Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

Apaserv ia credit de peste 100 milioane lei. Deputatul Panait: Încă sunt probleme cu canalizarea, oamenilor le intră rahatul în casă

Consiliul Local al municipiului Satu Mare a aprobat în şedinţa de astăzi creditul de peste 100 de milioane de lei contractat de către Apaserv. Discuţiile au fost controversate pe acest subiect, fiind prezent la şedinţă şi deputatul USR Radu Panait, care a avut o reacție vehementă arătând că locuitorilor de pe b-dul Lucian Blaga încă “le intră rahatul în casă” din cauza problemelor cu canalizarea.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local ce a avut loc joi după-masa, 23 noiembrie, au fost aprobate, pentru Apaserv, mai multe credite în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, credite menite să contribuie la realizarea a mai multor proiecte. Practic din aceste fonduri se vor plăti lucrări deja executate prin proiecte europene deoarece guvernul nu are resurse suficiente, urmând ca banii să fie recuperaţi tot de la guvern.

Prezent la ședință, deputatul Radu Panait a avut o reacție vehementă. El a spus că în timp ce companiei de apă îi sunt aprobate aceste credite, sunt locuitori din municipiul Satu Mare care se confruntă cu probleme la canalizare.

,,Se ia un credit de peste 100 de milioane de lei, iar locuitorii de pe Lucian Blaga încă au probleme cu canalizarea, le intră rahatul în casă, sau apa de la podul galben curge pe pod.  Sunt lucruri pe care oamenii le văd și se așteaptă să fie rezolvate (…) Nu cred că soluția, pentru noi sătmărenii, este imediat să sărim să mai facem un credit, pentru că acel credit implică și niște costuri”, a spus deputatul Radu Panait.

El a transmis conducerii Apaserv că poate să i se adreseze şi lui personal, fiidn vicepreşedinte al Comisei de Buget- Finanţe, ca să poată atrage atenţia la cel mai înalt nivel că facturile nu sunt plătite.

Parlamentarul le-a spus aleşilor locali să ia exemplul de la Timişoara, unde populaţia s-a împrumutat de la cetăţeni, prin obligaţiuni, nu de la bănci prin dobânzi mari. Astfel, ar câştiga atât beneficarii proiectelor cât şi sătmărenii care ar împrumuta administraţia locală.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a spus că prețul apei nu va crește odată cu aceste împrumuturi.

,,Apaserv realizează extindere de rețele în aproape tot județul. Aceste extinderi presupun și cofinanțări care se reflectă în prețul apei (…) Pentru aceste împrumuturi pe termen scurt nu va fi afectat în niciun caz prețul apei”, a spus Kereskenyi.

Lista cu creditele aprobate pentru Apaserv, în ședința Consiliului Local Satu Mare:

– Credit pe termen scurt de 10.000.000 lei pentru Proiectul ”Creșterea eficienței energetice pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare ale APASERV SATU MARE prin utilizarea sursei de energie regenerabilă” finanțat prin Programul SMEs Growth Programme, Energy Programme în România – Innovation Norway;

– Credit pe termen lung de 41.600.000 lei pentru rata forfetară aferentă Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014 – 2020;

– Credit pe termen scurt de 18.000.000 lei pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014 – 2020 Cod SMIS 123241 și pentru  Proiectul „Instalare centrale electrice fotovoltaice și racordare la instalații electrice de utilizare pentru APASERV SATU MARE, Etapa 1”;

– Credit pe termen scurt de 50.000.000 lei pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014 – 2020 Cod SMIS 123241 și pentru Proiectul „Instalare centrale electrice fotovoltaice și racordare la instalații electrice de utilizare pentru APASERV SATU MARE, Etapa 1”.

 

6 comentarii

  1. Aalex Răspunde

    Zona Dorobantilor, Balta Blonda partial canalizare…Castanilor, Ciresilor(zona Balta Blonda, partial lipsa apa potabila+canalizare)cat trebuie asteptat???

  2. Gigi Răspunde

    Curcubeul!

  3. Georgeta Răspunde

    Ce să spun!Și la minea a intrat toată canalizarea în curte și s.a scurs până în grădină!Păcat că nu pot posta video.ul pe care l.am făcut!Și nu e pentru prima oară că se întâmplă asta.

  4. Myra Răspunde

    Bine ca toți de la Apaserv au salarii astronomice,pe pielea sătmăreniilor care trebuie sa le plătească lor unul din cele mai mari tarife din tara, Acum mai iau alt credit. Cu cât va afecta prețul apei acest credit? Toate cu acordul Consiliului Local și a Primarului, care dorm în papuci, sau sunt implicați în ‘afacere”!

  5. Nha Răspunde

    Gabor e primarul judetului, sau purtatorul de cuvant? Suntem niste fraieri care inghitim orice ni se livreaza : apa-canal cea mai scumpa basca ii taxeaza si pe nefericitii de tarani cu acelasi pret, salubrizare puturoasa si poluatoare. Vive la revolution! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.