Ultima actualizare: ieri, 20:55

Locale

FOTO. Centru Stroke cu aparatură modernă la Satu Mare. Șansă pentru bolnavii cu AVC

În cadrul Secției Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a fost înființat Centrul STROKE care se adresează pacienților cu AVC ischemic. Cu ajutorul fondurilor europene, noul centru a fost echipat cu tehnologie de vârf pentru diagnosticarea rapidă și precisă a accidentelor vasculare cerebrale. Aceasta include imagistică avansată și alte echipamente medicale care determină tipul și severitatea leziunilor.

Complementar investiției de construire a clădirii Secției de Neurologie, din imediata apropiere a Unității de Primiri Urgențe, Centrul STROKE nou înființat, ar putea reduce la jumătate numărul cazurilor de decese survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale.

,,Suntem conștienți de impactul semnificativ pe care accidentul vascular cerebral îl poate avea asupra vieții pacienților și a familiilor acestora. Diagnosticarea timpurie și intervenția rapidă sunt vitale în această afecțiune. Cu ajutorul echipamentelor medicale de ultimă generație și a unei echipe de profesioniști de înaltă calificare, ne dorim să fim un far de speranță pentru cei care se confruntă cu AVC. Noile dotări vor crește de acum înainte șansele de recuperare a celor afectați, iar calitatea vieții lor va fi mult îmbunătățită”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Dotările achiziţionate prin proiect cuprind 10 paturi, ecografe doppler extra şi intracranian, RMN cu angio cerebral, aparate EEG, EMG, staţie de monitorizare, monitoare și alte instrumente speciale dedicate îmbunătățirii diagnosticului, tratamentului și reabilitării pacienților afectați de AVC. Tot acest proiect a inclus şi o investiţie importantă pentru întregul spital, instalarea unui centru de generare oxigen medical.

În Europa AVC-ul este a doua cauză de deces și invaliditate în rândul populației adulte.Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare internează anual între 1.800-2.000 de pacienți cu diverse patologii, cea vasculară reprezentând peste o treime din cazuri.

Proiectul „AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations” a fost implementat în parteneriat de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Spitalul Universitar din judeţul Szabolcs – Szatmár-Bereg, Ungaria. Investiția, în valoare de 854.000 de euro, a fost finanțată prin Programul INTERREG V-A România – Ungaria.

9 comentarii

  1. Gheo Răspunde

    O.K. diagnosticare rapidă, dar tatăl meu a stat pe urgență cu simtome clare de AVC în data de 4 Decembrie de la ora 17 până la ora 24, deci, oricât de performant este acel aparat dacă nu ajungi la el ce folos?
    Noi nu doar de aparate avem nevoie, ci și de promtitudine, în momentul când ajungi cu ambulanța la spital să nu fii ținut ore întrun scaun la triaj.

  2. 😮😮😮 Răspunde

    Și am avut noi și aparat sofisticat cardio care după ani de nefolosire a ajuns ca și donație la Oradea. Așa-i tov. Pataki? Ce folos aceste scule dacă nu e cine să le folosească sau le folosește ca și dinainte. Adică din ani în Paști.

    • ... Răspunde

      Poti să înveți și să ajungi medic cardiolog, cel mai bun din țară, dar ești un rahat frustrat

      • ... Răspunde

        @Beny Kira, ai reapărut frustratule și iar furi nick-uri: Bea un sheps mai bine. Nici bac-ul nu ai reușit să iei pe bune.

        • Dinu Răspunde

          Ce rol are fostul manager în acest “film”, alaturi de primul județului, o fi tot managerul din umbră!?
          Din poză, pare că cei doi s ar pricepe f bine la aparatură 😆😆🙉, mai trebuiesc și medici specialiști!?

  3. cetatean Răspunde

    sa le fie rusine, eu lucrez la spital, cand sa imi termingarda deja se discuta ca nu osa fie nimeni cine sa poata sa foloseasca respectiv sa interpretze datele. Iar frica ca se strica e si mai mare astfel facem cum am facut de nenumarate ori deja, nuil folosim asa nu se strica.

  4. boralaes tiganus Răspunde

    de dracu este de ficare data un politician borat acolo, ce dracu are roca cu toate astea, habar nare de nimic acolo, singurul lucru e ca acontaminat sala de pregatire, Brovo Boss es un jegos de tigan cu mustata.

  5. Gheo Răspunde

    Asta-i poză cu fentă, înainte de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.