Ultima actualizare: azi, 21:05
Locale

Povestea tânărului sătmărean care a călătorit gratis cu trenul prin Europa

Prin programul DiscoverEU, tinerii de 18 ani pot să pornească în călătoria vieții lor, cu trenul, gratuit, prin Europa, iar o nouă sesiune de înscrieri este deschisă până pe 18 octombrie. Școala 9 a vorbit cu trei tineri din România, printre care și un tânăr originar din județul Satu Mare, care au profitat deja de această oportunitate.

Uniunea Europeană a lansat acum cinci ani DiscoverEU, parte din programul de schimburi educaționale Erasmus. Din 2018, au călătorit deja aproape 213.000 de tineri, din care 72% au fost prima dată cu trenul în afara țării. O altă premieră pentru mulți a fost că au călătorit pentru prima oară fără părinți. Cei de la Școala 9 au vorbit cu un tânăr sătmărean care și-a făcut acest cadou de majorat.

Axel Donuțiu, un tânăr originar din județul Satu Mare, este deja student la Drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și călătoria lui cu trenul a cuprins trei țări: Belgia, Olanda și Franța, trecând prin cinci orașe: Antwerpen, Bruxelles, Amsterdam, Haga și Paris.

,,Planul meu era să stau la rude, economisind astfel niște bani pe care i-aș fi dat pe hoteluri și hosteluri. Am făcut un traseu care să aibă locurile în care aș putea sta. Biletele le-am cumpărat din timp pentru că altfel riscam să rămân fără locuri în tren și ajungeam să stau în picioare, iar un drum de 8 ore de la Frankfurt până la Viena nu e foarte plăcut de parcurs stând în picioare. Eu mi-am rezervat locul chiar și în trenurile în care rezervarea nu era obligatorie pentru a fi sigur că am unde să stau.

Așa că mi-am pus în bagaj haine pentru toate condițiile meteo posibile. Desigur, am avut parte de o vreme superbă, așa că mare parte din bagaj a rămas intact. Am avut un troller mai măricel și un ghiozdan de școală. Cât despre itinerar, urma să pornesc în 7 august de la granița României cu Ungaria, să merg până la Viena, iar de acolo să iau NightJet-ul celor de la OBB, cu care am ajuns luni dimineață în gara din Bruxelles. Urma să stau o săptămână în Antwerpen, iar de acolo, fiind un oraș foarte bine conectat feroviar, să fac mici excursii de o zi în celelalte orașe. Am început cu Amsterdam, apoi Haga și, în final, Bruxelles. 

După o săptămână, am plecat spre Paris, unde am rămas pentru două săptămâni și câteva zile înainte de a-mi începe lungul drum spre casă. În ceea ce privește siguranța personală, am încercat să fiu cât mai compact, să nu îmi desfășor toate lucrurile prin trenuri și gări, să mă amestec în mulțime și să fiu mereu cu ochii în patru. Am evitat mereu locurile, străzile sau cartierele care nu mă făceau să mă simt în siguranță. 

Am preferat ca mare parte din banii pe care îi aveam să îi țin pe card, pe Revolut, care, de altfel, e foarte avantajos când vine vorba de a plăti cu el în străinătate. Banii cash i-am împărțit și i-am ținut în bagaje diferite, în caz că unul îmi era furat sau îl uitam eu pe undeva. La fel am făcut și cu documentele de identitate. (…) Am avut undeva la 300 de euro pe card și încă vreo 200 cash, pentru orice eventualitate. Cheltuieli substanțiale nu am prea avut. În Belgia am plătit câteva pentru muzee, însă norocul meu a fost cu Franța, unde, ca tânăr sub 26 de ani din Uniunea Europeană, am beneficiat de gratuitate la aproape toate muzeele și atracțiile turistice. Aici includ Muzeul Louvre, Muzeul d’Orsay, Palatul Versailles, Arcul de Triumf și multe altele. Online se pot afla toate informațiile pentru fiecare obiectiv în parte și tot online se fac rezervările. Am cheltuit în jur de 350 de euro, fără a lua în calcul cazarea, deoarece am stat la rude pe tot parcursul călătoriei”, a povestit Axel.

Tânărul sătmărean a povestit cum a început să călătorească tot mai des cu trenul și care sunt cele mai mari diferențe între trenurile CFR și cele din Occident.

,,Eu am început să cochetez cu mersul cu trenul prin țară încă de când am făcut 18 ani și a trebuit să realizez câteva călătorii până la București, eu stând în județul Satu Mare. Mergând cu trenul prin țară, atât pe scaun, cât și la cușetă, nu puteam să nu observ deficiențele cu care se confruntă CFR, iar după călătoria DiscoverEU, deficiențele au devenit inacceptabile. 

De îndată ce treci granița în Ungaria, trenul începe să prindă viteză. La plecarea din România, trenul meu spre Viena avea o întârziere de două ore. Până la Viena, trenul recuperase din întârziere mai mult de o oră. Viteza de rulare a trenurilor în celelalte țări este net superioară vitezei cu care merg trenurile în țara noastră. Știu că și la noi sunt segmente unde se circulă cu peste 120 km/h, însă sunt prea puține asemenea linii în comparație cu vecina noastră Ungaria, ca să nu compar cu Belgia sau Germania. 

Nu am putut să trec cu vederea nici starea trenurilor din țările prin care am trecut. Garnituri noi, curate, moderne. Prize la fiecare scaun, Wi-Fi pe tot parcursul călătoriei. Anunțuri ale șefului de tren cu privire la orice situație care apărea pe parcursul călătoriei”.

O nouă sesiune de înscrieri

Începând cu 4 octombrie s-a deschis o nouă rundă de înscrieri pentru programul DiscoverEU prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit cu trenul prin Europa până la 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025. Înscrierile se încheie pe 18 octombrie.

Ești eligibil dacă:

  • te-ai născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv);
  • ai completat corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere;
  • ești cetățean sau rezident într-una din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Articolul complet, pe Școala 9

2 comentarii

  1. Anonim Răspunde

    Inca un idiot care nu stie cum sa faca vizualizari si se da cu gura mare.

  2. Norik Răspunde

    Alt țigan de Satu Mare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.