Ultima actualizare: azi, 09:22

Locale

VIDEO. Dictatul de la Viena, comemorat la Carei. Cozma: ,,Aici a fost și este pământ românesc”

La data de 30 august s-au împlinit 83 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena. Evenimentul a fost comemorat, marți, 29 august, la Carei. ,,Aici a fost și este pământ românesc, aici este România”, a spus deputatul Adrian Cozma, în luarea sa de cuvânt.

Dictatul de la Viena (cunoscut și ca al doilea Arbitraj de la Viena) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei, în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”.

Evenimentul a fost comemorat, marți, la Carei, în fața Monumentului comemorativ ridicat în curtea bisericii Sf. Apostol Andrei.

,,Dictatul de la Viena. O zi tristă pentru noi toți. Un moment istoric care ne aduce aminte mereu că înaintașii noștri au luptat pentru libertatea noastră! E de datoria noastră să nu-i uităm!”, a spus Adrian Cozma.

35 comentarii

  1. Kozma Andras Răspunde

    Cam de vreo 100 si ceva de ani… Interesant ca si pe vremuri tot marile puteri au decis soarta Romaniei.

    • Ionuț Răspunde

      Aci erai zmeule, credem că ai plecat ii Tenerife de nu te m-ai bagi ii subiecte pe care vrei să le ,,rezolvi,,!:))))

  2. solid Răspunde

    Cateva ganduri…… Transilvania , cum este azi invatat in manualele scolare se compune din 4 parti istorice :
    1. Transilvania ( incepe dincolo de Meses , si este in interiorul carpatilor ;
    2. Maramures ;
    3. Partium ;
    4. Banat .
    Nu inteleg un lucru , cum de nu este vointa , in marea democratie pentru adevar istoric ! Si nicidecum nu ajung la alt raspuns : din cauzei mincunii , cum altfel se poate argumenta “dreptul istoric din Transilvania la unirea romanilor cu tara mama ?!” Ca de nu altfel , daca aveau drept (nu aveau dreptul) la unirea Romanilor din Transilvania , atunci celelalte parti cum au fost alipiti ? Prin furt ? Cum putea un inalt demnitar roman( nu stiu exact , dar cred ca era I.C.Bratianu-primul om din guvernul de la Bucuresti) in Paris sa spuna asemenea minciuni: in serile calduroase de vara se aude pe strazile Debrecenului doina mamelor romance , alintand copii ! Ati auzit ? La Debrecen , mame romance ! Super minciuna si asta , pe langa altele ! Poi daca asa au facut , si fac si in ziua de azi , mai marii tarii ……ce mai vreti de la pleava, in alte domenii ale vietii ?

    • Magyarkozma Răspunde

      Dikk halj oda Kozma spune asta ??pai az anya magyar nah basszam ki😂😂😂 imediat o sa fie si mai romani corcitura mixta asta ,decat romanul din Bucuresti😂😂😂

  3. Eduard Răspunde

    …. o spune Adrian Cozma, cel cu mama maghiara. Unde ești tu Caragiale?

  4. Maci Laci Răspunde

    HUO AUSTRIA O ȚARĂ DE KAKAT ȘI DE MAFIOȚI!!!

  5. zoli Răspunde

    La 35 de ani de la revoluție, am rămas cu minciunile comuniste, ceaușiste. Zona Satmarului nu are nimic de a face cu Transilvania, ghinionul sau norocul (depinde din ce poziție te iuți) lui a fost ca aici a construit MÁV linia de tren nord-sud si ulterior “negociatorii romani” au mai pus cu o lopata peste dorințe la Trianon, si chiar si spre surprinderea lor i-a ieșit si asta.

  6. romanas Răspunde

    Un lucru adevarat nu-l clamezi toata ziua buna ziua ca dai de banuit. Hari Bucur Marcu explica cum devine treaba cu constituirea statelor dupa primul si apoi dupa al doilea razboi mondial. Nu conteaza nici cine a fost primul nici daca ai avut continuitate. Cine a avut continuitate 2000 de ani in Europa inafara de romani?. Putini!

    • solid Răspunde

      Romani ? Eu asa stiu ca romani se numesc de dupa 1800 si ceva ……..ei se numesc de doua mii de ani vlahi , in limba maghiara olahok , erau pastori de prin Albania de azi , si uite asa , tot manand turma…….incet au ajuns in Oltenia si in vreo 200-300 ani au traversat Carpatii si asa azi ei o numesc parte integranta a RomANIEI !
      Fara suparare sa fie as adresa o intrebare , are doua parti : unde anume sunt acele documente-dovezi scrise de daci, dacii liberi, vlahi sa zicem intre 102 si 1300 ? A doua parte unde sunt “amintirile” construite pentru aceeasi perioada , caci asa stiu toate vestiigiile construite sunt inainte de 102 !!!!!!!!!!!!!!!! Deci inca odata unde sunt ? Mai ales pe teritoriul asa zis transilvan , dupa “istoricii” romani ?

