Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

FOTO/VIDEO. La mulți ani, România! Defilare în centrul Sătmarului, de Ziua Națională

La mulți ani, România! Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat, în această dimineață, vineri, 1 decembrie, după ora 10.00, cu depuneri de coroane la busturile lui I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, respectiv la statuia lui Vasile Lucaciu și la statuia Eroului Necunoscut. Evenimentul principal a început la ora 12.00, cu un ceremonial militar și religios.

Astfel, la ora 12.00, la monumentul Ostașului Român, evenimentul a debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios, după care au avut loc alocuțiuni, un moment artistic, respectiv depuneri de coroane.

Ca în fiecare an, cel mai așteptat moment din programul de 1 Decembrie a fost parada militară. Oamenii s-au adunat în centrul municipiului Satu Mare pentru a participa la spectacolul pregătit cu ocazia Zilei Naționale a României.

Defilare în centrul municipiului Satu Mare:

Între orele 14.00 și 17.00 vor avea loc spectacole artistice la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar manifestările dedicate Zilei Naționale a României se vor încheia la ora 19.00, atunci când va avea loc o retragere cu torțe.

Retragerea cu torțe va avea loc pe traseul: Muzeul Județean, bulevardul I.C. Brătianu, strada Eugen Lovinescu, strada Gheorghe Lazăr, Instituția Prefectului, strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Transilvania, Primăria municipiului Satu Mare, Consiliul Județean și Centrul Militar Județean.

Programul complet, pe ore:

 

47 comentarii

  1. Serdius Răspunde

    Scrie profesorul universitar de la Timisoara, Dan Ungureanu, pe pagina lui de fb:

    “De 1 decembrie :

    Trupele României mici sînt formate din țărani analfabeți cu pelagră, cei arestați și bătuți și uciși în 1907, cu nouă ani mai devreme, și ofițerii care îi împușcaseră, arestaseră, bătuseră. Care trăseseră cu tunurile în sate.
    Soldații îi urau și îi mai și împușcau, discret, în timpul luptelor.

    Nouă ani mai devreme. Nu uitase nimeni, nici ofițerii, nici soldații.
    Berthelot : ” cînd am ajuns, am dispus ofițerilor români să nu-și mai bată soldații”.
    Cei care doreau Ardealul erau cinci sute de familii boierești și clăcașii lor, pe care îi băteau.
    La armată, boierii erau ofițeri și clăcașii erau soldați. Boierii băteau clăcașii. Ofițerii băteau soldații.

    Toate discursurile politice regățenești erau vorbă goală : în trei luni, trupele germane erau la București. Pe planurile ridicole și puerile ale lui Averescu și Prezan, în trei luni trebuiau să deschidă șampania la Budapesta.

    Unirea au făcut-o cehoslovacii, care, declarîndu-și independența, au prăbușit imperiul austro-ungar, la 1 noiembrie.

    1 decembrie e vorbă goală : declarația de la Alba-Iulia a fost ignorată de parlamentul Miticistanului și de Ferdinand, care decretează, scurt, “alipirea teritoriilor” fără nici o referință la Alba-Iulia, nici la promisiunile de educație, administrație și justiție în maghiară pentru ungurii din Transilvania, făcute pe 1 decembrie.

    Să subliniem : primele alegeri libere din românia mare sînt cîștigate de partidul național din Ardeal. Vaida-Voievod cîștigă alegerile și devine prim-ministru.
    Și stă prim-ministru exact trei luni. Ferdinand dizolvă parlamentul, Brătianu umple Transilvania cu prefecți din Muntenia, șefi de poliție din Muntenia, care, prin bătăi și șantaj, cîștigă alegerile pentru PNL.

    PNL, partid-stat. PNL, moșia Brătienilor.

    Sărbătorirea primului război mondial ascunde măcelărirea soldaților simpli prin incompetența clasei politice din București.
    Sărbătorirea zilei de 1 decembrie ascunde faptul că parlamentul din București s-a șters la fund cu declarația Adunării naționale de la Alba-Iulia, și, un an și trei luni mai tîrziu, scotea complet din circulație partidul național, ardelenii care făcuseră pușcărie sub Franz-Iosif pentru lupta lor națională.

    În 1855 încă, relativ recent, ziarele românești din Transilvania scriau : “nu vrem să ne unim cu boierii greci și robii lor țigani”.

