Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Magyar Lorand: Camera Deputaţilor a votat arendarea terenurilor pe cel puţin 7 ani

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru ajutorarea fermierilor, care permite arendarea terenurilor pe o perioadă de cel puțin 7 ani. Până în prezent, durata contractului nu era reglementată de lege.

Legislația votată astăzi oferă predictibilitate și stabilitate arendasului care are posibilitatea de a infiinta culturi pe termen lung.

Loránd Magyar, vicepreședintele Conisie de agricultură, a declarat că introducerea perioadei minime de șapte ani a fost necesară pentru a oferi predictibilitate arendasilor terenurilor, deoarece accesul la fonduri europene și diverse investiții pe termen mediu și lung necesită stabilitate. De acest lucru s-a ținut cont în timpul discuțiilor în Comisie, pentru a proteja investițiile agricole și pentru a sprijini accesul fermierilor la diverse surse de sprijin.

„Această prevedere va duce la reducerea terenurilor agricole necultivate, încurajând proprietarii acestora de a le da în arenda pentru a fi introduse în circuitul agricol”, a explicat deputațul sătmărean.

Totodată, legislația permite schimbul de folosință a terenului între arendasi si beneficiari, dar nu permite aredndarea terenului unui terț. În cazul în care proprietarul terenului, decedează, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul pe perioada specificată. În cazul în care terenul este vândut, cumpărătorul va fi obligat să pună terenul la dispoziția arendasului până la încheierea contractului.

Contractele de ardendare încheiate în prezent vor rămâne în vigoare până la rezilierea lor, perioada minimă de șapte ani urmând să se aplice după intrarea în vigoare a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.