu o sistem de învățământ mult mai performant decât al nostru! De ce nu se ia modelul lor, de ce avem scoli cu, câțiva elevi, cu zero promovabilitate la bacalaureat, cu educație doar pe hârtie, cu zeci de mii de posesori de doctorat și master fără nici o acoperire reală în aptitudini și capacități intelectuale! Când se va face reforma în interior și vor rămâne profesori competenți vor fi și salarii de 2000E,cimoarativ cu 1200 cât are acum un profesor grad 1 cu vechime maximă la gimnaziu!

  9. solid Răspunde

    Buna ziua !

    As avea si eu cateva ganduri ! Inainte de a cere si mergand pe linia egalitatii in drepturi si obligatii pentru toti, de ce cer doar pentru ei? Sa ceara atunci toata lumea, ca doar nu sunt mai indrepatiti unii fata de altii ! Dar in primul rand privatii, ca doar ei sustin povara acestei tari ! Nu va-ti pus intrebarea, astia care tot cereti , ca niste copii tampiti , neinvatati cu vreo doua palme la timpul potrivit , DE UNDE SA VA DEA? sau DE CE SA PRIMITI VOI MAI MULT ca cel care sustine toata economia ?( sau asta este realitatea? o mama isi iubeste un copil mai mult, ca pe celalalt?) Seful meu are o vorba: atat este salariul ! Eu atat pot oferi , de nu-ti place, esti liberi sa pleci si sa-ti cauti un loc mai bine platit! Na ! Daca ar fi vreo 100 directori din astia la scoli , nu repede v-ar trece prin gand sa tot cereti, dar cu asa directori, pusi pe functii dupa coloratura partidului de guvernamant ce sa astepti? Va-ti facut mancare de cacat, asta sa mancati! Voi credeti ca merge la infinit ca tara sa ia datorii straine pentru salarii , asta va exploda , poate doar la copii vostri , dar va exploda ! Vai si amar atunci de capul alora care o vor prinde! Si daca voi asta vreti nu sunteti altceva decat niste “persona non grata” egoista al acestei societati: nu se gandeste numai la el , nu la copii, nu la copii copiiilor lor ! Rusine sa va fie la toti, cei care sunteti pe partea neproductiva a baricadei !
    Si ca concluzie: de ce copii si parintii copiilor mici trebuie sa plateasca din nou pentru prostiile voastre? La asta va-ti gandit ca nu au unde trimite/ce face cu copii in acest timp? Caci ei trebuie sa lucreze , ca voi sa aveti acele salarii!!! Eu zic totusi mergeti le greve si manifestatii dupa programul scolar , din timpul vostru liber , de la ora 15 pana a doua dimineata la 8 , si tot asa pana va trece chefu de asemenea “nebunii”!

    • Gerula Răspunde

      Bun comentariu, prin aceasta acțiune arata doar lipsa lor de interes exact pentru copii pe care ar trebuii sa ii invete si sa ii ajute sa se dezvolte.

  10. claudiu Răspunde

    Nu mai bagati la inaintare profesorii debutanti,pentru ca au o cariera de urmat pana ajung sa castige sume frumoase de bani…daca ei ar primi 1000 E de inceput,discriminarea ar fi si mai mare pentru ca cel pe final de cariera ar avea dublu doar prin prisma vechimii,fara nici o legatura cu performantele pedagogice ale respectivului profesor….Cei care ies in strada sunt femeile de serviciu,bibliotecarele si administratorii care au cu adevarat salarii mici ,un circ ieftin din care doar parintii si elevii au de suferit.

  11. Altu Răspunde

    Dar când 2 ani au stat acasă și “nu” au făcut ore online,iar salariul l-au primit întreg,cum a fost. Idioții de la privat și -au pierdut slujba,au stat cu 75% acasă și nimeni nu a fost curios. Doar nesimțiții de bugetari care au cele mai mari salarii în țara asta bananieră (doar la noi se plătește mai bine la stat, și chiar se stă) se plâng mereu. Să facă și angajatorul lor cum fac patronii, îți convine stai,nu, poți să pleci. Să vedem câți pleacă în privat pe salarii de mizerie. Sau dacă sunt așa capabili cum se laudă vor ajunge ceva șefi la firme. Nu le convine, DEMISIA.

