Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

FOTO. Sătmăreanca Emilia Zamfira Grosoș a primit titlul de Tezaur Uman Viu

În perioada 20- 22 septembrie 2023, în organizarea Ministerului Culturii şi a Consiliului Judeţean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, a avut loc Gala „Tezaure Umane Vii” 2022, scopul evenimentului fiind acela de a-i celebra şi premia pe cei care au obţinut titlul de „Tezaure Umane Vii” în anul 2023.

Din delegația sătmăreană au făcut parte: Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Maria Carmen Sas – referent C.J.C.P.C.T. Satu Mare, meșterul popular în arta țesutului, a creării costumului tradițional codrenesc, a textilelor de interior și nu în ultimul rând, a creării de podoabe – Emilia Zamfira Grosoș, dr. Mara Pușcaș Lobonț și Adela Dobrescu de la Muzeul Județean Satu Mare.

În cadrul celei de-a XI – a ediții a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, la recomandarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, meșterul popular în arta țesutului, a creării costumului tradițional codrenesc, a textilelor de interior și nu în ultimul rând, a creării de podoabe. Emilia Zamfira Grosoș din localitatea Soconzel, comuna Socond a primit titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU.

Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, acordă titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU, iar anul acesta din cele 47 de dosare de candidatură depuse la nivel național, printre cele 12 persoane selectate purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, se află și sătmăreanca Emilia Zamfira Grosoș.

Menționăm că, Emilia Zamfira Grosoș din Soconzel este cel de-al treilea meșter popular sătmărean recompensat cu acest onorant titlu, după Floare Finta din Negrești Oaș, cea care l-a primit în 2012, și meșterul olar – Istvanfi Gheza din Vama, cel care a fost distins cu acest titlu în anul 2022.

Astfel, la lansarea sesiunii de depunere a dosarelor de candidatură pentru obținerea titlului de TEZAUR UMAN VIU de către Ministerul Culturii în luna februarie a anului 2023, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, prin: Robert Laszlo – managerul instituției; dr. Felician Pop – referent și Maria Carmen Sas – referent au întreprins toate demersurile necesare pentru a întocmi dosarul de candidatură pentru meșterul popular Emilia Zamfira Grosoș.

Din partea autorității locale, o recomandare pentru dosarul de candidatură l-a avut și primarul comunei Socond – Nicolae Mare Cornea. Un aport la întocmirea referatului de către un specialist – expert în bunuri cu semnificație etnografică și bunuri cu semnificație artistică – textile, în vederea depunerii candidaturii l-a avut și Adela- Cătălina Dobrescu de la Muzeul Județean Satu Mare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.