Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

FOTO. Sărbătoare și tradiție. Tineri din Negrești au colindat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj

Vineri seara, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, s-a auzit cum glasurile tinerilor din Negrești-Oaș au dat viață obiceiurilor strămoșești de Crăciun.

,,În această frumoasă perioadă a sărbătorilor de iarnă, am fost încântați să primim invitația rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. psih. Daniel David, pentru a împărtăși o bucată din tradiția noastră excepțională la evenimentul cu tema „Psihologia și cultura românească în colindele din ‘țările’ etnografice ale României””, spun reprezentanții Negreștiului.

Reprezentând cu mândrie Țara Oașului, grupul de colindători talentați format din corurile reunite ale Liceului Teoretic Negrești-Oaș și Liceului Tehnologic „Ioniță G. Andron”, sub îndrumarea prof. Luciana Denghel și prof. Marin Grigorean și coordonați de Anca Volșik, managerul Casei Orășenești de Cultură din Negrești-Oaș, au încântat audiența cu colinde tradiționale arhaice din microregiunea noastră.

Printre colindele prezentate s-au numărat „Treceți, bătrâni, și hodiniți”, „Nașterea Domnului nostru”, „În orașul Betleem” și „Hai, Petre, să ne ducem”, fiecare având ecoul său unic în sufletele ascultătorilor.

Evenimentul a avut loc în prestigioasa sala Auditorium Maximum a UBB, iar audiența a fost formată din specialiști în domeniu etnografiei și psihologiei profesori universitari, iar rectorul prof. univ. dr. psih. Daniel David a adus în prim-plan semnificațiile psihoculturale ale acestor colinde, subliniind legătura dintre tradițiile noastre și valorile prezentului.

4 comentarii

  1. Varu Răspunde

    Au făcut Pleybec, rușine

  2. goga Răspunde

    Măcar un cuvânt despre faptul că au participat și codrenii puteați spune. Să vă fie rușine, cu oșeni cu tot!

  3. .... Răspunde

    Da ce treaba au osenii cu codrenii?

    • părerea mea Răspunde

      Chiar nimic si asta e foarte bine. Doar ca vezi tu aceasta agresivitate cu diverse ocazii cand se autoproclama ei ca si reprezentanti unici ai meleagurilor satmarene deja deranjeaza pe multi. Nu inseamna ca ai dreptate daca faci cea mai mare galagie si nu-i bagi in seama pe semenii tai. Parerea mea, dar nu numai a mea. Si de aici provin dupa aceea si alte modele de comportament de-ale lor care nu sunt tocmai in regula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.