PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Un sătmărean a cumpărat un porc și a fost amendat. Ce greșeală a făcut

Un sătmărean a cumpărat un porc și a fost amendat. Bărbatul a fost amendat cu 1.200 de lei pentru că a cumpărat un porc ,,fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor”, spun reprezentanții DSVSA.

,,În urma controalelor efectuate în perioada 10 – 16 noiembrie, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, din care o amendă contravențională în valoare de 1.200 lei pentru o exploatație non profesională din localitatea Urziceni și trei avertismente pentru trei exploatații non profesionale, din localitățile Lazuri, Certeze și Sanislău – pentru cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a altor animale în efectivele existente și un avertisment – o primărie din localitatea Căuaș, pentru nerespectarea prevederilor înscrise în H.G. 1059/2013”, informează DSVSA Satu Mare.

Reamintim că în urmă cu câteva săptămâni, un sătmărean a fost amendat de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru că și-a tăiat porcul în curte. Motivul? Acesta nu a anunțat în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial.

La începutul acestei luni, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că permite sacrificarea porcilor de Crăciun în gospodării. ,,Legea porcului” s-a modificat după ce ministrul Agriculturii a dat ordin ca românii să își poată vinde în continuare porcii din gospodării. ,,Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”, a anunțat ANSVSA.

Concret, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice.


CITEȘTE ȘI: