Ultima actualizare: azi, 16:48

Locale

FOTO. Militarul care și-a servit țara cu devotament. Șeful CMJ Satu Mare, Lt.col. Gheorghe Balazs, trecut în rezervă

În data de 05.12.2023, la Centrul Militar Județean Satu Mare, într-un cadru festiv și plin de emoție, a avut loc ceremonia de trecerea în rezervă a domnului Lt.col. Gheorghe BALAZS, în prezența comandantului Centrului Militar Zonal Cluj, colonelul Paul-Dan SAGHIN și a oficialităților care au răspuns prezent invitației.

Locotenent-colonel GHEORGHE BALAZS își are originile în județul Sălaj, dar a copilărit în orașul Făgăraș, localitate unde a absolvit studiile gimnaziale și liceale.

După ce a urmat, în perioada 1993-1997, studiile Institutului militar de artilerie și geodezie ”Ioan Vodă” din Sibiu, a fost numit comandant pluton cercetare în Bateria stat major din cadrul Divizionului 12 Artilerie Antitanc „GURUSLĂU” din Carei și ulterior comandant pluton aruncătoare 120 mm (și comandant baterie tragere) în cadrul Batalionului 42 Infanterie din aceeași localitate unde a activat până în anul 2002, când, în luna noiembrie, a fost numit comandant pluton pionieri în cadrul companiei pionieri a Batalionului 52 Geniu „TISA” din garnizoana Satu Mare.

În cadrul acestei structuri, în perioada 2002-2012, domnul locotenent-colonel a îndeplinit ulterior mai multe funcții de comandă specifice carierei militare și s–a perfecționat atât prin pregătire personală cât și prin pregătire de specialitate, devenind specialist în arma geniu și dobândind competențe lingvistice de nivel profesional în ambele limbi oficiale ale NATO, engleza și franceza.

În perioada ianuarie-august 2011, domnul locotenent-colonel a executat o misiune externă în cadrul Comandamentului Întrunit al Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan, fapt ce i-a adus cu sine calitatea Veteran al Teatrelor de Operații.

În perioada 2012-2014 domnul locotenent-colonel a urmat cursurile de master de conducere inter-arme ale Facultății de comandă și stat major din cadrul Universității Naționale de Apărare din București, iar în anul 2014, după absolvire, a fost repartizat la Batalionul 191 Infanterie „Radu Golescu” din Arad unde și-a desfășurat activitatea în funcția de șef de stat major. Ulterior, timp de trei ani a ocupat funcția de șef secție, în cadrul Comandamentului Corpului NATO de Reacție Rapidă aflat în Istanbul sub comanda Turciei.

În anul 2017 a revenit în țară, fiind împuternicit la comanda Batalionului 52 Geniu „TISA” din Satu Mare, urmând ca, începând cu data de 01 martie 2018 să fie numit comandant al Centrului Militar Județean Satu Mare, iar ulterior, din ianuarie 2021, fiind numit și comandant al garnizoanei Satu Mare.

Pe timpul exercitării actului de comandă la nivelul Centrului Militar Județean Satu Mare și al garnizoanei Satu Mare s-a implicat activ pentru îndeplinirea în volum complet a misiunilor și atribuțiunilor specifice, obținând rezultate foarte bune la controalele și verificările eșaloanelor superioare.

Ca și rezumat, de-a lungul carierei militare, ofițerul, veteran al teatrelor de operații, și-a servit patria mai mult de 30 ani, din care timp de patru ani a reprezentat-o în străinătate, încadrând funcții pe toate treptele carierei militare, de la comandant pluton la comandant de unitate, în România, Turcia și Afganistan respectiv în garnizoanele Carei, Satu Mare, București, Arad și Istanbul, cu o scurtă dar intensă perioadă la Kabul, fiind recompensat de comandanții din țară și străinătate, pe lângă multiplele certificate de apreciere și de excelență, și cu Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, cu Medalia NATO Non-Article 5 și cu Emblema de merit „În Serviciul Armatei României“ cls. a II-a.

18 comentarii

  1. Mirces Răspunde

    Un meseriaș și un patriot și un sufletist cum rar întâlnești, cred că mai avem de-astia prin Sătmar dar la valoarea astuia probabil nu. Bravo COMANDANTE, am pus cu majuscule pentru că până și printre comandanți a ieșit în evidență, l-au lăudat multi si toți se dădeau la o parte din fața lui😁 multă lume regretă că trecut în rezervă…dar cred că primarul a făcut chef😂

    • gogu Răspunde

      Asa se duce draq tot. Mai trebuia tinut, recompensat cu alte functii mai mari. Asa o sa creasca pomisori si povesteste copiilor din experienta sa. Educa unul, doi copii, cat o avea omul, cand putea sa educe tineretul semianalfabet (bovin) din armata.