      • History Răspunde

        Români se numeau în evul mediu cetățenii Imperiul roman de la răsărit, aia cu capitala la Constantinopol ca să sublinieze că ei se consideră urmașii Romei. Inclusiv țara se numea în acte România. Nu e nimic inventat de alții doar unii au pus mâna pe ceva gata făcut. După unirea celor două principate române în 1859 s-au dus lupte intense ca țara să se deniumească Dacia. Inclusiv Anton Pann dorea asta. Iar noțiunea de blach, vlach era folosit pe scară largă și se referea și la macedoneni, albanezi ori bulgari. Bulgarii ori macedonenii actuali se și mândresc cu asta. Peste tot găsești în scrierile vremii mențiunea asta. Deci dacă citești ceva în care apare mențiunea de blach/vlach aia nu înseamnă implicit că se vorbește de români. În continuare se petrece tratarea în ceață a multor probleme (și probleme importante) legate de istoria timpurie a țării. Perpetuându-se acest aspect nu poți să te gândești decât că este ceva intenționat. Dar nu te certa că nu o să-i lămurești pe postacii care nici cele 4 clase nu le treceau dacă nu venea mă-sa la învățătoare cu o găină sau zece ouă pe vremuri. La mulți sunt niște fixuri bine înrădăcinate în conșțiința lor slabă și nu dau înapoi pentru că doar atâta au. Iar pe inscripțiile de pe pietrele funerare de după 102 să știi că găsești nume de pe tot cuprinsul imperiului, din Britannia până în Siria sau Tripolitania. Aici primiseră pământ și sclavi după ce au îndeplinit serviciul militar din legiune.
        PS. Un sfat. Te rog frumos nu te certa cu ceilalți pentru că te enervezi gratuit și oricum nu-i lămurești. Aici duce dacă ceilalți tratează problema unilateral. Nimic mai greșit. Gălăgia oricum nu suplinește argumentele.

  7. vadimT Răspunde

    Supozitorule! n-ai altceva de lucru? Cauta drogurile, vezi ca iarasi a murit un copil la spital, desfunda canalele ca vin ploile. Fa ceva !!!!!! sau numai atata te duce capul? cat ai avut la istorie, poate un 5? esti plictisitor. si ma-ta te uraste , javra ce esti!

  8. ????? Răspunde

    Kozma a fost aici pe timpul dinozaurilor.

  9. c-block Răspunde

    Și acest individ așa frumos turuia ieri dimineața cu vânzătoarea unguroaică de ziceai că te topești. Fără accent, fără nimic să zic că rupe maghiara! Iar la final la plecare din magazin ca să-l citez: “Köszike”. Trageți concluzia singuri.

  10. 😝 Răspunde

    ×solid, poporul rămân nu a fost și nu este migrator. Migratorii cârcotesc acum că ei sunt și au fost. Da, au fost si sunt bulangii, PUNCT

    • Măi figură! Răspunde

      Ceea ce se uită cu bună știință, intenționat este că strămoșii au migrat tot așa doar că există o diferență de cca. 1500 de ani. Asta venind dinspre spațiul indoeuropean, cum ar veni Turkmenistanul și Kazahstanul actual. Care cam pe unde vine puiucule???? Și nemțălăii au migrat dar și slavii. Singurii care nu au migrat sunt cei ca și tine care au rămas cu mintea blocată undeva în etajele superioare ale coronamentului stejarilor falnici și stau și acum acolo.

    • Xemplu Răspunde

      Un român a furat defibrilatorul amplasat gratuit în oras/ Medicul care le-a donat: Sunt scârbit!

  11. 🤣 Răspunde

    Azi au blocat vamile, atunci ce sunt daca nu migratori??? :-)))

  12. kati Răspunde

    Deci cosma vrea cu orice pret să ne facă pe maghiari chiriași

  13. Vasy Răspunde

    Cozma e un exemplu de manual de unde poti sa inveti ipocrizia, prefacatoria si falsitatea.

