Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

FOTO. Eveniment extraordinar! Nume importante ale Rally Raidului mondial, la Baja Satu Mare

Baja Satu Mare a readus o dată cu ediția din 2023 echipaje din peste 5 țări, nume importante ale Rally Raid-ului Mondial venite din Cehia, Polonia, Slovacia, Chile, Ungaria și România concurând timp de 2 zile pe spectaculoasele trasee de macadam nisipos din jurul Careiului, respectiv pe proba spectacol Carei Rally Show, desfășurată vineri seara, în fața a mii de spectatori.

Etapa sătmăreană organizată de către clubul NSM Motorsport, a făcut parte, pentru a 3-a oară consecutiv, din puternicul Campionat Maghiar de Cross Country “Terep Rallye”, Baja Satu Mare reprezentând și runda a 2-a din Campionatul Național de Rally Raid al României.

Cea mai disputată categorie a competiției a fost Auto Terep Rallye, duelul pentru victorie din cadrul etapei a 3-a a Campionatului Maghiar fiind dat între 3 echipaje de mare calibru. Celebrul Csucsu, fost pilot al Campionatelor

Mondiale și Europene de Rallycross, secondat de către Mark Mesterhazi a condus în ierarhia mașinilor de la prima până la penultima probă a competiției, acesta fiind urmat îndeaproape de către echipajele Lorinc Meszaros / Nikolett Szoke, reveniți pe un superb Ford F150 T1 +, și de către ocupanții poziției a 7-a a Dakarului din 2009, Miroslav Zapletal și Marek Sykora, din Cehia, respectiv Slovacia.

Lovitura de teatru avea să fie dată pe ultimul parcurs competitiv al Rallyraid-ului sătmărean, pe cei 70,9 km ai probei Curtuișeni, Csucsu având parte de o pană de cauciuc ce îi cauzează o pierdere masivă de timp.

Lorinc Meszaros și Nikolett Szoke preiau avansul o dată cu acest incident și reușesc să învingă pe cei peste 348 de km, la o diferență de doar…7 zecimi.

Astfel, într-un sezon în care Csucsu fusese imbatabil până în momentul acestei etape, Meszaros și Szoke au reușit, la al 4-lea start cu noul Ford F150, să obțină  prima victorie din carieră, cei doi fiind urmați de către Csucsu, în timp ce Miroslav Zapletal și Marek Sykora au oprit cronometrul la 10.9 secunde în spatele ocupanților poziției secunde.

Balasz  și Gabriella Molnar, câștigătorii edițiiilor din 2021 și 2022 ai Baja Satu Mare, încheie ediția din 2023 pe locul al 4-lea, cei doi aflându-se  în vârful clasei T4 Nat, dedicată modelelor SSV, în timp ce categoria moto este câștigată de campionul En-titre Robert Bodor.

La Quad, victoria îi revine lui Laszlo Balog.

Campionatul Național de Rally Raid aduce de asemenea o surpriză de proporții, la doar a 2-a etapă din carieră, pe un model Polaris, Mihai Dospinescu și Cătălin Iftemi reușind să fie cel mai rapid echipaj al competiției, prin acest rezultat fiind obținută victoria în cadrul clasei TH SSV.

Al 2-lea timp este obtinut de către câștigătorii Rally Raid 2 SSV, Ciprian Berchez și Alin Bugeac, aceștia reușind un rezultat remarcabil, având în vedere că în cadrul categoriei lor limita de viteză este de 100 de km/h. Pe poziția a 3-a, la 47 de secunde, revine campionul național de viteză în coastă din 2020 al României, Emil Nestor secondat de experimentatul Horia Platona, echipajul Engage Engineering readucând la start un complex model Dacia Duster special conceput pentru înalta performanță în Raid.

Reprezentanții clubului organizatoric NSM Motorsport, Mircea Șipoș și Adrian Poptelecan, reușesc cu al 4-lea timp al Campionatului Național să obțină poziția a 2-a din cadrul clasei Th, la bordul unui Nissan Navara cu motorizare V8.

Trofeele pentru prima poziție din cadrul clasei Rally Raid 2 Auto se duc în județul vecin, organizatorul Raliului Maramureșului 2023, ce se va desfășura în perioada 22-24 Iunie, Ovidiu Pașca,  reușind să obțină o victorie fără drept de apel alături de Radu Casian Robu, copilot în vârstă de 17 ani aflat la prima etapă din carieră.

Daniel și Elena Dănilă câștigă la bordul Daciei Duster duelul mașinilor de stradă prezente în cadrul Campionatului Național de Rallyraid, clasa Promo, la final, concurenții, oficialii și spectatorii prezenți la startul Baja Satu Mare declarându-se încântați de o competiție foarte reușită.

Baja Satu Mare a fost organizată de către clubul sportiv Nsm Motorposrt, cu sprijinul Primăriei Carei și sub egida a 4 federații din România și Ungaria ce și-au dat mâna pentru un eveniment de excepție.

Următoarea etapă din cadrul Campionatului Național de Rallyraid se va desfășura în perioada 21-23 Iulie, la Călărași, sub numele de Baja 555 Romania, în timp ce Terep Rallye va merge la Varpalota pentru celebra Hungarian Baja.

Un comentariu

  1. === Răspunde

    Ce bine . Au distrus zona. Bogatasi cu doi bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.