    Încă nu exista nici un popor român în Principatele Unite în 1855, ci doar boieri fanarioți, robi țigani și clăcași bătuți.”

    • Nae Răspunde

      Înca un senil demn de milă…

      • History Răspunde

        Din nefericire istoria recentă te contrazice. Suntem singura țară care ne-am canibalizat singuri proprii eroi. Și te rog nu vorbi că asta au făcut-o comuniștii. Spune drept unde erau comuniștii la momentul când a fost aruncat la gunoiul dâmbovițean și s-a încercat să fie uitat de tot Vasile Lucaciu după Marea Unire? Știi tu, ăla la care acum ne adunăm și depunem coroane și recităm discursuri sforăitoare. No spune tu! Așa că lasă tu pe astea că din păcate e mare boala și e mare frustrarea în societate. Din păcate asta și este motivul pentru care nu mergem înainte. Because nu se vrea și because tot timpul se ocupă mintea alegătorului de rând cu tot felul de agende care nu au de-a face cu țara asta. La mulți ani la toți dar nu credeți tovarăși că ar fi cazul să ne apucăm cu toții de făcut treaba. Că trece lumea cu viteza luminii pe lângă noi. Avem o țară minunată dar din păcate e populată de noi. Încă. Dar dacă ține așa în curând se poate schimba. Numai mă uit la datele de la recensământ cu rromii sau cu valurile de imigranți. Asta să vă fie preocuparea și nu părerea unuia sau altuia. Aici cu toții sunteți viteji, dați din gură dar pe stradă sunteți mielușei. Ca să nu mai povestesc de cum mergeți/mergeați să vă aprovizionați de la unguri ani la rând. Așa că gura mică și marș la treabă.

      • Fasz Răspunde

        Să nu îi mai faci senili pe cei care scriu adevărul!

    • Feri Poker Răspunde

      …după care in 1919 Armata Română a cucerit budapesta,a arborat steagul româniei(și o opincă) pe parlamentul ungar iar câteva mii de unguroaice au rămas “balonate”.

      • carcotaş Răspunde

        Gestul cu opinca a fost unul golănesc aşa cum e comentariul tău. Un soldat nu face de capul lui gesturi de genu. Tu poate eşti mândru, eu nu!

    • Carcotas Răspunde

      Acesta nu este un exemplu de analiza lucida ci unul de ură și dispreț față de români. Victoriile în istorie sunt în alb și negru, dar într-o zi că aceasta este condamnabil să faci asemenea comentarii din timp ticluite. Cu toate adevărurile sau minciunile conținute rămâne disprețul în scriere cu litere mici a României Mari. Piei javră! Sper ca organele abilitate să te aibă în atenție.

    • Fasz Răspunde

      Se pare că lui Govor i s-a făcut greață, de ce?

  2. El Răspunde

    Romania fara Ardeal era nimic. Ardealu merita independenta sau macar conducere separata, cu legi proprii, fara implicarea sudistilor care paraziteau si inca paraziteaza pe spatele Ardealului.

  3. TZARA LUI GOVOR Răspunde

    Ce sărbătorim oameni buni o zi decretată națională de un parlament care este acum format din hoți penali și interlopi si care se înfruptă din resursele țării să își mai ia un BMW casă de vacanță sau câte o panaramă.
    Ce merit au scursorile ce depun coroane azi la tot ce înseamnă azi țzara și poporul. Nici un merit. Sunt acolo doar să o devalizeze si să își umple propriile buzunare. Mă mir că mai există.

  4. Dorel Răspunde

    Punga pe drapel ….aia da …mundrie ocazionala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. 😝 Răspunde

    Tov.Rouka vezi ca la jupan govoru șiretul e desfăcut, nu vezi bre?

  6. Satmarean1 Răspunde

    Astia suntem unii. Nu stim decat sa vb de rau aceasta tara. O urasc pur si simplu. Rusine. Da mergeti naibii unde- ti vedea cu ochii si sa nu va mai intoarceti in veci aici daca nu va convine.
    La multi ani ROMANIA.❤️

  7. Ovidiu Răspunde

    La Multi Ani România și tuturor etnicilor ce sălășluiesc în ea .