  12. Eu Răspunde

    Rusinica! Cum v-ati trezit voi din nou,acum cand elevi se pregatesc de examene! Chiar nu va pasa de elevi vostri? Cei salari ati dori sa vi se dea? Eu propun ca in invatamant sa fie salariul dupa performanta! Cati elevi promoveaza clasa ,cati elevi au media peste 8 etc. Ei ce zice-ti? Merge si asa? Sincer nu cred ca doriti asta ! Vacante platite de stat si salariu de medic,asta se vrea. Comparati : cat ati invatat voi profesori si cat a invatat un medic?! Mai trezitiva la realitate! Un medic este la serviciu aproape non-stop. Voi profesori aveti un serviciu de max 6-7ore pe zi cu vacanta de peste 60 de zile! Mai calculam???

  13. Una Răspunde

    Dar nu acuma recent le-au mărit salariile odată cu cadrele medicale??? Dim nou cer? Atunci ar trebui toți angajații din țara asta să ieșim în stradă și să cerem măriri de salarii și condiții mai bune la locul de muncă, că doar la toți trebuiesc indexate și majorate salariile cu inflația !

  14. Vok Răspunde

    1.Numărul profesorilor/mia de elevi, este foarte mare in comparație cu alte tari europene; 2. Performantele învățământului românesc sunt mediocre; 3 Salariile bugetarilor (inclusiv ale profesorilor) sunt prea mari raportate la salariile din mediul privat, mediu care produce si plătește salariile bugetarilor; 4 Procentul din PIB folosit pentru plata trantorilor de la stat ( sa ma scuze cei 10-15% care chiar muncesc) este de 37 %, adică CEL MAI MARE din Europa; 4 DACA TOT NU VA CONVINE, DE CE NU PLACAȚI IN PRIVAT?

  15. Pop stefan Răspunde

    Intrebati-l pe domnul profesor Braica de la eminescu ce salar are si cit cistiga din meditatiile pe care le da in particular, daca si-ar face treaba la ore nu ar fi nevoiti copii sa mearga la meditatii, dar atunci nu ar avea suficienti bani sa isi faca casa cu care se lauda in sala profesorala ca ce casa construieste el ajutat bine inteles de tovarasa Salajan la care ìi ridica copilu in slavi cu toate ca nu e la nivelul la care pretinde ca este golden boy de satu mare, rusine

    • Blade Răspunde

      Să nu uităm de Gigel But care are apartament dedicat meditațiilor…..

  16. Gheorghe Răspunde

    Salutare lumeeeeee.An citit asa fugitiv ce se mai comenteaza pe aici si vad ca lumea in marea ei majoritate este revoltata impotriva dascalilor si a celor care acum stau cu sula in coasta guvernului (pentru ca ei pot)si imperios cer…bani,multi bani.Aceste specimene(nu toti)care se numesc profesori nu vor fi niciodata multumiti deoarece multi dintre ei sunt vai de lume ca profesionisti,ei produc doar rebuturi,scoli cu promovabilitate ZERO,astia vor bani?Mai netotilor da voua chiar nu va este rusine?Pe langa faptul ca aveti programul care il aveti,cu vacante cat china cu programul vostru lejer mai veniti si amenintati in stanga si in dreapta ca sa beliti niste bani.Mai voi sunteti la fel de nesatui si nesimtiti ca si parlamentarii si toata slehta din administratiile locale care oricat le-ai da tot nesatui sunt.Fiecare scoala din orasul asta are profesori care predau in particular(de ce?)si se umplu de bani pe care nu-i declara nicaieri si continua asa de zeci de ani fara ca cineva sa-i scuture sau sa-i penalizeze.Daca ei la orele particulare predau ceea ce ar trebui sa predea la clasa pe bani multi atunci ce sa mai zici?…..rusine sa va fie,v-ati pierdut si ultima farama de respect pe care o mai aveau oamenii pentru voi,sunteti la nivelul de respect pe care il au parlamenrtarii&co.