  14. kukker Răspunde

    Zi mai Adevarul Istoric! Azi inca nu am ascultat povesti si vreau sa ma distrez.
    Tot ce se cheama ISTORIE e o minciuna de ingheata apele la ecuator

  15. S Răspunde

    Cum să fie românii un popor migrator ? Nu ați învățat etnogeneza ? Au fost două războaie între daci și romani. La primul nu s-au întâmplat mare lucru, dar în cel de-al doilea toți bărbații daci au murit vitejește.Dupa ce au câștigat războiul legionarii romani, adunați din toate colturile Asiei ,Europei și Africii, înainte de retragere s-au procreat rapid cu femeile dace, ele nu au fost violate ci s-au îndrăgostit de invadatori, astfel au rămas gravide. După două săptămâni legiunile s-au retras iar după 9 luni a luat naștere poporul român. Era mai frumos daca macar o femeie romana s-ar fi procreat cu un barbat dac, astfel era totul mai romantic.

    • Magyarkozma Răspunde

      Dikk halj oda Kozma spune asta ??pai az anya magyar nah basszam ki😂😂😂 imediat o sa fie si mai romani corcitura mixta asta ,decat romanul din Bucuresti😂😂😂

    • 3,14 Răspunde

      Hahaha. Fain view!

    • History Răspunde

      Băi disteptule ,daca mintea ta ar fi olecutz mai deschisa ,ai sti că omul a aparut in Africa si de acolo a migrat in restul lumii….

      • Nihil sine Deo Răspunde

        Blasfemie!
        Cu toții știm că omul a fost creat în rai de către Domnul Dumnezeul nostru după chipul și asemănarea Sa!

  16. S Răspunde

    Pamfletul anterior nu e pentru a jigni români. Doar patru la sută din genele românilor actuali sunt similare cu cele ale italienilor, majoritatea sunt central europene și de origine slavă.

  17. S Răspunde

    Pamfletul anterior nu e pentru a jigni români. Doar patru la sută din genele românilor actuali sunt similare cu cele ale italienilor, majoritatea sunt central europene și de origine slavă. Asta este.

    • c-block Răspunde

      Care 4% la Cozma implicit se face fifty-fifty că doar mă-sa e unguroaică, nu? Așa că tare nu mă interesează ce aiureli mai debitează. Probabil partidul stă foarte prost în sondaje de aia face. Dar pentru asta ar fi trebuit să-și vadă de treabă și să facă ce au promis. Adică muncă grea, ce mai! Vorba ta, asta este.

  18. satmarean Răspunde

    Cozma nu ai invatat destul istoria, deci stai jos 4. Asculta boule pana la capat ca o sa-l intelegi cum politicienii tai ( Horea Closca si Crisan si Avram Iancu) au măcelărit oameni nevinovați, ca sa ocupe teritorii…

    https://www.youtube.com/watch?v=lv9oTl-s-4Y

  19. Nagasaky Răspunde

    Felicitari domnule Cozma pentru acest discurs! Aveti stofa de politician. Plus ca sunteti un roman adevarat. Va doresc succes! Multi latra prin comentarii dar sa nu va pese. Faceti bine ceea ce faceti.

  20. Nagasaky Răspunde

    Iar eu am stofă de fraier veritabil care se mulțumește cu tâmpenii de astea gen praf în ochi. Nu contează că nimic nu merge, toate dau chix dacă sunt parfumat cu din astea care mă gâdilă atunci accept orice. Oare cum se mai cheamă asta????? Să dăm cu cărămida-n pept to’arăși! Eu în locul lui Cozma nici nu aș accepta să fiu invitat la inaugurarea drumului expres care va lega Satu Mare de autostrada ungurească! Este pur și simplu revoltător! Așa e că sunt un bou?

  21. Vasi Răspunde

    MA KAK IN GURA LA TOTI MIGRATORII ANALFABETI SI BORATI !FIRATI AI DRACULUI AVORTONI DE CIOCCIOLINA!

    • Nagasaky Răspunde

      Atunci să te duci repejor la Petea că pe acolo pleacă badantele. I-auzi tu cine este migrator? Sate, orașe întregi sunt goale! Numai la noi vezi așa ceva și la ucraineeni. Dar acolo au dat rușii cu bomba. Spălat pe creier ce ești!

    • CALIN Răspunde

      @Vasi, vrei sa zici Certezenii, Negrestenii, Turtenii, intr-un cuvant osenii tai si restul romansilor, migranti economici, care nu au sange in puta sa lucreze acasa.
      Macar Cicciolina te-o “delectat” cand o aparut pe video acu 20-30 ani? Sau deja erai impotent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.