  8. Laur Răspunde

    Spre deosebire de moldoveni pentru care ziua de 24 Ianuarie a devenit una a indiferentei, unor romani ardeleni n-ai ce sa le faci, sarbatoresc an de an cucerirea Transilvaniei de către olteni și anexarea la regiunea balcanica.
    Probabil singura soluție pentru ardelenii colonizați cultural de către olteni e sa li se închirieze niște autocare și sa meargă sa viziteze județele din sud: Dolj, Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița pentru a vedea la fata locului civilizatia și etnia celor care i-au cucerit. Alta soluție nu văd sa existe.
    De-ar avea ardelenii mintea moldovenilor de la Iasi!

    • Altu Răspunde

      Dar mergeți în Ungaria, să vedeți ce tratament vă dau un, vouă, maghiarilor. Vă dau multă UE. Pt ăia din Ungaria,tot respectul,sunt unguri,demni și de respectat . În schimb maghiarii din România sunt țiganii ungurilor,au impresia că vor fi unguri de rasă,dar nu,tot javre rămân. La mulți ani românilor, multă UE maghiarilor. !

      • Laur Răspunde

        De ce sa mergem in Ungaria daca strămoșii noștri sunt romani ardeleni. Noi suntem aici băștinași, in țara noastră, daca nu-ți convine te poți muta in țara ta de peste Carpați, cu frății tai olteni, cu Olguța, Ciolanu și G. Simion. Unii dintre noi ne cunoaștem istoria și nu agreăm corupția de tip balcanic.
        Ei Maniule, Maniule, de-ai vedea tu Transilvania la peste un veac de stăpânire olteneasca! Ce-ai mai întoarce tu destinul Ardealului!

        • Altu Răspunde

          @Laur, ce-i cu tine, vouă nu vă convine că trebuie să vă străduiți în limba română, și nu vă puteți desfășura doar în dulcele grai mongol. Sângele hortyst curge în venele voastre,o șansă să aveți și ne-ați suge sângele. Dar mai bine să ne sugeți de ….

          • Laur

            Deși sunt sătmărean și am prieteni de etnie maghiara, nici măcar nu le cunosc limba. Însă tu probabil ai fost siluit când ai fost mic de niște maghiari ca altfel nu se explica fixația ta patologica fata de unguri. Din partea mea sa facă ungurii ce vor, nu mi-as dori un Ardeal sub stăpânirea Budapestei. Însă daca atât te duce capul asta e! drum bun in Oltenia la frății tai de-o etnie.

      • @Altu Răspunde

        Eu n-am patit tratament se care vorbesti dar tu sigur, mai ales cand te vede ca nu vb limba lor, am vazut destul asta. Si mai ales de 1 decembrie sunt plini de romani in Ungaria, dar nu din aia vorbitori de lb maghiara…

  9. Vasy Răspunde

    Jo napot! Cine da de baut ?

  10. Altu Răspunde

    Chiar nu înțeleg, granița e la doar 12 km de oraș ,cine nu vă lasă să mergeți acolo unde vă doriți, dacă în această țară nu vă simțiți bine. Sunt peste 100 de ani cu aceste granițe,dar voi ,nu și nu. Plecați, aveți cetățenie ungurească, până în SUA să nu vă opriți. În Ungaria nu vă doresc,nu au nevoie de bozgori.

    • @Altu Răspunde

      De nu-ti convine esti liber. Crezi ca de valahi sau moldoveni au nevoie? :-))). Apropo spre est nu este granita, poti sa pleci inapoi.

  11. Serdius Răspunde

    Editorial publicat de jurnalistul Marius Aciu pe site-ul https://cluj24.ro Clujenii, spre deosebire de sătmăreni par sa aibă mai multă… cunoaștere a istoriei.

    Editorial
    “Ce SĂRBĂTORESC ardelenii la 1 Decembrie? Dacă știi, spune-ne și nouă

    1 Decembrie. În această dată, unii români sărbătoresc Marea Unire. De ce „mare”? Păi pentru că aia mică s-a făcut în 1859. Și pentru că, odată cu „cea Mare”, s-a făcut România dodoloață. Dacă până acum arăta ca o pictură de Picasso, de nu știai de unde s-o apuci, acum era mult mai simplu, ca s-o poată desena și copiii. Întrebarea care persistă în continuare e cine s-a unit cu cine?

