Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Șoferii, obligați să folosească luminile de întâlnire în timpul zilei pe toate toate drumurile

Începând de vineri, 16 iunie, șoferii vor fi obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) pe toate categoriile de drumuri publice din România, informează Digi24.

Modificările la OUG 195/2002 au fost promulgate de președintele Iohannis pe 12 iunie și publicate astăzi în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare în 3 zile.

Astfel, articolul 44, alineatul 2 se modifică în felul următor: “În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”

Totodată, articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă această obligație.

Astfel “nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice;” atrage după sine sancțiunea unei amenzi și două puncte de penalizare.


Sursa: Digi24

24 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Ca orice lege din Romania si asta se poate interpreta in moduri diferite. Va rog sa ma ajute cineva:
    – se refera si la orașe sau alte localitati?
    – in cazul motocicletelor, bicicletelor, trotinetelor electrice de ce nu se aplica?

    • Byalex Răspunde

      Tu ai probleme în a înțelege un text în limba maternă? Că așa se pare. Plus că sigur nu ai fost afară din țară ca și șofer. Altfel nu ai fi pus întrebarea asta.

      • Tata Răspunde

        Explica sa inteleaga toti daca stii mai bine. Nu se specifica UNDE (in localitate sau inafara localitatii) numai categoriile de drum. Daca viteza se specifica in localitate sau inafara de ce nu se poate specifica clar ce se vrea.

        • Kuka Răspunde

          Ce PLM nu se înțelege din sintagma “toate categoriile de drumuri publice”?

        • Byalex Răspunde

          Ai fost la unguri? Aicondus acolo mașina? No, exact ca și acolo! Acolo depe puțin de 15 ani e așa. Dar la ei e simplu că s-au obișnuit deja de pe vremea când mergeau călare. Tată dragă ești greu la cap. Tare mi-e frică că nici dacă ți s-ar da mură-n gură tot nu ai pricepe. Ce să-ți explice omul dacă tu nu vrei să pricepi? TOATE DRUMURILE PUBLICE!!! DIFERENȚA ESTE CĂ ÎN INTERIOR SUNT GESTIONATE DE PRIMĂRII! Dar asta este alt aspect. Că drumul Careiului cum ar veni tot parte din DN 1 este. Dar tu asta nu ai de unde a pricepe. Așa că de acum încolo când pleci din parcare pornești lumina. Ce mare scoafală? Ți s-a descărcat bateria de la mașină?

          • Tata

            Sunt sofer profesionist de 35 de ani cu 2 milioane km.condusi (TIR si autobuz). Am fost in toata Europa si un pic si in Canada cond.auto. Nu da tu lectii mie.Am punctat daca legea nu e clara atunci sa lasa cu interpretare din ambele parti. Am plecat.

        • Byalex Răspunde

          @Tata. Auzi tu chofeur-ule lui pește prăjit! Tu din expresia “toate categoriile de drumuri publice” tu ce înțelegi???? Așa că stimați concetățeni!!! Atenție că un șofer pe tir cu milioane de kilometri imaginari făcute circulă liber pe la noi și filozofează la volan. Lui îi trebuie interpetare specială pentru fiecare articol. Ce bine că nu ești avocat! 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙃🥴 Dar cine sunt eu? Un amărât care conduce din 1991 fără accidente. Și am condus destul, vreo 250000 km. Măcar ai mei kilometri nu sunt imaginari. Așa că stai liniștit nu-ți dau eu lecții. Asta o să primești sigur destul de curând de la cine are atribuții în acest sens. Ai mare nevoie.
          PS. Îți recomand să conduci puțin prin țările maghrebiene. Știu eu bine de ce zic asta. Că se pare ai nevoie de ceva să te scuture puțin. Hai pa!

  2. Calea Lactee Răspunde

    Pfui…
    Toate problemele românilor s- au rezolvat.
    De alte lucruri mai grave nu duce lipsă România.

  3. Satmarean1 Răspunde

    Daca e in lege se spune, pe toate categ de drumuri,normal ca si in orase. Nu de putine ori mă intalne- am noaptea cu masini care nu aveau nici pozitia aprinsa,iar pe timp de ploaie la fel,iar ca sa te faci vizibil in trafic e fb ca s- a reglementat.

  4. Satmarean Răspunde

    O mare prostie și o tâmpenie !!!

  5. alecu Răspunde

    …bey, 95% circula peste tot cu luminile aprinse demult…s-au trezit astia de fac legi sa-si justifie salariul?!

    • Kuka Răspunde

      Dă o tură pe centura orașului și vei constata că 90% dintre mașinile care nu au FRL automat, nu au aprins nici un fel de lumini!

      • Kuka Răspunde

        PS am uitat să scriu că este DN, deci este obligatoriu să circuli cu faza scurtă!
        Sau mulți nu au plătită nici rovinieta!

        • Rovinieta Răspunde

          Sincer nu cred ca ptr centura e nevoie de Rovinieta. Nu ar fi logic.

          • sheps

            Mai încearcă să te gândești că din prima nu ți-a ieșit.😱😰🤮

          • Kuka

            De ce n-ar fi logic, centura făcând parte din categoria de drumuri naționale, DN19?
            Că nu convine unora, este altă poveste!

  6. Bibi Răspunde

    Oricum, legea e de rht. Ca de altfel toate legile noastre lasă loc de interpretare. Tata a punctat bine. Problema a fost lăsată la inteligența polițianului.

    • soso Răspunde

      Drum public este si in interiorul localitatii nu numai in afara ei. Apoi tu intelegi ca de obicei ce vrei si ce iti convine. Dupa mine este clara treaba dar ca de obicei de cand cu internetul toata intelijenta lumii se descarca aici. Nu stiu, tu nu ai fost prin alte tari europene? Ca nu cred ca ai nostri ar fi mai desptepti decat aialalti ca numai sa copiem legi suntem in stare. In rest sper sa nu ne intalnim in trafic ca din ce se pare si tu faci parte din grupul acela care filozofeaza la volan.

    • Kuka Răspunde

      Bibi, dacă nu înțelegi niște lucruri simple, mai bine nu conduci!
      Cum cristos că fie lăsat la la inteligența polițistului când scrie clar că reglementarea este valabilă pe toate categoriile de drum public?!? Dacă atât nu înțelegi, mă ostenesc degeaba!

  7. 🤔🤔🤔 Răspunde

    Nu știu ce nu pricep unii de aici! Vreți să vi se enumere așa la bucată toate drumurile naționale, județene, comunale și vicinale, toate căile de acces în înțelesul legii?????
    Ce spune Legea nr. 168/2023 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    Articol unic. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”

  8. Alex Răspunde

    Mulțumesc pentru răspunsuri, mi-au fost de mare ajutor.

  9. nasol Răspunde

    Dau 3 mici si o bere la cine merge in locul meu sa dea testul pt reducerea suspendarii permisului. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.