Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Deputatul Lóránd Magyar cere Guvernului să plătească fermierilor subvențiile pe 2023: Agricultura nu este copilul vitreg al economiei românești

Protestele fermierilor sunt îndreptățite și este nevoie rapidă de găsirea unor soluții reale, transmite deputatul Lóránd Magyar. UDMR solicită plata la timp a subvențiilor pe suprafață, precum și crearea unui program agricol național care să ofere fiecărui fermier român o subvenție suplimentară de 100 de euro pe fiecare hectar în plus față de subvenția APIA.

Toate acestea sunt necesare pentru a compensa pierderea veniturilor fermierilor, deoarece, pe de o parte, au avut de înfruntat multe dificultăți din cauza crizei cauzate de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte, plățile pe suprafață. Nu au fost plătite pentru anul trecut, iar inflația a continuat să crească. În multe situații, creșterea inflației a triplat costurile față de anii precedenți, cu toate acestea, prețul la produsele agricole a rămas foarte mic. Specialiștii în agricultură ai UDMR, consideră că cele mai multe dintre revendicările comunității agricole sunt revendicări legitime și pertinente, care ar putea fi satisfăcute doar cu puțină bunăvoință din partea Guvernului, se mai arată în mesajul transmis de deputatul Lóránd Magyar.

 „Recent, activitatea fermierilor a fost afectată semnificativ de inundarea pieței cu cereale ieftine din Ucraina, care a bulversat piața agricolă la nivelul UE și i-a denaturat funcționarea. Mai mult, bugetul UE și bugetele alocate statelor membre pentru agricultură nici nu se apropie de sumele pe care UE le-a cheltuit pentru sprijinirea Ucrainei. Toate acestea au dus la scăderea sprijinului pentru fermieri. Sarcina principală a Guvernului Român este să-și protejeze propriii fermieri și să aplice o politică publică care să nu înrăutățească viața de zi cu zi a comunităților agricole, ci să ofere o soluție și să îi sprijine în aceste vremuri de criză, fie că sunt ferme familiale sau fermierii care cultivă mii de hectare de pământ. UDMR susține fermierii și le oferă tot ajutorul pe care îl pot primi din partea noastră”, a declarat Lóránd Magyar, deputat UDMR de Satu Mare.

Parlamentarul sătmărean, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, a subliniat că anul trecut fermierii nu au primit subvenții pe suprafață, ceea ce a adâncit și mai mult decalajul față de fermierii din alte țări.

 „Demonstrațiile actuale sunt o reacție în lanț, o serie de nemulțumiri sunt legitime, iar Guvernul le-ar putea oferi o soluție cu puțină bunăvoință. În primul rând, UDMR solicită plata la timp a subvențiilor pe suprafață, este inacceptabil ca în contextul geopolitic actual, Guvernul să pună fermierii români într-un dezavantaj multiplu prin neplata subvențiilor pe suprafață pe 2023. Mai mult, este nevoie de un program agricol național care să ofere fiecărui fermier român câte 100 de euro pe hectar în următorii ani, iar creșterea prețului motorinei trebuie corelată cu nivelul subvențiilor pentru a compensa pierderile. Până la urmă, dacă ținem cont de situația actuală, fermierii români au fost nevoiți să cumpere îngrășământ cu de trei ori mai mulți bani în acest an decât în ​​2022, în timp ce recoltele lor s-au vândut la un preț foarte mic, practic sub valoarea lor față de anii trecuți, din cauza cerealelor ucrainene. Fermierii muncesc acum doar să supriviețuiască, România are datoria de a sprijini acest sector, nu-l poate considera un copil vitreg”, a mai declarat Lóránd Magyar.