    Ia să vedem! Sudistanul inițial, cunoscut și sub numele de Nord Bulgaria, era locuit de românii vechi, strămoșii cocalarilor cu ceafa în trei straturi din ziua de azi. Printre ei, câte unul mai răsărit, numit pompos boier, care cică era și de viță veche, asta pentru că nici dracu’ n-a stat să-i verifice lui pedigree-ul.

    Secole de-a rândul derulate sub umbrela protectoare a Înaltei Porți și-au pus amprenta asupra civilizației, impropriu numită așa, din Țara Românească. Turcii, bulgarii, tătarii, albanezii și grecii au completat, atât cât au putut și ei, „coloratura” locală. Culturile s-au mixat mai ceva ca hit-urile la Untold. A rezultat poporul român, a cărui principală calitate nu era nici pe departe hărnicia. Nici n-avea cum, dacă ne gândim că erau urmașii dropiilor, niște păsări mari din Bărăgan, grase și puturoase.

    Vestigiile așa zisei civilizații din zonă pot fi admirate și astăzi: bordeiele săpate în pământ, bordeiele săpate în pământ și… bordeiele săpate în pământ… Dar deja ne repetăm. Mai este și-un turn al Chindiei. Și gata! Că monumentul de la Adamclisi era făcut de romani. Nu, nu de romales. Ei abia în istoria recentă s-au apucat de construit monumente cu turnulețe.

    Ei bine, această alcătuire a profitat de ego-ul exacerbat al unui domnitor moldovean, băiat bun de altfel dar cam zglobiu în gândire și i-a sugerat un cumul de funcții. Și uite-așa, aia mică (mă refer la unire) s-a făcut prin vrerea „poporului” român, la care, volens-nolens au aderat și frații moldoveni, cei aprig curtați de Mihai Viteazul, cu rușii, lipovenii și leșii lor cu tot.

    Astfel intra samahoanca și poalele-n brâu, repede completate de poalele-n cap, în istoria României, numită acum așa, după ce nord-bulgarii și-au impus punctul de vedere prin intermediul unor damigene de vin date șpagă, obicei la care se pricep foarte bine și în ziua de azi și pe care l-au exportat cu succes și la nord de Carpați.

    Văzând că nu fac nicio treabă cu cârmuitorii autohtoni, țara nou creată și-a importat rege de la nemți, în speranța că dade-dade va reuși să implementeze rigurozitatea, disciplina și spiritul german în mocirla orientală de aici. Cel care s-a înhămat la această muncă sisifică a fost Carol de Hohenzollern-Siegmaringen, pe scurt Karcsi die Erste. No way, Jose! Nu s-a prins nimic de „rumâni”.

    Așa că au făcut un „bis” cu Ferdinand și a lui Regină Maria, de altfel „singurul bărbat al României”, cum o prezintă istoria. „În această țară nu există bărbați și îmi este rușine că sunt regina unor lași”, spunea ea când s-a lămurit cu cine are de-a face.

    După ce armata română a luat na-na la bucuțe de la bulgari și nemți, la Turtucaia, în 1916, Ferdinand s-a lămurit și el cu vitejia poporului pe care-l conducea. Probabil, într-un moment de mahmureală a ordonat: „Treceți batalioane române Carpații!”, îndemn luat ad literam de șefii armatei. Sătui să ia bătaie de la KuK (kaiserlich und königlich), mai marii oșteni ai României i-au sugerat, mai mult sau mai puțin voalat, să anexeze Transilvania cu tot cu locuitori, din ciclu: „Decât să ne bată mai bine ne împrietenim cu ei”.

    Zis și făcut. Celebra expresie pusă de aceeași curvă care este istoria în gurile oamenilor politici ardeleni din acea vreme și anume „Noi vrem să ne unim cu țara” era de fapt o interogație, nu o afirmație.

    Transilvania, acest pui de imperiu habsburgic, curtată de vecini mai ceva ca fetele din Bamboo, avea avantajul că, pe lângă români (deși, sincer, nu știu de ce li se zicea așa), mai avea și unguri, și nemți, și cehi, și slovaci și alte nații care conțineau în ADN ingeniozitatea, hărnicia și priceperea de a ctitorii o țară multiculturală orientată cu fața spre vest, nu spre sud-est.

