Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Aparat de depistare a drogurilor sintetice pentru școlile din județul Satu Mare

Instituția Prefectului județul Satu Mare a organizat marți, 5 septembrie, o întâlnire de lucru cu primarii și cu directorii Unităților de învățământ din județ. În cadrul ședinței s-a discutat despre achiziționarea, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a unor aparate de depistare a substanțelor derivate din metamfetamină.

”Nu trebuie să ne ferim de realitate. Din păcate au apărut drogurile sintetice pe piață și e nevoie de un efort comun, școală-instituțiile statului-părinți pentru a ne feri elevii de aceste tentații”, a transmis subprefectul Altfatter Tamas.

La întâlnirea ce a avut loc în Sala Mare de Ședințe a instituției au participat subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului județean Satu Mare, Pataki Csaba, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, a Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare. La nivel de județ, toate unitățile de învățământ sunt pregătite și își așteaptă elevii pe 11 septembrie în prima zi de școală. Verificările acestor instituții de învățământ au fost efectuate de instituțiile cu atribuțiile in domeniu și nu s-au constatat probleme majore.

”Prin această întâlnire am dorit să ne asigurăm că noul an școlar va începe în condiții optime în județul Satu Mare. De asemenea am vrut să aflăm ce probleme mai sunt la nivelul unităților de învățământ. În plus prioritatea noastră trebuie să fie siguranța elevilor. Și aici ne referim la toate pericolele ce pot să apară. De la violență, bulliyng, alcool și până la droguri și absenteism”, a mai transmis subprefectul Altfatter Tamas.

De asemenea, a fost ridicată problema transportului școlar, a necesității achiziției de noi microbuze școlare precum și cea a achitării la timp a burselor școlare.

”Țin să felicit conducerea Instituției Prefectului pentru această inițiativă și cred că astfel de întâlniri la începutul Noului An Școlar sunt benefice pentru toată lumea. Trebuie ca împreună să încercăm să rezolvăm toate problemele legate de sistemul de învățământ din județ și să facem o prioritate din siguranța elevilor și a profesorilor”, a spus la întâlnirea de azi, președintele Consiliului județean Satu Mare, Pataki Csaba.

Acesta a anunțat și modalitatea prin care s-a făcut achiziția microbuzelor electrice și modul în care acestea vor fi repartizate.

10 comentarii

  1. România reală Răspunde

    Wow, altă afacere! Biznisul cu covid e expirat acum alți bani, altă afacere? În loc să prevenim (ceea ce trebuia de 10 ani făcut) ne-am trezit în ceasul al 25-lea??? Felicitări speciale la speciali! Să nu cumva să vă faceți treaba! Acum 4 ani m-au abordat la câteva zeci de metri de sediul poliției în față la un colegiu de prestigiu ziua în amiaza mare doi drogați că nu vreau să cumpăr? Vă dați seama? Ei la rândul lor erau leșinați rău de nu știu cum de nu s-a observat că au trecut lejer în fața clădirii! Asta este. România eșuată. Din păcate. Și acum stresăm niște copiii nevinovați?

  2. Satmarean1 Răspunde

    Poate maine copilul ala nevinovat va deveni un consumator. Fb. Sa fie testati toti cei care profesorul constata un comportament dubios. Testarea sa se faca ori la cab med al scolii ori cheama politia care- i testeaza sau ii duce la spital pt analize. Parintii care se impotrivesc sa suporte consecintele odraslelor lor.

    • România reală Răspunde

      Tipic românesc. Statul se comportă de parcă orice cetățean este un potențial răufăcător. Iar cei care fac răul (dealerii) au fost lăsați să se desfășoară destul timp ca acum să ne trezim că hopa e târziu. Este foarte bine ca acești copiii să constate pe pielea proprie la ce să se aștepta când vor fi adulți. Toată treaba asta îți spun de pe acum că nu va funcționa. Bine că pe vreme de pandemie când era vorba să se achiziționeze tablete pentru copiii sărac, deci aceea achiziție s-a fâsâit și nu s-a mai realizat. La asta suntem doctori. Oricum majoritatea sunt copiii minori și conform legislației nu se poate realiza testarea decât cu acceptul părinților. Noroc măcar că drogurile nu dispar din organism ca alcoolul după ovreme și se pot depista. Dar tot nu aud și văd măsuri de prevenție ceea ce ar trebui să fie principala preocupare. Aia că vin polițiștii și le povestesc prin școli la copiii e fix zero. Aia oricum se făcea și până acum. Rezultatele se văd.

  3. Beny Kira Răspunde

    Profesorii vor fi testați?

  4. 😝 Răspunde

    Care polițiști? Ăia care se droghează?

  5. Sandra Răspunde

    Daca si astea vor fi ca testele covid..mai bine nu..si astea am inteles ca dau erori .Pe parcursul anului 2022, .din 114 rezultate pozitive pentru droguri pentru șoferii testați din Alba, doar 37 au fost confirmate de testele de laborator..Asa cum testul covid era pozitiv la orice raceala..asa si testul antidrog va fi pozitiv probabil la orice tratament medicamentos…Analizele de laborator sunt cele mai sigure..

    • re-doc Răspunde

      @Sandra, dar nu asta ar fi problema cea mai mare! Adica cheltui cu miluita resurse si umbli dupa consumatori din astia practic nesemnificativi din care daca gasesti cativa si aia au consumat ceva mai mult de bravada cu foarte rare exceptii (si alea la licee rau famate). Nu mai bine ar umbla dupa capul rautatilor, adica distribuitorii? Sa nu-mi zica politia ca daca vrea nu gaseste in 5 minute ceva distribuitori de porcarii de astea! Nu cred ca nu stiu cine ar fi care potential poate vinde astfel de mizerii la copiii. Si daca prinzi pe careva copil prin absurd ce faci? Scade nota la purtare sau ce? Nu vad sensul si mai ales finalitatea. Cea mai tare faza este ca cei care stiu ca copilul poate consuma asa ceva, parintii adica, poate nu vor fi de acord cu testarea odraslei. Si atunci ce am facut? Si actiunea asta seamana cu procentele de promovare la BAC. Adica copiii despre care se stie ca nu prea au sanse sunt “sfatuiti” sa nici nu mearga la examen.

  6. Satmarean 1 Răspunde

    Facand teste si depistand consumatorii, ajungi si la distribuitori.

    • povești vânătorești pescărești Răspunde

      Spune drept cât de naiv poți fi? Ce legătură are testarea cu identificarea dealerilor. Tu crezi că dacă prinzi pe unul că a fumat iarbă la școală (și riscă ceva pedeapsă mai mult decât simbolică oricum mai mică decât dealerii în spatele cărora este o armată de rechini) va spune de unde a procurat? Tu ce fumezi tată? Mai ales că la școală poți testat doar cu acceptul părinților/tutorelui. Tu crezi că cei care se simt cu musca pe căciulă vor accepta testarea? Tâmpitul ăla care a omorât doi copiii la 2 Mai tu crezi că părinții acceptau să fie testat? Tu ce crezi că s-a ajuns aici. Că ne-am complăcut în situația că suntem doar țară de tranzit. Uite că nu-i așa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.