Ultima actualizare: azi, 11:33
Locale

Radu Roca, prefectul județului Satu Mare: „Vreau să se respecte legea privind combaterea ambroziei”

Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a transmis, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă faptul că a trimis adrese la toate primăriile din județ, și nu numai, pentru conformarea și respectarea legislației cu privire la combaterea ambroziei.

„Eu vreau să se respecte legea privind combaterea ambroziei. Se știe că până în 20 mai, autoritățile administraților publice locale au obligația să verifice și să identifice terenurile cu ambrozie, după care se face inventarul acestor suprafețe, iar până în data de 5 iunie se trimit somațiile pentru administratorii acestor terenuri. Noi, la ora actuală, am trimis adrese pentru conformarea și respectarea legislației”, a spus Radu Roca.

Ambrozia

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel ca simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Exista si cazuri cand varsta de aparitie a simptomelor a coborat sub 1 an.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Stranut
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).

Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.

7 comentarii

  1. Scriitorul Răspunde

    Să vad în August când va fii sezonul Ambroziei, se va respecta ceva!
    Mai mult ca sigur NU 🙁

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      De intervenit deja e târziu, trebuie deja de o lună pe puțin. Cu cât e planta mai mică cu atât e mai ușor. August e mult prea târziu că deja se produce din greu la polen. Orașul e plin de domeniu public necosit, neîntreținut de cel puțin o lună! E plin de ambrozie și de căpușe, inclusiv în parcul nou de la Cubic! Acum probabil careva lingău va sări pe mine că de ce nu aplaud mărețele realizări ale primarului. Dar mă rog de ce nu se poate face ceva în orașul ca oamenii să le și poată folosi și nu așa în dorul lelii???? Finalitate zero, exploatare corectă și mai zero. Practic aruncăm cu banii pe geam.

  2. Gheorghe Răspunde

    Ce glumă bună mai coaie.Prefectul lui papură Vodă de ce minți?Ce câștigi ca ieși în fața și te apuci de mințit ca un …..cu ochi.
    Nici tu nu crezi ce spui dară-mi-te noi inhalatori de ambrozie la greu.De ani de zile pe tarlalele de pe lucian blaga,iesirea din oras,balta blondă si oriunde vezi cu ochii pe stânga,dreapta mai în spate de șosea la vreo 60-70 metri sunt zeci de hectare de pârloage,terenuri mânărite de investitori imobiliari și mafioți ai orașului,tarlale pline cu ambrozie de nu poți nici la 400 de metri sa treci ca te termină.Indivizii iau bani pe terenul declarat ca fâneata dar de fapt este cultivat cu,ați ghivut….ambrozie.Si tu zici ca vei rezolva?….un mare r…t pe ɓăț aia veți rezolva voi autoritățile locale și centrale….Hori de popă bat,te găsiși și tu sa vorbești exact ca și tartorul de prim ministru care zicea mai anul trecut ca se va ocupa special de ajutorul și legea bolnavilor de cancer….Mâncal-ar in …de mincinos.Nimic….Măi roca,mai li…ric de tăceai filosof rămâneai.Hai pa și la vara sa dea sfântul sa stai în lanul de ambrozie împreună cu toți ai tăi batăr o luna de zile ca să vezi cum îi,da sa-l iai de mana și pe mascury și pe primarul fantoma sa va băgați botu în lanul de ambrozie….coaie!!!

    • ecologist resemnat Răspunde

      Anul trecut toată vara a înflorit în toată “frumusețea” ei o ambrozie în față la grădinița Păpădia de pe strada Dâmboviței foarte recent deschisă. Dar toată vara nimeni nu a putut să observe din partea celor de la Florisal care întrețin spațiile vrezi din zonă că ar fi o ambrozie pe acolo! În față la nici 1 m de gardul grădiniței, plantă de 50 de cm!!!! Și vorbim de spațiu verde și nu de tarlale din alea aiurea ale jmekerilor. Așa că nu știu ce așteptări ai @Gheorghe. Noi ne mișcăm, asta se tot zice. Urmează să aflăm oficial direcția. DOWN. Între timp proaspătul parc Cubic e plin de căpușe. Adevărul e că noi suntem cârcotași și nu prețuim destul această conducere minunată a urbei. Oare??? De toată groaza tot orașul, mizerie peste tot. Noroc că au înfrunzit copacii că nu se mai vede groapa de gunoi improvizată de lângă calea ferată la subtraversarea căii ferate din Soarelui pe Goga pe partea stângă. Probabil dacă careva țigan va da foc la mizeriile de acolo vor veni autoritățile și vor descoperi cu stupoare ce s-a adunat acolo.

  3. Scriitorul Răspunde

    Oare știe careva de la Zone Verzi, ADP ori Florisal cum arată Ambrozia?
    Nici de cum nu seamăna a ce vor ei…

    • ecologist resemnat Răspunde

      Așa cum dau căutare pe net după filme porno tot așa pot da o căutare și după Ambrosia. Nu scriu tot numele în latină că oricum nu reține nimeni. Dar pe ei nu-i interesează de fapt. Tund iarba unde li se zice și cu asta basta. În caz fericit mai strâng și iarba cosită. Dacă mai au chef să se aplece. Dacă nu nu. Nu am așteptări prea mari de la ei. Pe unele străzi prin nu știu ce minune de doi-trei ani au ratat să mai “toaleteze” copacii. Deja încep să-și revină și încearcă săracii să-și dezvolte coroană iar. Pe nimeni nu interesează calitatea serviciilor de salubrizare. Apoi în cazuri așa mai speciale unde pe unele străzi prin contract măturatul e la Florisal iar întreținerea spațiului verde e la altă firmă tot prin contract cu primăria vine noapte Flrosialul și sub denumirea de măturat stradal aruncă toate chiștoacele strânse pe spațiul verde care nu e problema lor. Asta în mod sistematic. Vede cineva? NU! Interesează pe cineva? NU! Să vină banii la băieți! Nu știu ce va urma pentru că la modul în care se face salubrizarea asta nu corespunde nici celor specificate din vechiul contract expirat hăhăi de când darămite la ce stipulează legiile intrate în vigoare de atunci! Adică caietul de sarcini de la licitația câștigată.

  4. Koni Răspunde

    În Vetiș ca de altfel peste tot unde si-au cumpărat oamenii parcele în intravilan ar trebui Primăriile să se implice, degeaba tund eu dacă vecinu are junglă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.