Așa e viața în satul oșenesc. Proiect special la Negrești-Oaș, dedicat oșenilor de pretutindeni: „O zi în satul meu” și „Ziua oșenilor de pretutindeni”. Evenimentele au fost organizat joi, 27 iulie, la Muzeul în aer liber al Țării Oașului și se adresează tuturor oșenilor ce se află în această perioadă acasă.
,,Este o tradiție ca în fiecare an, în lunile iulie – august, perioadă în care negreștenii de pretutindeni își dau întâlnire acasă, orașul Negrești-Oaș să marcheze această reîntâlnire printr-o serie de evenimente cultural-artistice reunite sub tradiționalul brand „Zestrea Oașului” care să implice întreaga comunitate, de la cei mai mici la cei mai mari”, spun organizatorii.
În cadrul evenimentului a fost reconstituită atmosfera unei zile din satul oșenesc cu tot ceea ce presupune ea: gospodărie, munca câmpului, creșterea copiilor, educația lor, participarea la viața spirituală a comunității.
,,Scopul acestui proiect comun este de a facilita o reconectare profundă între cele două lumi ale oșenilor: cei care locuiesc acasă și păstrează tradițiile locale, și cei plecați în alte părți ale lumii, care își duc cu mândrie identitatea și valorile culturale oriunde merg. Acest eveniment se dorește a fi un pod între trecut și prezent, între tradiții și modernitate, între sufletul autentic al satului oșenesc și inimile negreștenilor și oșenilor de pretutindeni. Dorim de asemenea, să reînnoim conștiința tinerilor generației noastre asupra originilor lor și a identității culturale. Prin experiența trăită în cadrul acestui eveniment, dorim să îi încurajăm să iubească și să promoveze frumusețea tradițiilor, credința și patrimoniul moștenit de la părinți”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.
„Ziua oșenilor de pretutindeni” va oferi o platformă pentru cei din diaspora negreșteană să se reconecteze cu rădăcinile lor culturale și să-și păstreze identitatea românească. ,,Ne dorim ca acest eveniment special să aducă împreună, acasă, comunitatea negreșteană din diverse colțuri ale lumii pentru a celebra împreună cultura, tradițiile și valorile care i-au definit pe parcursul istoriei”, mai spun organizatorii.
Evenimentele de la Muzeul Țării Oașului se vor încheia în seara zilei de joi.
Fara cavaleri? Nu-i autentic!
Măi flăcăi! Da’ cură la vale și ceva zamă de borhot? Și la repriza a treia măcar v-ați în prins și voi tradițional în ceva bătaie tradițională? Ca de nu a fost degeaba. Că atunci de ce ați venit până acasă de la Italia ori France sau UK?