Ultima actualizare: ieri, 21:27

Locale

Stațiile antigrindină, funcționale din 2024. Vor fi amplasate în tot județul Satu Mare

Sistemul de atenuare a efectelor negative generate de grindină, dezvoltat printr-un proiect inovator implementat de Consiliul Județean Satu Mare, va intra în operare din primăvara anului 2024. În cadrul acestui proiect, vineri, a avut loc conferința științifică “Combaterea Grindinei – Provocări, Soluţii, Perspective”.

Reţeaua judeţeană antigrindină, formată din 44 de staţii de generatoare terestre automate, acţionate în mod centralizat, a fost realizată cu fonduri europene câştigate prin proiectul “Silver”, cu un cost total de 700.000 de euro. Staţiile vor fi amplasate în 40 de locaţii din judeţul Satu Mare.

„Acest sistem de atenuare a efectelor de grindină va fi un bun comun al întregului județ. Este important atât pentru agricultori, cât și pentru bunurile locuitorilor din mediul urban. A fost un proiect greu de dus la capăt datorită sistemului inovator, însă acest sistem este sustenabil a fi implementat la nivel național. Mai mult decât atât, în vederea pregătirii noii perioade de programare a proiectelor transfrontaliere, partenerii  din Ucraina s-au arătat deja interesați să implementeze această tehnologie în regiunea Zakarpatia. Dacă aceste sisteme vor fi amplasate în cât mai multe puncte apropiate geografic, eficiența acestuia va fi cu atât mai mare”, a afirmat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul reprezentanți ai Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, ai Serviciul Meteorologic din Ungaria, Camerei de Agricultură din Ungaria, precum și ai societății M-Sys SRL, firmă care a realizat acest sistem.

 

Un comentariu

  1. Nha Răspunde

    Iui, nu vom mai primi alerte pe telefoane?! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.