Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

FOTO. Gest impresionant! Cruce amplasată în locul unei foste biserici dintr-un sat abandonat

Gest impresionant făcut de un bărbat din Țara Oașului! Bărbatul, Danco Petre, împreună cu mai multe cunoștințe au amplasat o cruce pe locul fostei biserici din satul Văgaș, construită de străbunicul lui. Gestul a fost gândit ca o reparație morală adusă zonei respective, care acum este abandonată.

Bărbatul împreună cu un grup de credincioși din Tarna Mare au amplasat o cruce din lemn pe locul bisericuței din Văgaș, sat abandonat incă din perioada comunistă. După ce, zilele trecute, au turnat o fundație și au montat un gărduleț, sâmbătă, au montat crucea impozantă pe dealurile Văgașului, cruce luminată, care poate fi zărită  de departe noaptea, grație celulelor fotovoltaice care produc curentul electric necesar.

De asemenea, pentru amatorii de drumeții, off-road, coordonatele gps ale locației vor deveni vizibile cât de curând.

La bunul mers al acestui proiect au contribuit Lenghel Miron, Tocaci Adrian, Suciu Ioan, Popovici Daniel, Danco Petre, Maxim Vasile, familia Tăran Radu.

Potrivit Monografiei comunei Tarna Mare, Biserica ortodoxă din Văgaș a fost construită din lemn in 1936 și târnosită un an mai târziu de episcopul Vasile Stan. La sărbătorile mai importante, văgășenii il aduceau pe preotul din Tarna Mare cu căruța, pentru a le sluji și în biserica lor. Iconostasul bisericii din Văgaș se găsește la Muzeul Județean Satu Mare, unde a fost restaurat.

 

10 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Mă gândesc că acel grup de enoriași s-a îngrijit și la faptul că aceea cruce să aibă AC. Pentru că trebuie să aibă. De nu mă aștept la reacții la fel de vehemente ca în cazul de la Carei din pareta lui Cozma et company. Unde la Carei atenție statuia avea AC. De fapt știu că nu va fi nimic pentru că obiectul stradal este de partea corectă și primăriță este pedelisto-penelistă. Așa că dacă așa va fi cum anticipez să nu vă mai mirați dacă nimeni nu vă mai băga în seamă. Eventual în altă parte. Că legea teoretic este valabilă pentru toți.

  2. Varu Răspunde

    Ești un papagal,block

    • c-block Răspunde

      Legea e valabilă pentru toți. Nu cred că există în lege undeva ceva excepție de la prevederi pe motiv de religie sau de etnie. Dacă tu accepți situația tocmai tu ești un papagal. Pardon, de fapt oaie. Și tocmai tu contribui la perpetuarea situației.

      • Vulpea bi-polara Răspunde

        Prea multa atentie… . In fiecare an apare cate un ctitor de-asta, cu doi trei mecenna locali. Mai anu tfecut o fost parca pochu ala sudor, de o facut ceva asemanator din badog.
        Astia de acum is mai teribili…se gandesc ca atunci cand ies la pisu in fundu curtii s-or ghida dupa lumina fotovoltaicului si a coordonatelor gps. Trebuie lasati in lumea lor…

        • c-block Răspunde

          În evul mediu se practica la catolici că dacă ai păcătuit puteai (bineînțeles pe bani grei) să-ți răscumperi păcatele, mântuirea sufletului cum ar veni. Primeai frumos un bilet de la preot. Bineînțeles contracost. Apoi majoritatea lumii între timp s-a lecuit de această practică dar văd că la unii încă persistă fenomenul. Oaie la pătrat trebuie să fii să pui botul la așa ceva. Amin.

  3. Vulpea bi-polara Răspunde

    Aia era la catolici.
    Ortodocsii evita chitantele si orice alt lucru diavolesc ce poate releva cati bani baga in sutana ca na, ei is saraci.
    Ma ingrozeste insa faptul ca n-am vazut nici o aluzie la faptul ca cineva le-o dat binecuvantarea…si nici ca e pus paratraznet. La cate biserici iau foc mai nou…mari naivi is de n-or montat o siguranta pe fotovoltaicu ala

  4. S Răspunde

    Lemne mai crapate pentru cruce nu s-au gasit ?

  5. ghita Răspunde

    Un omagiu adus istoriei crestine locale este binevenit,cinste celor cu initiativa!

    • Dr. Who Răspunde

      Bine. Atunci hai să povestim și pe aia cum a început colonizarea satului și cine au făcut-o. Asta dacă vrem să omagiem istoria locală. Te riști? Că ai să vezi că nu e chiar așa.

  6. Varu Răspunde

    Voi cei care spuneți că este un lucru negativ cred că nici măcar pe hartă nu găsiți acest cătun, sunteți lipsiți de argumente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.