  17. Radu Răspunde

    Inteleg ca sunt mici salariile, dar si programul nu este de 8 ore, apoi jumate anul e vacanță si sărbători legale. Asa ca per an salariul corespunde cu munca. Cine vrea salar mai mare ii recomand un job full-time.

  18. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Aș avea trei observații de făcut pe subiect.
    1. Mă încearcă așa o scârbă față de liderii de sindicat care declanșează acest așa zis conflict de muncă practic tocmai în prag de demisia programată a guvernului Ciucă. Că nici nu se știe acum cine va fi ministrul educației peste două-trei săptămâni. Așa că toată lumea cere cât poate iar guvernul nu poate să se angajeze la nimic concret. Circ pe pâine.
    2. Cei care comentați că ce lejer este programul profilor să vă gândiți că după ce merg casă mai lucrează minim 2-3 ore dacă nu mai mult pentru ziua următoare. Așa vă rog frumos. Și nu generalizați cu afirmațiile.
    3. În schimb nu regăsesc nicăieri mult promisa reformă a programei de învățământ. Noi zicem una și facem alta. Iar materialul didactic predat este după ce poate preda profesorul și nu după ce are nevoie elevul. Exact de aia este că la absolvire 80% dintre elevi se uită la viață ca și vițelul la poartă. O zi bună la toți.
    Impresia mea este că nici nu s-a dorit să se înțeleagă între ei dar nici ministrul nu s-a rupt în promisiuni. Dar nici nu prea era lăsată. Faceți ceva cu IȘJ că nordicii despre care tot vorbim ca și exemplu de acolo au început. Și cu delegarea acelor atribuții către UAT. Pentru că vedeți voi politicul de aici se trage. Încă nu v-ați săturat pentru că așa tot ne învârtim în jurul cozii?

  19. vadimT Răspunde

    Sunteti profesori, deci mai destepti ca altii ( sau numai va credeti asa) , haideti cu idei.
    Profu ar trebui sa-i invete pe copii, pt ca mai tarziu sa aiba loc de munca bine platit. Multi bani primiti inseamna, intra mai multi bani in buget, deci si la profesori, deci se intoarce ca o recompensa. Acuma nu sunt bani, deci ei au fost de vina!!! Si mai spuneti ce faceti acasa 2-3 ore? Meditatii eventual, ca si presedintele. Lucrarile se corecteaza la scoala, mai aveti cate o ora pauza, sau in timpul orelor.
    Nu uitati: cea mai buna investitie este in educatia copiilor.
    Daca nu face statul cu profesorii si polticienii flamazi si nesatui de bani , faceti voi parintii cat puteti.

  20. carcotas Răspunde

    Cititi art. ,,Reteta de distrugere a Romaniei” de Marius Oprea. Merita!

  21. Cornel Răspunde

    Cea mai bună reformă în învățământ ideal de aplicat, CRITERII DE PERFORMANȚĂ stabilite clar, de la omul de serviciu, lăcătușul de întreținere (muncă de invidiat), la profesori, directori etc.
    Apoi reguli clare atât ptr dascăli cât si ptr elevi cu respectarea lor intocmai.
    A cere doar și a oferi mai nimic, este treaba sindicatului care trebuie oarecum să și justifice câștigurile nesimțite!!!

  22. Elevul disciplinat Răspunde

    Sunt perfect de acord cu mărirea de salarii, dar să nu uităm nici acest aspect—-Potrivit Portalsm.ro -Marți, 17 iulie 2018, s-au afișat rezultatele examenului de titularizare ”Dezastru la Titularizare. Peste jumătate dintre profesorii din Satu Mare au căzut examenul”
    În 25 iulie 2017-Peste 60 de profesori cu nota sub 5 la titularizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.