    La aflarea veștii că nord-bulgarii intră în Transilvania, locuitorii s-au speriat că vor să le fure prunii și-au pus mâna pe arme. Cu tunelurile dacice colmatate încă din fragedă pruncie, singurele căi de acces în fortăreața transilvană erau trecătorile carpatine. Versurile cântecului, care au fost modificate ulterior în „V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații/ Cu inima la trecători” erau „V-așteaptă pălinca, v-așteptă cârnații/ Pe mesele-ntinse la trecători”. Păcăliți de promisiuni, soldații au lăsat la o parte tremuratul de izmene și-au îndrăznit să treacă munții.

    Și uite-așa, „Hai să dăm mână cu mână” s-a transformat în „Hai s-o dăm din mână-n mână”, cu referire la glaja de pălincă. Și uite-așa, pe principiul „să ajutăm baba să treacă strada chiar dacă ea nu vrea”, Ferdinand le-a suflat ungurilor de sub nas cea mai bogată și frumoasă regiune din imperiu.

    De atunci ni se tot arată pisica, aia cu „ungurii vor să ne fure Ardealul”. Hoții strigă hoții…
    Infuzia de ardeleni în ceea ce se va numi de-acum înainte România Mare a fost benefică… Pentru ceilalți.

    Cu ce s-au ales ei?
    Cu câteva milioane de oameni harnici și chibzuiți, e drept, la sfert din viteza lor.

    Cu pălincă, pe care, fie vorba-ntre noi, nici azi n-o pot bea, rămânând la „febra” lor.

    Cu cea mai bună mâncare din lume și pontul oferit gratis cum că apa în care au fiert găina se face supă, nu se-aruncă.

    Cu zeci de mii de unguri care le-au mai transferat în capitală un pic de aer occidental.

    Cu aur și alte bogății ale pământului, pe care le-au extras de aici.

    Cu locuri minunate de vizitat, vestigii istorice, tradiții de dinainte de primul șlap turcesc aterizat în Bărăgan.

    Cu zeci de variante de petrecut vacanța.

    Cu o grămadă de bani vărsați la buget, an de an, pe care-i împrăștie discrețional în zone în care lenea este pe ordinea de zi, mai puțin de unde au provenit.

    Cu ce ne-am ales noi?

    Cu o grămadă de refuzuri, indiferent de cereri.
    Cu valuri de șmecherie și învârteală revărsate peste Carpați.
    Cu cocalari, pițipoance și manele.
    Cu bășcălie ieftină și sarcasm de bideu.
    Cu semințe scuipate printre dinți.
    Cu milioane de puturoși de dus în spate.

    „Treceți batalioane române Carpații… înapoi”
    Ne spun boanghini, le spunem mitici.

    Ne fac lenți și prea calmi, le zicem certăreți și gălăgioși, pentru că, uneori, le merge limba mai repede decât creierul.

    Ne fac slugile ungurilor, îi facem otomani.
    Când au un interes, suntem „frați”. Când nu, ne trimit în Ungaria, cea de unde ne-au „salvat” în 1918.

    În timp ce noi preferăm ora exactă de la Viena, la ei se dă de la robotul telefonic… Dacă nu l-au furat și pe ăla.
    Suntem singurul Yin și Yang divergent, care nu formează un cerc. Ce avem noi în comun? Poate limba, dar și aia din ce în ce mai rar, că nu ne-nțelegem de nicio culoare în ultima vreme.

    Ați observat că în tocănița asta nu i-am inclus pe moldoveni. Ei, la fel ca transilvănenii, au fost niște victime târâte de torentele istoriei într-o mare mămăligă fanariotă.

    De la ei au „secat Milcovul dintr-o sorbire”, în Transilvania au ridicat secarea la alt nivel. Și-atunci să nu le cânți „Treceți batalioane române Carpații… înapoi”?

    Deci, revin, ce sărbătoresc ardelenii la 1 Decembrie?

    • Altu Răspunde

      @serdius,vai de capul tău. Dar nu mă mir dacă ai studiat istoria în limbu maghiar,la ei totul e diferit Nici nu are rost să îți comentez aberațiile expuse. E că și acum eu aș susține că albul e alb, iar tu că negrul e întuneric cum zicea un coleg de etnie maghiară.