  2. Feri Poker Răspunde

    Atatea scoli,atatea misiuni si laude si doar…lt colonel,dupa peste 25 de ani de activitate???

  3. Satmarean1 Răspunde

    @Feri Poker- Bună întrebare. Mai pun și eu una: de ce crezi ca s- a hotărât sa plece la pensie? De bine și de recunostiinta statului fata de acești oameni? Ar trebui sa ne dea de gândit nu sa vb numai pe la colturi și sa- i denigrat. Au tras toată viata pt acea pensie și ei și familia lor. Multa sănătate și pensie lungă comandante.

  4. Satmarean1 Răspunde

    Corectez: denigrat.

  5. Satmarean1 Răspunde

    Corectez: denigrat in denigrăm.

  6. Irimus Răspunde

    Bine că a plecat. Toți angajații CMJ se bucură

  7. De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

    Mie să-mi explice cineva un lucru. Asta nu legat de dânsul ci așa la modul general. Ce fel de veteran poate fi acela care pleacă contracost ca un veritabil mercenar NATO pe un câmp de luptă care nu are absolut dar absolut nici o treabă cu apărarea patriei? Dealtfel s-a văzut ce treabă bună s-a făcut acolo. Cum de s-au retras după nici o săptămână s-a prăbușit totul ce s-a clădit în 20 de ani.

  8. Ionelm Răspunde

    Daca esti în NATO trebuie sa pleci când cineva este atacat. In Afganistan s-au cerut intervenție NATO pentru atacurile de la turnurile gemene. Asta este, de fapt, rațiunea de a fi a unei alianțe. Daca cineva este atacat, sar toți. La fel s-ar cere intervenția nato dacă Romania ar fi atacată. Ce este așa greu de înțeles? In egoismul, ipocrizia și invidia specifica unora, toată lumea ar trebui să îi ajute, iar ei nu ar trebui sa ajute pe nimeni. Oamenii aia și-au riscat viața pentru rațiunea de a fi a alianței. Și pentru taurinele care nu înțeleg și îi critica, fără să știe care este definiția mercenarului. Caută pe net😁 tu ai merge acolo pentru 1500 Ron pe luna? Neamul prost la întuneric și anonimat se cunoaște…

    • Opincarul Răspunde

      Ar trebui sa se bage iar armata obligatoriu, daca se bucură înseamnă că îi punea la treabă sau nu îi lasa să fure, nu știu alte motive de bucurie la schimbarea șefilor la stat, nu-i că la noi la privat,b astia de la stat se bucură când le pleca șeful care îl pune la treabă, ar vrea sa stea toată ziua pe net sau acasă și să primească salariu degeaba. La armată e mai dificil, cred că îi punea colonelu și la pas de defilare!

    • De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

      Nu-mi preda tu mie lectii despre aliante ca habar nu ai. Nici armata nu ai facut dar esti viteaz din spatele tastaturii. Eu am facut armata de armata. Problema e ca s-a dovedit ca nu au avut nici un folos banii risipiti acolo si sutele de mii de militari dislocati acolo. Ca daca dupa 20 de ani de munca ce ai facut totul rezista o saptamana zice ceva despre valoarea si rostul muncii. Stiu ca pe tine nu te deranjeaza ca tu nu stii ce e aia sa produci bani. Iar despre armata tarii mai bine nu zic nimic. Sunt cateva arme unde se face treaba dar la majoritatea e plin de generali de izmene. Nu eu zic ci cei din armata. Vai de noi daca acum ar trebui sa facem fata la un conflict. Suntem la ani-lumina de armata ucraineana dar gura si pretentii avem. Te rog frumos nu te obosi sa-mi rapsunzi. Ca incep sa spun atunci cam cum se capata intr-o vreme un loc pentru a se pleca intr-un astfel de teatru de razboi. Pe timp de pace suntem viteji si atat, ca in rest ……

  9. Satmarean1 Răspunde

    @Ionelm. 👍

  10. Iulian Câcău Răspunde

    Balazs. E ungur sau român?

    • Pișta Răspunde

      Ce importanta are? Te semnezi cu un cuvânt care ar putea fi 1. rezultatul digestiei, 2. o metaforă sau 3. chiar așa te cheamă?

      • c-block Răspunde

        Pentru cultura ta generală am avut nu demult un primar la Gherța Mică cu acest nume iar cu numele ăsta am avut un haurist sătmărean diasporez cu ceva afecere cu sucuri la Nepi care a pus bazele monstrului local pevecistăpân. Apoi a fost pus pe lopată, așa tradițional cum se întâmplă pe la noi. Probabil acum îl mănâncă în funcțiii pe undeva și salivează. De aia bagă bețe prin gard.

  11. julian Răspunde

    semnul militar 15/20/25 nu are nici o valoare in pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.