Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare din data de 26 ianuarie 2024, depunerea spre finanțare a șapte noi proiecte de dezvoltare în domeniile – sănătate, educație și cultură.
,,Depunem spre finanțare șapte noi proiecte care vor fi susținute prin programe transfrontaliere. Dotăm Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș cu noi echipamente medicale, reorganizăm spațiile muzeale și aducem servicii de calitate în educație”, informează Consiliul Județean Satu Mare.
Este vorba de următoarele proiecte:
– ,,Cross-Border Health Care tools for equal access”, acronim HEALTHY, în cadrul Programului Interreg VI-A Next România-Ucraina. Prin acest proiect, UAT Județul Satu Mare și Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, intenționează dotarea spitalului din Negrești-Oaș cu echipamente medicale moderne și cu o autospecială de transport pacient, precum și instruirea personalului medical. Valoarea eligibilă pentru UAT Județul Satu Mare este de 738.920 euro, iar pentru Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș – 90.066 euro.
– „Satu Mare and Transcarpathia Cardiovascular Cooperation”, acronim „Heart beats”, în cadrul Programului INTERREG VI-A NEXT România-Ucraina. Proiectul are în vedere înființarea unei noi structuri de specialitate, USTACC (Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici), în cadrul Secției de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, respectiv dotarea unității nou înființate și a laboratorului de angiografie cu echipamente și aparate profesionale de înaltă calitate și performanță tehnologică. Costurile bugetate de către Spitalului Județean de Urgență Satu Mare – 618.284 euro.
– ,,Life-Giving Water – way towards long-term access to health”, prin Programul Interreg VI-A Next România Ucraina 2021-2027. Proiectul prevede creșterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra potenţialului de apă termală/minerală existent. Valoarea totală eligibilă pentru UAT Județul Satu Mare este de 100.899 euro.
– „Memories of Nations – Architectural and Social Heritage of Cooperatives”, acronim „Mon Arch”, în cadrul Programului INTERREG VI-A România-Ungaria. Proiectul include renovarea a două case şi a expoziţiei din ansamblul Complexul Memorial Ady Endre, organizarea de activităţi de pedagogie muzeală şi consolidarea identităţii locale prin redescoperirea exemplelor cooperativelor precomuniste. Bugetul aferent Muzeului Județean Satu Mare este de 406.368 euro.
– „Empowering the border communities through common cultural heritage”, acronim „GIVE BACK”, în cadrul Programului INTERREG VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Proiectul prevede reorganizarea expoziției permanente de etnografie a Muzeului Județean Satu Mare, organizarea unor evenimente și expoziții, vor fi publicate Monografia clădirii Muzeului Județean Satu Mare, cataloage de expoziție, albume foto ale colecțiilor. Bugetul Muzeului Județean Satu Mare – 314.370 euro.
– „Beyond nationalities. Ethnographic and cultural similarities between Romanians, Ukrainians and Slovaks from the Upper Tisza Region”, în cadrul Programului INTERREG VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Se are în vedere digitalizarea obiectelor de patrimoniu cultural din colecțiile de etnografie şi artă ale Muzeului Județean Satu Mare și organizarea unor ateliere de lucru între specialiști, conferințe științifice. Bugetul total al Muzeului Județean Satu Mare este de 99.540 euro.
– „Edu.com – Educational Tool for communities”, în cadrul Programului Interreg VI-A Next România-Ucraina. Proiectul prevede dezvoltarea unei platforme educaționale și de comunicare sustenabile, bazată pe TIC, pentru asigurarea unui schimb eficient de informații între populația din regiunile de frontieră și autorități. Valoarea totală eligibilă pentru UAT Județul Satu Mare este de 120.503 euro.
Sa vezi ce se lauda penibilul ăla de Cozma, dar domnul curului a blocat cat a putut pe proiecte. Nu ii spune nimeni că nu are șanse ii prea bolovan in politică și gura mare. Și atât
Totul e in engleza . i- mi traduce cineva?
“Ttttttt”. E bine așa? La cât de incorect scrii am mari dubii că pricepi ceva barem în română. Astea-s niște mărunțișuir, praf în ochi cum se spune pentru prostirea plebeimii. Prima nu are nici un rost, probabil banii se vor consuma pe pliante, afișe și conferințe de presă, al doilea măcar reabilitează niște clădiri de la țară, al treilea iar povestea cu plimbatul iar ultimele două chiar numai niște mărunțișuri, probabil se vor consuma banii pe repede înainte pe ateliere de lucru și conferințe științifice. Măcar nu de la buget. Dar la ultima aia cu “dezvoltarea unei platforme educaționale și de comunicare sustenabile, bazată pe TIC, pentru asigurarea unui schimb eficient de informații între populația din regiunile de frontieră și autorități” deja mă bufnește râsul.
Daca ajung proiectele, ca aeroportul, vai de capul nostru.
E bine ca se fac,dar atatea proiecte si investitii aud si cand treb sa facem ceva investigatii treb sa mergem la …..Cluj,Oradea etc
Numai uită-te la sume. Astea-s mărunțișuri. În afară de reabilitarea a niște case de la țară restul e blabla de genul conștientizarea importanței resurselor de apă sau aia cu comunicarea informatică a populației din zona de frontieră cu autoritățile. La fazele astea îmi aduc aminte de unul care a făcut după 90 un oneghe parcă Cantata muzica i se zicea asta numai ca să aducă mașini uzate second hand mai ușor în țară. Mai ții minte că acestora li s-a înlesnit atunci introducerea în țară a rablelor? De ochii lumii mai ducea copiii la ceva festivaluri de muzică sau alte evenimente. Eu zic că din material lipsește un mare P în colț, că e publicitate pentru alegeri și atât.
Voi știți că seria de pasaje început în 2022 în vară la Oradea au fost predate la termen???? Noi o pasarelă amețită nu reușim să punem la loc.