    • cârcotaş Răspunde

      @Serdius…Să înţelegem că, într-un sfârşit, dacă nu ne uneam , ungurii s-ar fi comportat cu noi considerându-ne egali? Nici vorbă! Dacă un maghiar ajunge într-o poziţie de putere, va promova doar de-ai lui. Asta în statul român! Nu am remarcat asta la români, sau nu aşa pregnant şi focalizat pe obiectiv. Românii ar fi rămas în continuare în sătucul lor, fără carte, la coada vacii, statut deplâns şi de baronul Wesselenyi, ca să fim corecţi. Asa că lasă-ne cu istoria asta că nu ne ajută cu nimic decât pe cei ce vor să ne vadă retrogradaţi din statutul nostru de cetăţeni cu drepturi depline în ţara lor.

  12. Altu Răspunde

    Bă,Laur, ești mai prost decât prevede legea. Ce treabă au oltenii cu zona asta a României? Vezi, și tu ai o fixație. La noi în zonă regimul comunist a adus populație din zona Munților Apuseni pt a inversa proporția etnică care în zonele de câmpie era favorabilă maghiarilor. Toate regimurile au aceeași politică. Maghiarii la rândul lor au “împins” românii spre zona de deal și munte. Apoi pt ce au făcut în Ip, Trăsnea,etc ar fi invidioși Hamas. Pune mâna pe carte, dacă vrei să știi realitatea. La noi în zonă nu sunt olteni. In Maramureș sunt moldoveni care au muncit la mine. În județul Satu mare sunt moți din Apuseni.

    • Laur Răspunde

      Bre, eu nu am zis ca in regiunea Satmarului sunt olteni ci ca Ardealul a fost cucerit de olteni și te îndemnam sa te muți cu cei de o etnie teleormaneana cu tine astfel încât sa va înfrățiți românește cu “mișto” și “nasol”. Deși teama mi-e ca daca ești ardelean din “ungur” nu te vor scoate frătenii tai din Vlasca și Gorj.

      • Altu Răspunde

        Etnie teleormăneană,dar atunci de ce nu etnie sătmăreană,careiana,vetișană,moftineană,etc . Dai exemplu de politicieni,sper că ești mândru cu Boc, Kelemen,Govor, Cherecheș,Gabor,etc, că ăștia sunt ardeleni puri și neprihăniți care la fel ca înaintașii lor Iancu Corvin, Sigismund,Koshut,au dus pe culmile gloriei acest ținut. Care de altfel a fost mereu independent,nu a depins de turci sau habsburgi. Și Ungaria și zona Transilvaniei dacă sunt puțin mai răsărite decât Balcanii se datorează stăpânirii austriece. Și în Ungaria,din Buda spre Austria e o lume,vii spre România e alta. Cel mai simplu la noi în județ, compară comunele unde predomină șvabi cu cele unde sunt maghiari sau români. Ungurii au singurul merit că sunt mai aproape de vest decât noi. În concluzie,cui nu-i place aici ,e liber să aleagă țara în care vrea să trăiască .

    • Aspi Rina Răspunde

      @Altu-Ce stii tu despre motii din apuseni?!Motii din apuseni sunt de mii de ani in Ardeal,la fel ca osenii,codrenii sau maramuresenii ! Nu sunt colonisti ca maghiarii din Tamaseni,Babesti,Orasu nou,Remetea Oas,Ghirisa,Bogdand,Sacaseni,Ghenci,Pir,Nadisul Hododului veniti din zona Debretinului si de peste Dunare.Ciumesti,Foeni,Capleni,Berveni,Urziceni,Sanislau,Petresti,Piscolt,Tiream,Beltiug,Hodod,Terebesti,Sandra,Ratesti,Sai,Homoroade- sunt colonii germane.Limba romana s-a vorbit si se vorbeste de mii de ani in Ardeal exact la fel ca si limba romana din Muntenia,la fel ca in Moldova ,inclusiv cea de peste Prut!Istoria maghiarilor incepe in Europa in jurul anilor 1000,asa ca nu mai trabitati prostii !

