Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Ce este tratamentul cu botox și cum funcționează?

Botoxul este o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Deși această bacterie poate cauza o formă de otrăvire, utilizat în doze mici și controlate, în domeniul cosmetic și medical, tratamentul cu botox a oferit rezultate deosebite, în special acolo unde tratamentele clasice nu au condus la efectele dorite. 

Explicăm în cadrul acestui material ce este tratamentul cu botox, cum se administrează și cum acționează, dar și posibilele complicații ce pot să apară.

Ce este tratamentul cu botox?

Botoxul sau toxina botulinică este una dintre cele mai cunoscute neurotoxine produsă de bacteria Clostridium botulinum. Aceasta poate afecta nervii și poate determina slăbiciunea mușchilor. Pe lângă netezirea ridurilor, tratamentul cu botox poate preveni migrenele și oferă alinare pentru o gamă variată de afecțiuni de sănătate. (1)

Injecțiile cu botox pot trata spasmele gâtului, transpirația, vezica urinară hiperactivă, dar și ochiul leneș. Există mai multe tipuri diferite de toxine produse de bacteria Clostridium botulinum  – A, B, C, D, E, F, G, cele mai puternice în ordinea intensității efectelor sunt A, B și F.

Tratamentul cu botox provine din aceeași toxină care cauzează un tip de otrăvire alimentară sau botulism, însă formele purificate, utilizate în tratamentul medical și cosmetic îndeplinesc standardele avizate de organismele medicale. Folosite corect, numai de personal medical avizat, tratamentul cu botox oferă rezultate deosebite, fără riscuri pentru sănătate. (2)

Cum funcționează tratamentul cu botox?

Înainte de a explica în ce constă tratamentul cu botox, trebuie să spunem că în funcție de nevoile fiecărei persoane, medicul specialist va alege tipul de neurotoxină potrivit. Medicul trebuie să fie informat în legătură cu alte tratamente cu botox realizate anterior și perioada scursă de la ultima intervenție, precum și dacă sunt administrate medicamente specifice pentru boli cronice diagnosticate. Este posibil ca unele tratamente să fie stopate cu câteva zile înainte de procedură pentru evitarea unor riscuri.

Pregătirea înainte de procedură

Deși majoritatea oamenilor nu resimt disconfort major sau durere intensă pe parcursul procedurii propriu-zise, unii medici pot propune o ușoară anestezie locală prin întrebuințarea de anestezic aplicat direct pe piele, gheață sau masaj care se referă de fapt la anestezie prin vibrații.

În ce constă tratamentul cu botox?

Tratamentul cu botox nu necesită internare, procedura este rapidă, durează doar câteva minute, iar persoana care optează pentru această procedură revine la activitățile curente imediat.

Numai personalul medical de specialitate poate efectua un tratament cu botox. Administrarea toxinei botulinice se realizează prin injectarea unor cantități mici de produs în anumite regiuni, în piele sau mușchi, cu ajutorul unui ac subțire. Numărul de injecții este cuprins între 4 și 10 și depinde de zona supusă tratamentului.

Efectele dorite se pot observa după 2 – 5 zile de la tratament, iar rezultatele sunt vizibile până la 6 luni.

Cum acționează tratamentul cu botox?

Odată ce ajunge la locul supus tratamentului, toxina botulinică are rol de a bloca transmiterea de impulsuri nervoase la nivelul musculaturii, motiv pentru care nu se mai produce contractura, pielea devine netedă și suplă, prin urmare ridurile nu se mai formează.

Vasodilatația produsă la nivel local are efecte și asupra luminozității pielii. Nervii încep să realizeze alte conexiuni și transmit din nou impulsuri nervoase la mușchii vizați, motiv pentru care circulația este net îmbunătățită, dispar rigiditatea și durerea.

Recomandări după tratamentul cu botox

  • Zona supusă tratamentului nu se atinge și nu se masează pentru 3 – 4 ore după finalizarea tratamentului;
  • Se va evita odihna la orizontală și plecarea capului înainte pentru câteva ore după finalizarea procedurilor, evitându-se astfel migrarea toxinei botulinice;
  • Tratamentele faciale nu sunt indicate pentru cel puțin 2 săptămâni după intervenție;
  • Nu se vor administra medicamente fără indicație medicală înainte și după tratament. (1), (2)

Contraindicații în tratamentul cu botox

Nu toate persoanele pot beneficia de tratament cu botox. Nu vei putea solicita acest tip de intervenție dacă te numeri printre cei cu următoarele probleme de sănătate:

  • sindrom Lambert-Eaton;
  • neuropatie;
  • scleroză laterală amiotrofică;
  • afecțiuni neuromusculare diverse;
  • alergii la toxină sau la albumină;
  • urmezi tratament cu antibiotice pentru infecții locale, unul cu anticoagulante sau cu antiagregante plachetare;
  • instabilitate psihologică;
  • vârsta peste 65 de ani;
  • sarcină sau alăptare. (3)

Acest articol despre tratamentul cu botox este strict informativ. Înainte de a urma o astfel de procedură, consultă medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!


Surse de informare:

1. Botox (Botulinum Toxin) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8312-botulinum-toxin-injections

2. Botox injections – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/botox/about/pac-20384658#:~:text=Botox%20injections%20are%20shots%20that,also%20may%20help%20prevent%20migraine.

3. Botulinum Toxin Injection for Facial Wrinkles – https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2014/0801/p168.html

SURSA FOTO: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.