Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Amenajarea unui dormitor mic: ghid util

Dormitorul este o încăpere importantă din orice locuință, iar modul în care îl organizezi are impact semnificativ asupra calității somnului și odihnei. Dacă este aglomerat te poți confrunta cu probleme de relaxarea, disconfort și chiar insomnie. În cazul în care ești în această situație, nu te descuraja, multe persoane au aceeași problema, de aceea venim în ajutor cu acest mic ghid util.

Ține minte, în cazul unui dormitor de mici dimensiuni, creativitatea este foarte importantă pentru a găsi soluții excelente de organizare și amenajare.

Trucuri pentru oferi aspect spațios și aerisit dormitorului mic

Reguli generale pentru un spațiu mic: abordarea minimalistă, pat de o persoană simplu și noptiere compacte.

Amenajarea unui dormitor cu suprafață redusă, nu poate fi realizată fără o degajare prealabilă. Așa că poți începe operațiune prin rearanjare și sortare a lucrurilor din cameră. Documentandu-te și citind câteva articole ale designerilor de interior, poți afla că sunt mici detalii care pot face camera să pară mai spațioasă și mai luminoasă – integrare de oglinzi, accentuarea anumitor zone prin iluminare, utilizarea de corpuri de mobilier în culori deschise.

Dacă ești la începutul proiectului de amenajare poți ține cont de următoarele aspecte:

  • Lumină artificială  – o poți utiliza în avantajul tău, va crea senzația de adâncime.
  • Împarte spațiul și organizează eficient – zona de somn, de toaletare, de îmbrăcare.
  • Optează pentru pat de o persoană, acesta se va potrivi perfect în spațiul disponibil.

Cum alegi cel mai bun pat de o persoană?

Dacă cunoști dimensiunile perfecte, te poți gândi la detaliile practice. Selectează un model care are spațiu de depozitare sub saltea sau în structura lui. Această variantă îți permite să păstrezi lenjeria de pat, hainele sau alte obiecte bine organizate. Există paturi pliabile sau cu mecanisme pneumatice care permit ridicarea platformei pentru a accesa un spațiu de depozitare situat sub somieră, și acesta te va ajuta să economisești spațiu. Poți opta pentru variante cu picioare înalte, sub acestea poți depozita cutii cu diferite obiecte. Alege un pat în nuanțele naturale de stejar, păr sau nuc. Acestea nu se demodează și sunt mereu de efect.

Cum alegi noptiere potrivite pentru dormitorul mic?

Pentru a crea un dormitor funcțional și estetic, noptierele contează și poți alege dintre:

– o noptieră din PAL, alb cu sertare,

– un model din MDF cu finisaj lucios,

– o piesă din lemn cu răchită şi material textil,

noptiere tip masa cu picioare metalice.

Sfaturi utile:

  • mergi pe variante practice, achiziționează noptiere cu oglindă așa ai spațiu suplimentar de depozitare și pentru a crea o atmosferă mai luminată.
  • ca și în cazul patului culoarea contează, poți alege nuanță identică sau nu.

Amenajarea unui dormitor mic poate fi o provocare, dar cu atenție la detalii și o abordare strategică, poți transforma acest spațiu într-un refugiu confortabil și plăcut.

Sursa de imagine: Victor zastol’skiy – stock.adobe.com