      • TV1000 Răspunde

        Na bun si aia 1000 de ani de dominatie maghiara, ce spune despre poporul roman? Oare daca nu era Trianon mai discutam pe tema asta azi? Se tot bat in piept ca sunt pe veci stapani cu cadoul primit. Oricum ce-a fost a fost , dar paranoia unora e inca la maxim, se simt jicniti de etnicii maghiari de aici dar tot vestul Europei se poate defeca in gura lor si n-au nicio treaba inca le zambesc. :-)))

  13. Ardelean Răspunde

    Raport german din 4 noiembrie 1940, valabil şi după 50 de ani

  14. Ardelean Răspunde

    15 decembrie 1938 : Memorandumul adresat de Iuliu Maniu, regelui Carol al II-lea

  15. eu Răspunde

    Baza, cum se poate să lăsați toți nebunii să-și lase zoaiele pe ”peretele” vostru? Se pare că scriu mulți supărați. La cine nu-i convine că e in România să meargă în Ungaria sau la New York (la origini). Libertatea de exprimare arată că sunt mulți bolnavi care au nevoie de psihiatri și medicamente. E sărbătoare pt. majoritatea, dar pt. unii ocazie de a arăta cât sunt de tâmpiț i- că numai așa se fac remarcați.
    La mulți ani România ! 🙂

  16. Mortdecai Răspunde

    Calu’ MortdeGrijaAtuia 😁, nu are nicio reactie? Ca tare ofensat a fost ca nu ma lasa nevasta sa ma uit la meci si scriu prosti pe aici….un cretin….
    Ba loaza! Pe mine nu ma intereseaza footbalu’ Chit ca am jucat foitbal atatia ani cati ani nu ai tu! Si am fost foarte bun footbalist. Ritli a fost discipolul meu.

    • blablabla Răspunde

      Oioi, și aista spune multe despre tine. Unde făceai antrenamentul? La beciul lui Mike? Hai lasă-ne mai bine.

      • Mortdecai Răspunde

        La ma-ta. In beci….hai ca esti plictisitor. Ca nu te-am intrebat de mama. Canta la alta masa.

        • blablabla Răspunde

          De obositor se poate spune că tu ești. Ce are Ritli cu ziua națională fraiere? Hai că îl cunosc și am avut plăcerea să-l confrunt când era bine montat. Bineînțeles s-a dus acasă după aia cu mașina. Că doar cine e el. Așa că mai prost exemplu nici nu ai putut găsi. Frustrarea stă să-ți explodeze în cap. Așa e când nu ai pus mâna pe carte când trebuie și acum trebuie să-i servești pe alții. Cunoasc pe mulți din categoria ta care se cred buricul pământului dar e vai de mama lor. Du-te și bea un kevert mai bine.

          • MortdeCai

            Astept si un roman sau macar o nuvela din partea ta. La noi in poarta a aparat Ritl. In clasa a saptea. A fost un portar excelent. Riți ii spuneam. Da n-ai tu de unde sa sti. Tu te jucai in nisip.

          • blablabla

            Dada. Am 60 de ani și am fost coleg de clasă cu mulți fotbaliști (Gerstenmajer de ex.) care au câștigat campionatul cu finala jucată cu Chimica Târnăveni. Eu zic să te abții că deja aiurezi.

        • blablabla Răspunde

          Și @Mortdecai ai grijă cum vorbești. Eu nu te-am înjurat. Dacă la tine bună ziua se spune în familie p#zda mă-tii cred că nu e vina mea. Dacă nu te poți exprima civilizat du-te și te descarcă la meci. Că văd că-ți place. De ce nu ai fost la meciul Carei- Olimpia? Vedeai și tu o mocirlă de toată frumusețea și 6 goluri demne de județeană II de pe vremuri. Bășină de țăran nespălat ce ești.

          • Mortde Plictiseala

            Da unde te-am unjurat? Da&mi un citat.

          • blablabla

            Te citez. “La ma-ta. In beci”. Ai grijă la dinții tăi și nu provoca oamenii. Nu ești la stadion. Aaaa, și hotărăște-te care nume e al tău. Că deja numai aici ai vreo 3-4. No hai pa și culcă-te până nu-ți crapă venele de supărarea autoindusă.

  17. MortDeCai Răspunde

    Site-ul pulii. Aici poti sa debitezi orice iti trece prin neuron. Nu raspunde nimeni. Moderatorul este la meci. Se uita la footbal. Olimpia Satu Mare cu Jiul Petrosani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.