Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

VIDEO. Teste gratuite HPV și Papanicolau la Satu Mare, începând de astăzi

Începând de astăzi și până pe 27 octombrie, între orele 10.00 și 18.00, toate femeile din județul Satu Mare au oportunitatea de a face gratuit testele Babeș-Papanicolau și HPV

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a amplasat o unitate mobilă de testare în Centrul Nou din municipiul Satu Mare, în fața Casei de Cultură. Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani se pot programa pentru testare gratuită.

Pentru a vă programa, sunați la numărul de telefon 0215 277 598! Persoanele programate au prioritate, dar și femeile fără programare vor fi testate.

În prima zi, aproximativ 30 de femei s-au prezentat pentru testare. Este important de menționat că toate materialele folosite în cadrul acestor teste sunt de unică folosință.

@portalsm

Teste gratuite de HPV și Papanicolau la Satu Mare

♬ original sound – portalsm

Condiţii de testare

Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani

Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani

Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud) și care nu au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în cadrul programului.

Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală sau fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fi e de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fi e de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Despre program:

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa Ii – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

Mai multe informații despre cancerul de col uterin găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391